Accesibilitatea în Timișoara anului 2023: cum sunt evenimentele culturale pentru o persoană nevăzătoare

Timisoara - 18 iulie 2023

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

Proiectul Perspective – Timișoara 2023 for all, pus la cale în an de Capitală Culturală Europeană de către Asociația Kabaitan, prezintă un altfel de oraș, văzut din perspectiva a patru oameni diferiți, cu nevoi diferite: nevăzători, surzi, cu dizabilități locomotorii și care utilizează limbajul simplificat. Orașul, evenimentele și viața arată total diferit pentru ei, iar proiectul Perspective prezintă poveștile care nu sunt mereu în prim plan. În prezent, proiectul este în plină derulare, dar la finele acestuia, va fi lansat un film documentar despre experiența celor patru oameni cu orașul de pe Bega. Unul dintre cei patru este Simona Smultea, o tânără nevăzătoare care locuiește în Timișoara. Activistă convinsă, Simona luptă din întuneric pentru a face lumină în ceea ce privește accesibilizarea orașului.

Timișoara, altfel


Simona și-a pierdut treptat vederea, dar nu și optimismul. S-a implicat în Asociația Ceva de Spus și luptă pentru a transforma orașul într-unul accesibil pentru oameni care nu văd, nu aud, se deplasează într-un scaun rulant sau folosesc limbajul simplificat. Spune că totul începe cu accesul la informație.


"Accesibilizarea nu înseamnă doar rampe și semafoare acustice. Vorbim și despre accesul la informație. Operatorii culturali ar trebui să facă postările lor accesibile și persoanelor nevăzătoare, prin setări care permit voice-over-ului să citească textul. În exterior, mediul este în curs de accesibilizare, dar încă sunt deficiențe. Pentru o persoană nevăzătoare, semafoarele acustice sunt un mare plus, însă un sistem de ghidaj pe trotuar, un sistem audio sincronizat în mijloacele de transport în comun ar putea însemna independență și libertate. Momentan, ca nevăzător, este dificil să te descurci singur în oraș", a povestit Simona Smultea.


Într-un oraș vibrant precum Timișoara, accesibilizarea evenimentelor este încă o discuție și nu o normalitate. Cu toate că se fac progrese, ele sunt puține în comparație cu alte state europene care au făcut mulți pași în direcția potrivită. În țări precum Marea Britanie, de exemplu, persoanele cu deficiențe de vedere sunt implicate în producții culturale. La noi, lucrurile se mișcă în alt ritm.


"Când am făcut primul spectacol de teatru cu descriere audio, acum trei ani, împreună cu cei de la Teatrul Basca, au început să apară și alte proiecte. Nu sunt prea multe evenimente care au și descriere audio. Anul trecut, cei de la Ceau Cinema au adus un film accesibilizat pentru nevăzători și chiar dacă nu au fost mulți, au adus și anul acesta un film cu descriere narativă. I-am chemat pe toți prietenii mei nevăzători, a fost o experiență pentru noi. Cred că e normal ca la început să nu existe foarte mult public, oamenii nu sunt obișnuiți să aibă acces la așa ceva. N-ai cum să-ți dorești înghețată, dacă nu ai gustat niciodată înghețată", explică Simona Smultea.

Astfel, implicarea și colaborarea tuturor, ar face ca Timișoara să poată deveni un exemplu de accesibilitate culturală și să aducă schimbări semnificative în viața comunității. În special acum, când tehnologia avansată poate completa o nevoie.


“Aplicația ‘Movie Reading’, de exemplu, permite descărcarea descrierilor narative pentru filme, oferind persoanelor nevăzătoare posibilitatea de a înțelege și savura un film într-o manieră accesibilă. Tehnologia poate aduce soluții inovatoare pentru a oferi accesibilitate într-un mod mai eficient și poate contribui la crearea unei experiențe culturale incluzive pentru toți, însă primul pas este ca o persoană nevăzătoare să poată ieși din casă singură, în siguranță”, a explicat Simona.

Speranța unui viitor mai accesibil


În ciuda provocărilor, Simona rămâne plină de speranță și crede că schimbările necesare vor avea loc. Are singurul câine ghid din Timișoara și este determinată să facă orașul unul de care să se poată bucura toți locuitorii. Ea vede proiectul Perspective - Timișoara 2023 for all și colaborarea cu Asociația Kabaitan ca o oportunitate de a face diferența și de a aduce accesibilitatea culturală la un nou nivel. Simona crede cu tărie că Timișoara poate deveni un oraș model în ceea ce privește accesibilitatea culturală pentru toți locuitorii săi. Determinarea de a schimba ceva începe cu implicarea comunității și crearea unui dialog deschis. 


Despre Proiectul Perspective - Timișoara 2023 for all


Proiectul Perspective - Timișoara 2023 for all reprezintă un demers inovator și plin de sensibilitate în domeniul accesibilității culturale. Prin implicarea a patru cronicari din grupuri vulnerabile - nevăzători, surzi, persoane cu dizabilități locomotorii și cei care utilizează limbajul simplificat - proiectul oferă o perspectivă autentică asupra experiențelor acestor grupuri în cadrul evenimentelor culturale din Timișoara. Documentarea video și audio realizată de Simona și ceilalți cronicari aduce în prim-plan provocările, nevoile și aspirațiile acestor comunități, inspirând astfel schimbarea și promovând inițiative și soluții pentru o accesibilitate culturală sporită. Proiectul Perspective - Timișoara 2023 for all reprezintă un pas important în direcția construirii unei societăți mai incluzive și deschise către diversitatea umană, punând accentul pe importanța accesului egal la cultură și educație pentru toți.


Despre Asociația Kabaitan


Asociația Kabaitan este o organizație dedicată promovării culturii și educației în comunitatea din Timișoara. Asociația Kabaitan se angajează să aducă schimbări semnificative în domeniul accesibilității culturale pentru persoanele cu deficiențe de vedere, de auz, cu deficiențe locomotorii și pentru cei care folosesc limbajul simplificat. Echipa Kabaitan mediatizează viețile culturale din Timișoara prin intermediul reportajelor, interviurilor și transmisiunilor live, făcându-le accesibile și persoanelor vulnerabile din comunitatea orașului.



Despre PRbeta

PRbeta organizează conferințe despre comunicare online, workshop-uri de web 2.0, traininguri pentru studenții la comunicare și jurnalism.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/prbeta/accesibilitatea-in-timisoara-anului-2023-cum-sunt-evenimentele-culturale-pentru-o-persoana-nevazatoare