Dan Puric si Editura Cununi de stele la Bookfest 2012 - 30 mai 2012, ora 15:00

Locul desfasurarii: Bookfest - Romexpo

Organizator: Editura Cununi de stele

Dan Puric si Editura Cununi de stele la Bookfest 2012 - 30 mai 2012, ora 15:00

                                                               București, 23 mai 2012

Comunicat de presă

 

Dan Puric și Editura Cununi de stele

la Bookfest 2012

 

 

Miercuri, 30 mai, ora 15:00, Editura Cununi de stele lansează, în cadrul Bookfest 2012, volumul Sergiu Al-George văzut de noi, indienii, de Amita Bhose . Cartea va fi prezentată de către actorul și regizorul DAN PURIC, invitatul special al editurii.

 

Personalitatea și activitatea celui mai mare indianist român – Sergiu Al-George – sunt readuse în atenția publicului românesc prin articolele, studiile Amitei Bhose – exegetă a operei eminesciene, profesoară de sanscrită, bengali și civilizație indiană la Universitatea București, prima traducătoare a lui Eminescu în Asia, scriitoare, autoare de manuale.  Medic-cercetător, inventator al primului stroboscop mecanic pentru investigarea laringelui, specialist al lingvisticii sanscrite, precum și al culturii indiene veche, traducător din sanscrită, deținut politic (arestat în lotul Noica și condamnat la 7 ani închisoare din care a executat 5 ani și 6 luni) Sergiu Al-George s-a bucurat de prețuirea Amitei Bhose,  cu care a coordonat , în anii 80, Cenaclul de indianistică din cadrul Universității București – unde a și fost lector extern între anii 1971-1974, ținând  un curs de filozofie și civilizație indiană.

 

 

Volumul reunește  articolele, studiile Amitei Bhose avându-l pe Sergiu Al-George drept subiect, recenziile cărților lui Sergiu Al-George, traducerea conferinței pe care acesta a susținut-o la al V-lea Congres Internațional de sanscrită de la Banares, însoțită de note ample ale traducătoarei (Amita Bhose), prezentările operei lui Al-George făcute de autoare la Ambasada Indiei, Ramakrishna Mission din Calcutta, scrisori inedite ale Amitei Bhose în care pleda pentru traducerea cărților și studiilor lui Sergiu Al-George într-o limbă de circulație internațională  pentru ca tot mai mulți specialiști, inclusiv cei indieni, să poată avea acces la exegezele acestui mare savant. Arhaic și universal, cel puțin, „va servi criticii contemporane indiene ca model desăvârșit pentru analiza operelor scriitorilor clasici, după canoanele esteticii indiene.” (Amita Bhose). De cercetăm bibliografia sanscritologului până la moartea Amitei Bhose, 1992, singurele traduceri, recenzii, interviuri, articole despre Sergiu Al-George sunt cele realizate de domnia-sa.

 

Despre SC NEWS DESK MEDIA SRL

Editura înființată special pentru a publica opera primei traducătoare a lui Eminescu în Asia, Amita Bhose.

Confirmare pana la data: 30 mai 2012

Participare: Intrare libera

Sponsori eveniment:
  • editura Cununi de stele editura Cununi de stele