Bateria laptop-ului. Cum o putem proteja, recalibra si ce facem cand s-a stricat

BUCURESTI - 28 iunie 2016

Comunicat tip General in Afaceri, IT&C, Tehnologie, Retail, Energie

Live site

Bateriile Li-Ion (inclusiv bateriile de laptop) functioneaza pe baza miscarii ionilor intre electrozii negativi si pozitivi. Teoretic acest mecanism ar trebui sa functioneze la nesfarsit, dar ciclurile incomplete de incarcare-descarcare, temperaturile neadecvate si imbatranirea celulelor scad performantele bateriei de laptop. Din moment ce asteptarile utilizatorilor sunt destul de ridicate in privinta performantelor acumulatorilor, producatorii adopta o atitudine conservativa atunci cand vine vorba despre garantarea in timp a performantelor si se limiteaza, de obicei, la a granta functionarea bateriei in parametrii optimi pentru maxim 300-500 de cicluri incarcare-descarcare.

Power Laptop

O celula Li-ion standard care sta incarcata la capacitate maxima in marea majoritate a timpului si la o temperatura de 25 °C pierde in mod irecuperabil 20% din capacitatea de stocare pe an. Ventilatia slaba a laptop-ului creste temperatura de operare, contribuind la degradarea si mai mare a autonomiei bateriei. Nivelul pierderilor variaza in functie de temperatura: 6% pierdere la 0 °C, 20% la 25 °C si 35% la 40 °C. Cand acumulatorul laptop-ului este stocat la un nivel de incarcare de 40-60%, aceste pierderi se reduc la 2%, 4% respectiv 15%.

Pentru prelungirea duratei de viata a bateriei laptop-ului dvs avem cateva sfaturi utile ce va vor ajuta sa va mentineti bateria in forma maxima:

1.Primul si cel mai important pas este sa folositi bateria doar atunci cand este necesar. Ce vrem sa spunem prin asta? Atunci cand nu sunteti obligat sa folositi laptop-ul pe baterie inlaturati-o din laptop si puneti-o la pastrare intr-un sertar. Preferabil ar fi ca gradul de incarcare sa fie undeva la 40-60% pe perioada stocarii si temperatura sa nu depaseasca 25 °C.
2.Incercati, pe cat posibil, sa mentineti temperatura acumulatorului sub 30 grade Celsius. Celulele Li-Ion sunt sensibile la temperatura si se degradeaza cand sunt expuse la temperaturi mari. Pe timpul verii nu lasati niciodata laptop-ul in masina deoarce temperaturile depasesc cu limitele maxime recomandate de producatori, ducand la degradarea prematura a bateriei laptop-ului. Evitati sa folositi laptop-ul in pat, pe perne sau pe paturi!

Pentru a beneficia de o autonomie cat mai mare va recomandam sa respectati urmatoarele sfaturi:

1.Diminuati intensitatea ecranului! Ecranul este cel mai mare consumator de energie din laptop-ul dvs. Reduceti gradul de iluminare pana la un minim confortabil, veti fi surprins de rezultate!
2.Evitati folosirea prerifericelor atunci cand lucrati pe baterie laptop. Orice briz-briz conectat la USB consuma curent
3.HDD, nu DVD! - Incercati sa folositi unitatea DVD cat mai putin! Copiati-va datele pe HDD-ul laptop-ului inainte sa il scoateti de la incarcat. Nu tineti discul in unitatea DVD a laptop-ului. Acesta consuma mai mult decat credeti!
4.Opriti conexiunile inutile: Bluetooth, Ifrarosu, Webcamul chiar si Wireless-ul, daca nu aveti nevoie de internet
5.Mentineti sistemul de racire al laptop-ului curat! Un ventilator care merge la turatie maxima consuma mult mai mult curent din acumulator, consum ce poate fi evitat!

Daca sistemul de operare nu mai indica nivelul corect de incarcare al bateriei, este nevoie de o calibrare. Calibrarea bateriei laptop-ului se face prin descarcarea completa a acumulatorului si apoi reincarcarea pana la nivelul maxim. Controllerul bateriei poate masura astfel care este nivelul minim si maxim actual de incarcare. Este recomandat sa va calibrati bateria laptop-ului cel putin o data pe luna.

Ce e de facut in cazul in care bateria laptop-ului nu isi mai revine nici dupa calibrare? In acest caz singura optiune ramasa este sa o inlocuiti.

Power Laptop este un magazin online ce comercializeaza baterii de laptop pentru aproape orice model de laptop si ofera 12 luni garantie pentru toate produsele vandute.  Pe langa baterii puteti comanda tastaturi, ecrane, incarcatoare si alte componente de laptop ce se pot strica.

Despre Power Laptop

Power Laptop este prezenta pe piata componentelor de laptop inca din anul 2010. Suntem unul dintre cei mai mari importatori si furnizori de componente de laptop din Romania. Putem furniza orice componenta de laptop solicitata. Intotdeauna am urmarit satisfacerea in totalitate a tuturor solicitarilor primite de la clientii nostri. Avem un colectiv format din oameni tineri si entuziasti, cu aspiratii mari, ce sunt intotdeauna aproape de clienti si colaboratori.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/power-laptop/bateria-laptop-ului-cum-o-putem-proteja-recalibra-si-ce-facem-cand-s-a-stricat1