Symantec Backup Exec System Recovery 7.0

BUCURESTI - 29 iunie 2007

Comunicat tip General in IT&C

Elimina problemele legate de restaurare

Symantec Backup Exec System Recovery 7.0

Desi este oarecum scump, acest sistem de restaurare a sistemelor Windows elimina 90% din problemele legate de restaurarile “bare-metal”

Aici sunt trei cuvinte care il vor face pe orice administrator de sistem sa isi ridice mainile in aer si sa o ia la fuga: restaurare “bare metal”. Poate dura ore sa reinstalati sistemul de operare, setarile sistemului, aplicatiile si datele. O singura greseala poate arunca procesul in haos. Fara a mentiona ca in mod normal trebuie sa restaurati toate programele pe o platforma hardware similara.

Desi aplicatiile de backup cum ar fi CA Arcserver, EMC Retrospect si Symantec NetBackup reusesc relativ simplu sa restaureze un fisier pierdut sau chiar un volum intreg, acestea nu sunt uneltele potrivite pentru restaurarea unui server sau a unui desktop.

Unealta necesara este Symantec Backup Exec System Recovery 7.0, un produs de sine statator pentru restaurarea sistemelor Windows. Poate fi de asemenea achizitionat impreuna cu alte parti ale suitei Backup Exec.

Folosind un program care ruleaza pe fiecare server, System Recovery creeaza un snapshot al datelor necesare pentru a realiza o restaurare completa a discurilor specificate de administrator si salveaza aceste snapshot-uri ca puncte de restaurare pe un disc local, DVD, share in retea sau orice alta resursa disponibila pentru scriere. System Recovery poate creea puncte de restaurare complete sau incrementale, si poate efectua backup pe baza unei programari flexibile. Este compatibil Volume ShadowCopy Service (VSS), astfel incat Exchange, Active Directory si alte baze de date care recunosc VSS pot fi utilizate in timp ce se efectueaza backup.

Nou in versiunea 7.0 este suportul pentru Vista, platforme pe 64 de biti, VMware ESX Server si Microsoft Virtual Server. De asemenea aduce o consola pentru administrarea mai multor servere dintr-o singura locatie.

Timpul de restaurare

Functia cea mai importanta a produsului System Recovery este Restore Anywhere. Poate reconfigura punctele de restaurare create pe o platforma pentru a fi folosite pe o platforma hardware diferita, lucru care poate fi critic atunci cand se muta programe de pe o masina veche pe una noua. Symantec include chiar si un asistent pentru convertirea punctelor de restaurare in fisiere imagine VMware sau Microsoft Virtual Server pentru restaurare in mediu virtual.

Am testat Restore Anywhere restaurand un punct de restaurare pentru Windows Server 2003 de pe cel mai vechi server din laborator, un Compaq 1850R cumparat in 2000, pe un server nou ruland un AMD Athlon 64 X2. Restaurarea a durat aproximativ 20 de minute din momentul in care am pus discul de restaurare in unitatea CD. Pur si simplu am montat share-ul pe care salvasem punctul de restaurare si am spus System Recovery care punct de restaurare sa foloseasca.

Prima boot-are a fost putin inceata si a fost insotita de cel putin 20 de mesaje de detectie a hardware-ului nou. In afara de a privi cum a fost detectat fiecare driver pe CD-ul de restaurare, nu a trebuit decat sa setam adresa IP statica pentru fiecare card Ethernet. Noul nostru server, complet, cu toate aplicatiile, a fost in instalat si rula in aproximativ 40 de minute.

Cheia pentru Restore Anywhere este CD-ul de restaurare care contine toate driverele de care are nevoie Windows, atat pentru mediul PXE cat si pentru sistemul de operare. In aceasta noua versiune, Symantec a facut usoara adaugarea driverelor la setul standard de pe CD, fiind posibila strangerea acestora de pe serverele care ruleaza, asigurand ca versiunea corecta este folosita atunci cand se muta pe alta platforma hardware.

Alte produse realizeaza backup-uri bazate pe imagine si restaurari de sisteme de operare, incluzand UltraBac Software si Acronis True Image, care pot restaura de pe PXE si suporta restaurarea imaginii pe alt hardware, dar aceasta functionalitate costa suplimentar. Abordarea Symantec de a creea un CD personalizat pentru restaurare prin colectarea driverelor de pe serverele care ruleaza este mai facila decat metoda folosita de True Image, care necesita crearea unui depozit de drivere. System Recovery este de asemenea mai bun la backup-uri incrementale si la restaurari ale fisierelor individuale, in special prin intermediul functiei bazata pe web Backup Exec Retrieve.

Alte functionalitati

Desi este foarte bun la restaurarea sistemelor, System Recovery poate mai mult. Administratorii pot restaura fisiere individuale din punctele de restaurare prin intermediul browser-ului pentru puncte de restaurare. Mai mult, System Recovery include interfata web Backup Exec Retrieve, utilizata si in Backup Exec Continous Protection Server, care permite utilizatorilor sa restaureze chiar ei fisiere prin cautare sau prin navigare. Pasionatii de cautare pot chiar seta System Recovery sa furnizeze informatii catre indexul Google Desktop.

System Recovery costa 1.095$ per server si 69$ per statie de lucru. Symantec ofera de asemenea alte functionalitati – contra cost. System Recovery Manager este o consola de administrare care permite administratorului sa vada si sa controleze toate serverele si statiile de lucru System Recovery din organizatie. Consola de administrare costa 1.495$, dar daca aveti mai mult decat cateva masini pe care sa definiti joburi de backup, este o investitie justificata. Poate de asemenea sa creeze joburi Backup Exec pentru a trimite punctele de restaurare pe banda, daca se doreste acest lucru.
Alta functie suplimentara este Exchange Retrieve, care costa 995$. Cu aceasta functie am restaurat un mesaj de sine statator dintr-un punct de restaurare al serverului nostru Exchange. A fost mult mai usor si mai rapid decat procesul obisnuit de restaurare a intregului server.

Utilizatorii sistemului de backup pe banda Symantec Backup Exec pot achizitiona optiunea limitata in functionalitate System Recovery Option pentru 695$ per server, dar nu exista o integrare reala cu Backup Exec. Desi include abilitatea de a restaura pe orice hardware precum si functiile de conversie fizic-la-virtual, nu dispune de consola centrala de administrare si de functii precum puncte de restaurare incrementale si restaurarea fisierelor de catre utilizatorii finali.

System Restore se adreseaza companiilor medii, dar chiar si companiile foarte mici cu doua sau trei servere si cativa gigabiti de date vor descoperi ca produsul este valoros. Aceste organizatii pot folosi Backup Exec System Recovery ca principalul lor program de backup, folosind hard-disk-uri portabile si ieftine de tip USB sau FireWire in locul benzii. Daca se foloseste una in locatie cu puncte de restaurare incrementale si o pereche prin rotatie pentru stocare in alta locatie, ar fi costul apropiat de cel al unei unitati de banda, si ar fi mult mai usor de restaurat.