Continuă numărătoarea de șacali în Delta Dunării

Tulcea - 22 februarie 2024

Comunicat tip General in Stiinta / Cercetare

O echipă internațională de cercetare eleno-română a reușit să monitorizeze un număr de 21 de stații din totalul de 72 instalate și măsurate în perioada ianuarie-martie 2023.

Urmă de șacal auriu la Caraorman

Urmă de șacal auriu la Caraorman

A doua etapă de monitoring de iarnă în sisteme ecologice specifice șacalului auriu din Rezervația Biosferei Delta Dunării numită "Alfabetul 2024" s-a terminat. 

În perioada 16-19 februarie 2024, ecologi din România și Grecia au parcurs 3 transecte de interes din Delta Dunării și au calculat densitatea de șacal auriu pe o suprafață totală de 135 kilometri pătrați. Metoda folosită a fost stimularea bioacustică, iar pentru a ajunge la toate stațiile propuse s-a folosit o ambarcațiune motorizată.

Rezultatele de densitate au fost după cum urmează:

A2, aria Crișan-Caraorman: 

La un număr de 8 stații de chemare au fost identificate 10 grupuri teritoriale, o densitate de 1,76 grupuri teritoriale / 10 kilometri pătrați (53-89 de indivizi în toată aria).

A3, aria Sulimanca sau aria de control: Densitate 0,9 grupuri teritoriale la 10 kilometri pătrați.

A12, aria Sărături: 

Între Sulina și Sfântu Gheorghe

(Câșla Vădandei) s-au monitorizat 8 stații

obținând răspunsuri de pe o suprafață de 56,5 km2, densitatea fiind de 1,42 grupuri teritoriale / 10 kilometri pătrați (30-50 de indivizi).

Datele obținute arată o scădere loco-regionalã față de anul trecut, cu o scădere substanțială și în aria de control.

O fluctuație cu creștere a efectivelor de șacal auriu la nivel local a avut loc în 2015, 2018, 2021 sugerând o dinamică locală cu atingerea de "carrying capacity" la o perioadă de trei - patru ani.

Tehnica folosită prezintă și limite tehnice de "fals negativ" fiind necesare tehnici complementare multimodale de monitoring (drone și binocluri cu termoviziune sau camere video statice).

Pentru a stabili patronul de mișcare și dispersie a șacalului auriu în ecosistemul deltaic, cele două organizații împreună cu specialiști din cadrul Institutului National de Cercetare-Dezvoltare " Delta Dunarii " - INCDDD propun acum analiza de mișcare din "core area" spre "aria de hrănire" prin acolarare cu colar GPS a doi indivizi.

La acțiunea care a beneficiat de avizul favorabil si permisul de cercetare din partea Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării ARBDD au participat Konstantinos Giannatos (Grecia), Delia Crețu (România), Giorgos Giannatos (Grecia) și Ovidiu Banea (România).

Acțiunea, care face parte din "Inițiativa RoHilac 2021-2024" un proiect de cercetare Crispus NGO Sibiu Romania și ACDB Vrancea și care nu are niciun fel de sprijin din partea Guvernului României și niciun fel de finanțare din buget de ONG sau din fonduri nerambursabile a avut un cost total de 1.228 de euro.

Despre ORGANIZATIA CRISPUS

Organizatia neguvernamentala de tineret Crispus a fost fondata pe 4 ianuarie 1999 de 24 de tineri cu interese diverse in cultura, educatie, informare, ecologie, sport, turism si activitati sociale.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/ongt-crispus/continua-numaratoarea-de-sacali-in-delta-dunarii