Creşterea numărului de firme nou-înfiinţate este de peste 40 de ori mai rapidă în ţările BRIC

BUCURESTI - 15 decembrie 2011

Comunicat tip General in Afaceri, Finante / Contabilitate

Conform studiilor, creşterea numărului de firme nou-înfiinţate este de peste 40 de ori mai rapidă în ţările BRIC decât în alte naţiuni
• Creştere de două cifre în ţările din BRIC
• Multe ţări din cadrul G8 creează în prezent mai puţine afaceri decât acum cinci ani
• Studiu efectuat de UHY, reţea globală de contabilitate şi consultanţă aflată în Top 25
În medie, creşterea numărului de companii nou-înfiinţate este în prezent de 40 de ori mai rapidă în ţările BRIC decât în alte ţări, potrivit reţelei internaţionale de contabilitate şi consultanţă UHY.

Studiul arată că ţările BRIC creează anual, în medie, cu 18% mai multe noi afaceri comparativ cu naţiunile din afara BRIC, care creează în medie doar 0,4% mai multe noi afaceri pe an.  Profesioniştii UHY au analizat date cu privire la înmatriculările de noi companii în ultimii cinci ani în 19 ţări din cadrul reţelei internaţionale UHY, inclusiv G8, precum şi economii-cheie emergente, inclusiv naţiunile BRIC (Brazilia, Rusia, India şi China).*

Conform profesioniştilor UHY, factorii de decizie politică au luat măsuri pentru a încuraja o activitate antreprenorială mai ridicată pe durata crizei financiare, dar cercetarea evidenţiază nevoia unor ţări de a face mai mult pentru a ajuta firmele nou-înfiinţate, care în multe ţări se confruntă cu cerere scăzută şi acces restricţionat la finanţare din partea băncilor. În timp ce în unele ţări, numărul de companii nou-create a crescut cu un procentaj de două cifre în ultimii cinci ani, în altele numărul de noi înmatriculări a scăzut cu un procentaj de două cifre.

Ţara cu creşterea cea mai rapidă este Rusia, una dintre aşa-numitele ţări BRIC, care a înregistrat o creştere anuală de 25,6% a ratei la care sunt înfiinţate noi companii în ultimii cinci ani. Aproape 3,2 milioane de noi companii au fost înregistrate în Rusia în 2010, comparativ cu 1,3 milioane în 2006.Ţara care a cunoscut cea mai mare încetinire în rata de înfiinţare de noi afaceri este Spania. Rata anuală de creştere în ultimii cinci ani este de minus 14,6%. 76.622 noi companii au fost create în Spania în 2010, comparativ cu 143.859 în 2006. Cu toate acestea, studiul relevă că în ultimul an, discrepanţa dintre ţările BRIC şi ţările din afara BRIC s-a redus. Creşterea numărului de companii nou-înfiinţate în 2010 a fost, în medie, de 3,3% pentru ţările din afara BRIC, prin comparaţie cu 18% pentru ţările BRIC.

Compus anual crestere/diminuare pentru companii infiintate in decursul ultimilor cinci ani (2006-2010) Crestere/diminuare pentru companii infiintate in 2009-2010
BRIC 18% BRIC 18%
Non-BRIC 0.4% Non-BRIC 3.3%
Rusia 25.6% Dubai 53.1%
Franta 21.5% Rusia 22%
Estonia 9.1% China 20.8%
Brazilia 7.2% Australia 14.7%
China 6.9% Marea Britanie 10.6%
Australia 6.8% Canada 10.5%
India 5.7% Franta 6.7%
Olanda 4.8% Italia 6.5%
Canada 3.8% Malaezia 6%
Malaezia 3.7% Romania 5.9%
Marea Britanie -0.4% Irlanda 5.1%
Italia -0.8% India 4.7%
Romania -2.4% Japonia 3.2%
Germania -3% Olanda 3.1%
Dubai -4.8% Spania 2.1%
Japonia -6.2% Germania 1.2%
Statele Unite ale Americii -6.7% Brazilia -0.7%
Irlanda -7.6% Statele Unite ale Americii -7.8%
Spania -14.6% Estonia -33.8%

John Wolfgang, preşedinte al UHY, comentează: ”Diferenţa dintre ratele la care sunt înfiinţate noi companii este destul de suprinzătoare, având în vedere că numărul de noi înmatriculări scade în aproximativ jumătate din ţările incluse în studiul nostru. Naţiunile BRIC sunt toate în prima jumătate a tabelului, în timp ce dintre ţările G8, numai Canada, Franţa şi Rusia au înregistrat o creştere a numărului de companii nou-înfiinţate în ultimii cinci ani. ”

”Micile afaceri sunt adeseori considerate motorul creşterii şi nivelului de ocupare a forţei de muncă şi aşadar critice pentru prosperitatea economică. Multe guverne, în special din Vest – se află sub presiunea de a creşte veniturile fiscale pentru a reduce deficitele publice. Spre deosebire de marile multinaţionale, care pot să-şi orienteze activitatea economică către zone cu niveluri de fiscalitate reduse, povara fiscală cade în mod disproporţionat asupra micilor afaceri. ”“În timp ce doar trei dintre cele 19 ţări incluse în studiu au continuat să înregistreze o diminuare a numărului de noi înmatriculări în ultimul an, accentul cade în prezent pe impactul crizei actuale din zona euro asupra înfiinţării de noi afaceri. Este aproape sigur că incertitudinea va avea un efect de răcire. ”

El adaugă: “Guvernele pot să facă mai mult pentru a încuraja companiile recent înfiinţate. Mulţi dintre respondenţii studiului nostru au evidenţiat nivelul ridicat al taxelor şi reglementările complexe din legislaţia muncii ca bariere în creşterea micilor companii.”

