A reînceput monitoringul integrat la specia de hilac sau șacal auriu în Delta Dunării

Tulcea - 11 decembrie 2023

Comunicat tip General in Stiinta / Cercetare

Există o scădere aparentă a numărului de hilaci din Rezervația Biosferei Delta Dunării în trei arii de analiză

Monitorizare bioacustică pentru hilacii din Delta Dunării, Stația 4 Sfiștofca

Monitorizare bioacustică pentru hilacii din Delta Dunării, Stația 4 Sfiștofca

 Primum non nocere! 

Hipocrate

În perioada 7-10 decembrie 2023 o echipă de patru cercetători biologi și ecologi din cadrul Departamentului de Ecologie al ONG Crispus Sibiu și al ACDB Vrancea au întreprins o acțiune de monitorizare a speciei de șacal auriu sau hilac (Canis aureus, L. 1758) în Delta Dunării pe o suprafață de 14.836 hectare din totalul de  43.433 hectare,  suprafața monitorizată în iarna trecuta. Acțiunea a fost numită "Sfiștofca 2023".

Echipa a folosit tehnica de monitorizare prin stimulare bioacustică și înregistrare a sunetelor pentru analiza spectrală cu sonograme, iar în apropierea unei ferme de vaci de la Sfiștofca au instalat 3 camere video cu senzori de mișcare pentru a detecta prezența șacalilor și patronul de activitate.

Pentru această acțiune s-a calculat densitatea relativă a speciei într-un număr de 21 de stații de chemare din totalul de 72, acestea reprezentând trei arii de interes, după cum urmează: A5 Murighiol (7 stații), A7 Partizani (7 stații) și A11 Sfiștofca (7 stații).


Pe durata celor trei nopți de monitoring bioacustic membrii echipajului au reușit să identifice un număr minim de 14 grupuri teritoriale, echivalentul a 28-42 de indivizi. Rezultatele obținute arată o scădere generală a densității locale (de răspunsuri emise) în comparație cu datele de densitate obținute în iarna trecută după cum urmează:

A5 - Murighiol de la 3.2 la 1.01 grupuri teritoriale / 10km2

A7 - Partizani de la 0.78 la 0.4 grupuri teritoriale / 10km2

A11 - Sfiștofca de la 2.02 la 1.42 grupuri teritoriale / 10km2

Pe parcursul studiului nivelul de apă a fost ridicat, ceea ce poate explica în parte densitatea mult mai scăzută față de situația cotelor apelor din monitorizarea desfășurată iarna trecută.

Cele 21 de stații fac parte dintr-un total de 72 stații instalate, restul de 51 de stații urmând a fi monitorizate până la sfârșitul lunii martie 2024.

Acțiunea a beneficiat de un interes special din partea ARBDD având și avizul favorabil pentru cercetare.

Costul total al acțiunii "Sfiștofca 2023" se ridică la suma de  1030 de Euro.

Despre ORGANIZATIA CRISPUS

Organizatia neguvernamentala de tineret Crispus a fost fondata pe 4 ianuarie 1999 de 24 de tineri cu interese diverse in cultura, educatie, informare, ecologie, sport, turism si activitati sociale.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/ongt-crispus/a-reinceput-monitoringul-integrat-la-specia-de-hilac-sau-sacal-auriu-in-delta-dunarii