Scrisoare deschisă adresată Domnului Traian Băsescu, Preşedinte al României, de către Senatorul Valeriu Todirașcu – Partidul Noua Republică

BUCURESTI - 28 iunie 2013

Comunicat tip General in Politic

Referitor la Referendum pentru limitarea, la două, a numărului de mandate ale parlamentarilor

Stimate domnule Preşedinte,

Problema statului de drept, cu echilibru al puterilor în stat şi prevenirea abuzului de putere, este de o importanţă crucială în societatea românească. În ultimul timp asistăm la o încercare a clasei politice de a impune o creştere a puterii Legislativului în detrimentul celorlalte puteri ale Statului, inclusiv prin modificări aduse Constituţiei. Pe de altă parte asistăm la o acaparare a unor poziţii de deputat sau senator de către grupuri de interese formate în jurul unor parlamentari care au câştigat mai multe mandate şi care tind să-şi menţină influenţa şi în viitor, prin forţa economică şi politică pe care au dobândit-o în timpul repetatelor mandate. Toate acestea reprezintă ameninţări la adresa statului de drept.

Este evidentă pentru mulţi observatori ai lumii politice româneşti ramânerea în urmă a clasei politice, reprezentată în Parlament şi în alte organisme ale Statului, faţă de dezvoltarea mai rapidă a societăţii în ansamblul ei. Aceasta riscă să adâncească prăpastia deja creată între cele două segmente ale societăţii: clasa politică şi oamenii neînregimentaţi politic. Parlamentul ar trebui să fie alcătuit din adevăraţi reprezentanţi ai poporului şi nu din oameni care, prin mandate repetate în Legislativ, se situează deasupra societăţii din care provin. Preocuparea parlamentarilor trebuie să fie servirea cetăţeanului şi nu obţinerea cu orice preţ a unui nou mandat, în interes personal sau al grupului politic din care fac parte.

Având în vedere toate acestea,subsemnatul Valeriu Todirașcu, ca senator de Bucureşti, am propus un proiect de modificare a legii electorale care să limiteze, la două, numarul de mandate ale unui parlamentar, similar cu limitarea mandatelor pentru funcţia de Preşedinte al României. În acelaşi timp am iniţiat pe 1 iunie 2013 o petiţie pe internet în sprijinul acestui demers http://www.petitieonline.ro/petitie/49651153, care la data prezentei a adunat peste 1.200 de semnături, demonstrând preocuparea electoratului pentru această problemă şi aprobarea iniţiativei.

Cum este de presupus că actualul Parlament nu va da curs acestei iniţiative legislative care este, după părerea mea, de mare importanţă pentru însănătoşirea vieţii politice în România, vă propun ca, în cadrul Referendumului naţional pe care îl veţi iniţia, alături de întrebările pentru Parlament unicameral cu 300 de parlamentari şi introducerea votului prin corespondenţă, să adăugaţi şi întrebarea: “Doriţi limitarea mandatelor de parlamentar la cel mult două?”.

Dacă populaţia va vota pentru limitarea numărului de mandate, clasa politică va fi nevoită să introducă această cerinţă în legea electorală sau în Constituţie, ceea ce va avea ca rezultat împrospătarea continuă a Parlamentului, şi inclusiv a clasei politice, cu oameni noi, necorupţi de activitatea politică anterioară, veniţi din diversele sectoare ale societăţii, şi să contribuie, astfel, la procesul de modernizare a Statului român, iniţiat de dumneavoastră.

Cu stimă,

Senator Valeriu Todiraşcu – Noua Republică

e-mail: valeriu.todirascu@senat.ro

activitate parlamentara: http://www.tody.ro/document/Senator-Valeriu-Todirascu-detalii-activitate-parlamentara-2012-2016