La OCH se folosesc: Camere implantabile pentru un tratament cât mai uşor

Constanta - 15 mai 2014

Comunicat tip Produse / Servicii in Sanatate, Social, Farmaceutic

Vremurile când trebuia să suportaţi zeci de înţepături pentru un tratament injectabil au apus. De acum, la Ovidius Clinical Hospital cu ajutorul camerelor implantabile, sunteţi înțepat într-un singur loc, indiferent de durata tratamentului pe care îl faceţi.

Dr. Marius Prăzaru, medic specialist ATI în cadrul OCH

Dr. Marius Prăzaru, medic specialist ATI în cadrul OCH

 Prin această metodă însă, medicamentele sunt administrate prin intermediul sistemului circulator rapid, în mod eficient și cu minim de disconfort pentru pacient 

Dr. Marius Prăzaru, medic specialist ATI în cadrul Ovidius Clinical Hospital.

Camerele implantabile sau cateterele cu cameră implantabilă sunt un sistem de tip Port-a-Cath (PAC), de dimensiuni reduse, care se montează sub piele în cadrul unei intervenții chirurgicale simple cu anestezie locală, sau generală în cazul copiilor, riscurile fiind minime iar pacientul externat chiar a doua zi. Camerele implantabile sunt formate dintr-un rezervor din titan conectat la un cateter din silicon sau poliuretan, introdus în totalitate subcutanat, care permite acces repetat la o venă sau arteră pentru o perioadă îndelungată de timp. Aceste camere au avantajul că se ascund complet sub tegumente, cateterul nefiind vizibil deloc la nivelul pielii.

„Trebuie să spunem că aceste camere implantabile sunt utilizate în mod frecvent în cazul tratamentelor chimioterapice care presupun injectări frecvente și repetate ce conduc în final la distrugerea venelor pacienților. Prin această metodă însă, medicamentele sunt administrate prin intermediul sistemului circulator rapid, în mod eficient și cu minim de disconfort pentru pacient”, a menţionat Dr. Marius Prăzaru, medic specialist ATI în cadrul Ovidius Clinical Hospital.

Pe lîngă chimioterapie intravenoasă sau intraarterială la pacienții cu afecțiuni oncologice, camerele implantabile mai sunt indicate şi în administrarea intravenoasă de antibiotice, nutriția parenterală, recoltarea sanguină, transfuzii de sânge şi terapii în boli ale sângelui.

„Beneficiile pacientului sunt multiple. Implantarea se face o singură dată pentru întreaga durată a tratamentului, pacientul fiind capabil să îşi păstreze calitatea vieţii- pe lângă faptul că această cameră nu este vizibilă, pacientul poate să facă baie şi duş fără probleme şi poate chiar să meargă la piscină. Tratamentul va fi urmat mai uşor şi confortabil, accesul la vasele de sânge fiind imediat, riscul de infecţii se reduce considerabil precum şi efectul toxic al tratamentului, scade riscul de tromboză venoasă.”, a mai adăugat Dr. Marius Prăzaru.

Cu ajutorul camerelor implantabile, se conservă mai bine venele pentru acces ulterior, administrarea medicamentelor putând fi continuă sau intermitentă iar tratamentul se poate face atât în spital, cât și la domiciliul pacientului.

Despre Ovidius

Ovidius Clinical Hospital este poziționat pe drumul național DN 2A, km 202, între localitatea Ovidiu și municipiul Constanța, cu acces ușor atât pentru locuitorii din ambele orașe, cât și pentru cei din împrejurimi (Mangalia, Medgidia, Tulcea, Hârșova). Accesul pacienților se poate realiza cu mijloacele de transport în comun dinspre orașele Ovidiu și Constanța. Autoturismele personale beneficiază de o parcare bine structurată în jurul unității.

Programul de lucru

Ambulator

Luni - Vineri
08.00 - 21.00
Sâmbata
08.00 – 15.00

Spital

Program permanent cu 3 linii de gardă.

Telefon: 0241.480.400
E-mail: office@ovidius-ch.ro
https://www.facebook.com/ovidiusclinicalhospital