Magiunul de prune Topoloveni trasează trendul gastronomiei internaționale: două stele de aur Superior Taste Award în 2013!

BUCURESTI - 30 mai 2013

Comunicat tip Produse / Servicii in Afaceri, Media / Publicitate, Sanatate, HoReCa, Retail

Live site

După doi ani – 2010 și 2011 – în care Magiunul de prune Topoloveni a primit câte o stea de aur Superior Taste Award din partea Institutului Internațional de Gust și Calitate (ITQI) de la Bruxelles, astăzi primește două stele de aur din partea juriului format din 60 de maeștri bucătari (Chef) listați în prestigiosul Ghid Michelin. O dovadă în plus că produsul nostru 100% natural, fără zahăr adăugat, fără conservanți, fără aditivi, fără E-uri se bucură de o apreciere din ce în ce mai mare pe scena gastronomiei internaționale.

Magiunul de prune Topoloveni trasează trendul gastronomiei internaționale: două stele de aur Superior Taste Award în 2013!
 Cele două stele de aur primite în acest an reprezintă nu o creștere a calităților produsului, pentru că noi la Topoloveni îl producem după o rețetă atestată documentar în 1914, ci o schimbare a opticii evaluatorilor: lumea înțelege că DEZMĂȚUL E-urilor nu mai poate continua la nesfârșit! Iar vârfurile gastronomiei internaționale ne confirmă prin acest premiu că au descoperit GUSTUL SĂNĂTOS al magiunului de Topoloveni. 

Bibiana Stanciulov, director SONIMPEX TOPOLOVENI

Recunoscut pe piaţa internă ca produs tradițional din gama de calitate premium, iar în plan internațional fiind certificat cu Indicație Geografică Protejată - marcă de calitate a U.E. pentru produsele tradiționale – Magiunul de prune Topoloveni s-a aflat în acest an pentru a treia oară în fața juriului ITQI format din 60 de maeștri bucătari (Chefs) ai restaurantelor listate în Ghidul Michelin. Dacă în 2010 și 2011, Magiunul a obținut câte o stea de aur, în acest an juriul a valorizat mai mult calitățile produsului, în condițiile în care rețeta Magiunului de Topoloveni este aceeași de 100 de ani!

Cele două stele de aur primite în acest an reprezintă nu o creștere a calităților produsului, pentru că noi la Topoloveni îl producem după o rețetă atestată documentar în 1914, ci o schimbare a opticii evaluatorilor: lumea înțelege că DEZMĂȚUL E-urilor nu mai poate continua la nesfârșit! Iar vârfurile gastronomiei internaționale ne confirmă prin acest premiu că au descoperit GUSTUL SĂNĂTOS al magiunului de Topoloveni”, apreciază Bibiana Stanciulov, directorul companiei producătoare SONIMPEX TOPOLOVENI.

Unicitatea magiunului de prune Topoloveni este dată de METODA DE PRODUCȚIE, care deși este realizată în prezent cu capacități de producție la standarde internaționale de securitate alimentară, reproduce metoda tradițională din la începutul secolului al XX-lea, de obținere a magiunului. Astfel, cazanele cu pereți dubli prin care circulă abur tehnologic – sistem bain-marie – din fabrica de magiun Topoloveni prepară în aceleași condiții magiunul ca acum 100 de ani, când gospodinele puneau marcul de prune în oale de lut și le introduceau în cuptor la foc indirect pentru 10-12 ore. Această metodă de preparare are atât avantaje (cum este si recentul premiu Superior Taste Award), cât și dezavantaje. Dintre avantaje menționăm:

-        permite concentrarea de 4-5 ori a prunelor proaspete și eliminarea totală a apei, astfel că produsul finit nu mai are nevoie de zahăr adăugat sau alți aditivi alimentari pentru a fi suficient de dulce și nici de conservanți pentru a fi păstrat în condiții optime.

