4 moduri de a integra angajatii noi si de a-i face sa se simta bineveniti inca din prima zi de lucru

BUCURESTI - 26 februarie 2024

Comunicat tip General in Afaceri

Dupa procesul de recrutare, primele zile de munca intr-o noua companie, pentru angajati, pot fi coplesitoare. Adaptarea la un nou stil de munca, cunoasterea noilor colegi si, implicit, relatia pe care e necesar sa o formeze cu echipa, prin toate trebuie sa treaca angajatii noi. Pentru ca noua relatie profesionala sa fie una de durata, poti pune in aplicare urmatoarele patru solutii.

4 moduri de a integra angajatii noi si de a-i face sa se simta bineveniti inca din prima zi de lucru

1. Ofera angajatilor posibilitatea de a lucra de la birou

Piata muncii este intr-o continua schimbare, astfel nu este de mirare ca munca de la birou castiga teren in favoarea programului remote. Astazi vorbim despre angajati dornici de flexibilitate, de un loc de munca care sa le raspunda nevoilor, iar una dintre ele este si posibilitatea de a lucra de la birou.

Potrivit unui studiu initiat de Genesis Property, compania fondata de antreprenorul Liviu Tudor, aproape 70% dintre tinerii Generatiei Z au nevoie sa lucreze minimum trei zile de la birou pentru a fi productivi si a colabora eficient cu echipa. Tot acelasi studiu arata ca 62% dintre membrii Generatiei Z lucreaza deja full time de la birou, cu oportunitati excelente de dezvoltare profesionala si de avansare in cariera.

Mai mult, acest mod de lucru are un impact pozitiv asupra echilibrului dintre viata profesionala si cea personala, dar si asupra relatiei cu colegii. Printre motivele pentru care angajatii aleg munca de la birou sunt timpul petrecut cu echipa, intalnirile in persoana cu clientii si posibilitatile de a promova mai rapid.

2. Creeaza spatii de lucru prietenoase si creative

Cand angajatii isi doresc sa lucreze mai mult de la birou, simt sa o faca intr-un mediu care sa le sporeasca creativitatea si unde sa se simta confortabil. Prin urmare, ca angajator, iti ramane sa gandesti spatii de lucru prietenoase cu nevoile angajatilor. Iata cum poti face asta:

inchiriaza spatii speciale de co-working, unde angajatii pot sa lucreze in echipa sau singuri;
regandeste structura si designul biroului, in special in ceea ce priveste culorile, care au un impact semnificativ pentru starea angajatilor;
mizeaza pe lumina naturala in salile de sedinta sau in zonele de relaxare.

3. Implica angajatii cu vechime in integrarea noilor colegi

O etapa de onboarding bine planificata pentru noii angajati este importanta atat pentru integrarea lor, cat si pentru tine ca angajator, fiindca acomodarea si cunoasterea se va face mai repede.

Cea mai buna metoda este sa atribui fiecarui nou angajat unul cu vechime din companie. Angajatul cu vechime poate purta numele de mentor sau orice alt nume creativ pe care il stabilesti intern. Mentorii vor fi la disponibilitatea angajatilor noi, pentru a le raspunde la intrebari si a-i ghida.

4. Incepe integrarea din prima zi

Integrarea noului angajat incepe din prima zi, adica imediat dupa ce a semnat contractul de munca. Poti face asta in urmatoarele moduri:

- un e-mail de bun venit, prin care echipa de HR explica in scris intreg procesul de onboarding;
- crearea unei atmosfere placute la birou din prima zi, poate chiar o petrece de bun venit;
- cere si ofera feedback constant;
- raspunde rapid la orice fel de sugestie primita.

Acestia sunt patru pasi esentiali pentru a integra noii angajati in cultura companiei, dar si pentru a-i face sa se simta bineveniti inca din prima zi. Sunt pasi de pus in aplicare in orice industrie, pentru ca rata de retentie sa creasca si angajatii sa fie bucurosi de noul mediu de munca si alegerile luate.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/seo-monitor/4-moduri-de-a-integra-angajatii-noi-si-de-a-i-face-sa-se-simta-bineveniti-inca-din-prima-zi-de-lucru1