Studiul arată că, dintre ţările G8, Franţa a indicat cea mai crescută rată de creştere pentru noile companii. Aceasta se datorează unei noi structuri pentru micile companii numită ‘Auto Entrepreneur’, care a fost introdusă în 2009. Acestea sunt microîntreprinderi cu o cifră de afaceri sub 80.000 € pentru întreprinderi industriale şi sub 32.000 € pentru servicii.

Companiile de tip Auto Entrepreneur sunt scutite de impozite în primii doi ani şi au cerinţe de conformitate legală considerabil mai uşoare decât alte companii.

Franck Narquin, partener al UHY GVA din Franţa, un membru al UHY, comentează: “Franţa a fost întotdeauna privită drept o ţară în care este destul de dificil să porneşti o afacere. Povara fiscală asupra companiilor este ridicată – în special contribuţiile la asigurările sociale – şi legislaţia muncii este restrictivă. Măcar guvernul a făcut paşi în direcţia corectă cu noul program Auto Entrepreneur, dar trebuie făcut mult mai mult pentru a creşte competitivitatea.”

Studiul arată de asemenea că numărul de companii nou-înfiinţate în Dubai a scăzut cu 4,8% din 2006-10, dar a sărit la 53,1% doar în anul 2010.

Rajiv Saxena, Managing Partner al UHY în UAE (Dubai) spune: “Dubai a suferit o gravă depresiune imobiliară în timpul crizei creditelor şi un număr semnificativ de entităţi sprijinite de stat au fost obligate să-şi restructureze datoriile. În ultimul an, încrederea în economie a revenit, dar cu toate acestea, instabilitatea politică din restul Orientului Mijlociu a condus la un aflux de afaceri străine în Dubai.”

Nikolay Litvinov, partener al UHY Yans-Audit LLC în Rusia – care a înregistrat cea mai mare creştere a companiilor nou-înfiinţate – comentează: “Rusia este una dintre puţinele ţări din cadrul G8 care şi-a revenit destul de puternic din criza financiară. Abundenţa de resurse naturale din Rusia a însemnat că aceasta a beneficiat semnificativ de perioada de înflorire din ultimii ani din domeniul bunurilor de consum. Cota noastră unică de impozit pe profit de 20%, care este cea mai redusă din G8, a contribuit şi ea la a transforma Rusia într-un loc atractiv de începere a unei afaceri. ”

Max Gosch, partener al firmei membre UHY, UHY Fay & Co din Spania – care a înregistrat cea mai semnificativă stopare a înfiinţării de noi firme – comentează: “Ca multe ţări europene, guvernul spaniol se concentrează pe reducerea datoriei publice şi recent a perceput impozite cetăţenilor înstăriţi. Mulţi dintre aceşti cetăţeni înstăriţi vor fi antreprenori, astfel încât aceste colectări de impozite ar putea frâna înfiinţarea de mici afaceri. Companiile nou-înfiinţate în Spania se confruntă cu multe probleme. Pe lângă cererea scăzută de bunuri şi servicii şi accesul restricţionat la finanţarea prin bănci, impozitele ridicate şi legislaţia restrictivă a muncii sunt de asemenea impedimente serioase la adresa creşterii. ”

FINAL

* Cifre obţinute din surse oficiale. În majoritatea ţărilor, datele sunt colectate doar cu privire la entităţile înmatriculate. Pentru fiecare ţară au fost obţinute date din ultimii cinci ani, 2006 – 2010.

 Note pentru Editori

Pentru mai multe informaţii despre serviciile şi capacităţile pe care le poate oferi UHY AUDIT CD SRL, vă rugăm să o contactaţi pe doamna CAMELIA DOBRE, MANAGING PARTNER, la camelia.dobre@uhy-ro.com.

Informaţii pentru presă:MIHAELA MOCANU                    UHY AUDIT CD SRL                        Tel: +40 07 3643 0531  

                     Pentru UHY, reţeaua internaţională Dominique Maeremans                    +44 20 7767 2621, or email: d.maeremans@uhy.com

Paul Arvanitopoulos or Nick MattisonMattison Public Relations+44 20 7645 3636 or pa@mattison.co.ukMobile: + 44 7941 943960

FINALUL NOTELOR

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/sc-uhy-audit-cd-srl/creterea-numrului-de-firme-nou-nfiinate-este-de-peste-40-de-ori-mai-rapid-n-rile-bric