2015 – An de construcție și consolidare pentru Gothaer în România

BUCURESTI - 11 mai 2016

Comunicat tip General in Banci / Asigurari

În 2015, Gothaer Asigurări Reasigurări a plătit daune în valoare de peste 43 mil. RON și a înregistrat prime brute subscrise în valoare de aproape 82 mil. RON;

Gothaer.ro

Gothaer.ro

31 Decembrie 2015, respectiv 1 Ianuarie 2016, marchează marje de solvabilitate pentru Gothaer Asigurări Reasigurări de 260,63% pe SI și 120,7% pe Solvency II;

Continua preocupare pentru întărirea solidității financiare a societății duce la îmbunătățirea rezultatelor, superioare față de așteptările planificate: pierderea înregistrată este cu 50% mai mică decât cea planificată, în condițiile unui rezultat tehnic brut pozitiv de peste 22.5 mil RON (înainte de costul reasigurării) și un rezultat net, influențat de efectul reasigurării pe un portofoliu încă în dezvoltare, de 25 mil RON;

Focusul pe servisarea clienților, echilibrarea portofoliului și alinierea societății la standardele Solvency II, în centrul preocupării societății;

Conform cu rezultatele preliminare anunțate la finele anului 2015, grupul Gothaer din Germania încheie anul 2015 cu prime brute subscrise de 4,51 mld. EUR, valoare similară anului 2014 și își păstrează perspectiva stabilă a ratingurilor acordate de agențiile S&P și Fitch.

În 2015, Gothaer Asigurări Reasigurări și-a consolidat poziția în piața românească de profil, plătind despăgubiri în valoare de 43.484.927 RON (cea mai mare daună plătită a fost de 2,8 mil. RON – pe segmentul asigurărilor de garanții) și înregistrând prime brute subscrise de 81.989.892 RON. În procente, aceasta semnifică pentru companie o scădere de 2,7% raportat la anul 2014, principala cauză reprezentând-o încetarea subscrierilor pe segmentul asigurărilor de aviație și revizuirea portofoliilor în contextul necesarului de capital alocat fiecărei linii. Întreaga evoluție din anul trecut a stat sub semnul măsurilor strategice care au fost necesare pentru alinierea la standardele regimului de Solvabilitate II.

“Am încetat subscrierile pe linia asigurărilor de aviație, pentru că aceasta necesită un capital semnificativ, capital pe care am decis să îl alocăm altor forme de asigurare, mai performante. Dacă eliminăm din calcul segmentul aviației, observăm în 2015 o creștere a primelor brute subscrise de 7% comparativ cu 2014 și un rezultat tehnic brut pozitiv de 22,535,647 RON, ceea ce este pentru noi un semn bun, ținând cont și de faptul că întreaga piață non-RCA a avut o creștere de numai 1,2%. 2015 a fost un an de consolidare, în care a fost nevoie de multă atenție în procesul de subscriere și de o selecție prudentă a liniilor de asigurare ofertate și ca urmare a noilor standarde impuse de Solvency II”, a declarat Anca Băbăneaţă, CEO al Gothaer Asigurări Reasigurări.

Măsurile operaționale și de business întreprinse de Gothaer Asigurări Reasigurări în cursul anului 2015, susținute de majorările de capital efectuate de acționari, au garantat îndeplinirea cerințelor de solvabilitate (SCR și MCR), solicitate de regimul de Solvabilitate II, intrat în vigoare începând cu data de 1 ianuarie a.c., respectiv atingerea unei marje de solvabilitate de 120,7% pe Solvency II (raportat la SCR).

Totodată, în anul 2015 compania a continuat consolidarea fluxurilor și a proceselor interne, cu focus și pe zona administrării daunelor, ajungând astfel la o durată medie de plată a dosarelor de daună, de la data depunerii ultimului document la data plății, de 4.7 zile pe segmentul CASCO, respectiv de 2.7 zile pe cel de locuințe.

Un indicator important pentru activitatea Gothaer Asigurări Reasigurări în 2015 este reprezentat de alegerea făcută de clienți în selectarea asigurătorului lor, pornind de la calitatea produselor și serviciilor sale; în acest context societatea se bucură să observe că numărul de clienți a crescut cu aproape 10%, în timp ce compania a înregistrat doar 3 petiții întemeiate, în scădere cu 2 petiții față de anul 2014.

În 2016, activitatea companiei continuă să se concentreze pe cei trei piloni esențiali pentru dezvoltarea sa sustenabilă: rezultate tehnice și de subscriere superioare, eficiență operațională și abordare centrată pe clienți 360º.

“Numeroasele modificări legislative din ultima perioadă influențează inevitabil activitatea companiilor de asigurări. Pentru noi, Solvency II reprezintă un cadru structurat, reglementat, în care vom continua să ne urmărim obiectivele, să țintim către profitabilitate, asigurând astfel stabilitatea și garanția de a ne putea îndeplini promisiunile asumate față de clienții și partenerii noștri”, a completat Anca Băbăneaţă.

Stabilitatea companiei Gothaer Asigurări Reasigurări se datorează şi susţinerii solide şi încrederii pe care i le oferă grupul german din care face parte.

Rezultatele preliminare anunțate de Grupul Gothaer la finele anului trecut marchează prime brute subscrise în 2015 de 4,51 mld. EUR, menținându-se așadar la nivelul anului 2014, în ciuda contextului dificil al pieței de asigurări din Germania. În același timp însă, profitul consolidat al grupului s-a majorat cu 19,1% anul trecut, ajungând la 140 mil. EUR. Creşteri importante au fost înregistrate pe segmente de asigurare precum property (+2,9%) şi sănătate (+4,4%).

Agențiile de rating S&P și Fitch au păstrat evaluările de rating ale Grupului Gothaer după cum urmează:

S&P

04 Decembrie

2015

Fitch

15 Aprilie

2016

Gothaer Allgemeine Versicherung AG

A- A

Gothaer Lebensversicherung AG

A- A

Gothaer Krankenversicherung AG

A-

“Mai ales în vremuri dificile, acest semnal este cu atât mai mult unul pozitiv pentru Grupul Gothaer fiind confirmarea externă a unei capitalizări sănătoase și a poziției puternice pe o piață diversificată,” a declarat Dr. Karsten Eichmann, CEO al Grupului Gothaer, într-un comunicat de presă transmis de grup în luna decembrie 2015.

Despre Gothaer Asigurări Reasigurări

Gothaer Asigurări Reasigurări îşi propune să fie prima opţiune a clienţilor săi, având standarde înalte în ceea ce priveşte calitatea produselor şi serviciilor oferite şi bazându-se totodată pe experienţa vastă şi pe sprijinul grupului Gothaer*. Gothaer este un asigurător în plină dezvoltare, cu peste 200 de angajaţi şi un volum de prime brute subscrise de 81.989.892 mil. RON în 2015 țintind să se mențină un jucător important pe piaţa de asigurări din România.

Produsele Gothaer sunt accesibile prin intermediul sediilor din Bucureşti şi din alte oraşe mari din România, prin intermediul agenţilor şi brokerilor de asigurare autorizaţi, precum şi online, pe www.gothaer.ro.

*Grupul Gothaer, una din cele mai importante societăţi mutuale din Germania, deţine 100% din pachetul de acţiuni al societăţii, susţinând astfel interesul său serios şi de lungă durată în România.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/seo-cupcake/2015-an-de-constructie-si-consolidare-pentru-gothaer-in-romania