-        permite păstrarea calităților nutritive ale fructelor proaspete, întrucât nu este preparat în mod intensiv, temperatura de preparare a Magiunului de prune Topoloveni fiind controlată și limitată la maximum 70 de grade Celsius. Ce înseamnă acest lucru? Însemnă că substanțele active din fruct (nutrienții) nu sunt distruși de temperatură, iar Magiunul de prune Topoloveni este un ALIMENT FUNCȚIONAL, care ne menține sănătatea, dacă este consumat cu regularitate. Nutriționiștii susțin că glucidele preparare la temperaturi mai mari de 70 de grade Celsius devin nocive pentru sănătate, ceea ce ne îndreptățește să afirmăm că Magiunul de prune Topoloveni este mai sănătos decât cel produs acasă, în gospodărie, la foc direct.

-        face diferența între celelalte produse similare de pe piață, întrucât prepararea ”la abur” este din ce în ce mai utilizată de românii care doresc să se hrănească sănătos, iar noi suntem singurii producători care o utilizăm la scară industrială.

Singurul dezvantaj al acestei metode de preparare este costul de producție ridicat, în condițiile în care sunt folosite materii prime și utilități de 4-5 ori mai multe decât pentru producția convențională, intensivă (cea care folosește temperaturi de fierbere mai mari de 100 de grade Celsius, focul direct, cu adaos de zahăr, conservanți, pectină, coloranți, aditivi, E-uri etc.).

 

Despre Magiunul de prune Topoloveni

Datorita procedeului traditional de preparare (la abur, in cazane cu pereti dubli, sub temperatura controlata de maxim 68 de grade Celsius), Magiunul de prune Topoloveni a fost certificat de catre Institutul de Cercetari Alimentare (ICA) drept aliment functional (care consumat in mod curent contribuie la mentinerea starii optime de sanatate), intrucat are un continut bogat in fibre alimentare şi substanţe naturale pectice.

Domnul prof. univ. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul ICA, recomanda Magiunul de prune Topoloveni ca pe un dulce sanatos, cu efecte benefice asupra sanatatii:

- oaselor, fiind indicat copiilor, adolescentilor, femeilor pre– si postmenopauzale, barbatilor, batranilor, datorita continutului de bor (3,5mg/1000g) care previne aparitia osteoporozei, faciliteaza asimilarea calciului, magneziului si a vitaminei D, elemente foarte importante pentru sanatatea sistemului osos;

- sistemului imunitar, prin cresterea rezistentei la infectiile virale si bacteriene;sistemului nervos si muscular, datorita aportului natural ridicat de potasiu, magneziu, glucide naturale, antioxidanti;

- are efect antistres, intareste mecanismele naturale de adaptare la stres si previne aparitia oboselii cronice;

- stimuleaza procesele naturale de detoxifiere, previne imbatranirea precoce, are efect anti-aging oferind stralucire si tinerete tenului;

- este energizant general al organismului, prin furnizarea de combustibil gata de utilizat de catre creier, muschi, alte organe vitale;

- previne aparitia diabetului de tip 2 (datorita indicelui glicemic scazut, 39/100 gr produs), a aterosclerozei, a bolilor cardio-vasculare, a bolilor vasculare cerebrale, a unor tipuri de cancer (in special a cancerului de colon), a bolilor Parkinson si Alzheimer.

 

Despre Institutul Internațional de Gust și Calitate Bruxelles (ITQI)

”Superior Taste Award” (”Gust superior”) – o ștampilă de calitate a gustului

ITQI este liderul independent al organizațiilor internaționale de maeștri bucătari şi sommelieri, dedicat testării şi promovării produselor alimentare şi băuturilor cu gust superior, din întreaga lume. Toate premiile ITQI ”Superior Taste Award” se acordă pe baza degustării în orb (analiză organoleptică fără a vedea ambalajul produsului și fără a cunoaște sorgintea lui) de către un juriu format din 60 de maeștri bucătari şi somelieri de diferite naționalități, care sunt lideri de opinie incontestabili și experți în degustare, listați în Ghidurile Michelin sau Gault Millau. România nu a avut niciun reprezentant printre membrii juriului ITQI. Procedurile de degustare ale ITQI sunt monitorizate de către Ministerul belgian al Afacerilor Economice – Organizarea pieţei.

Produsele nu sunt comparate între ele (nu concurează unul împotriva celorlalte), ci sunt analizate exclusiv pe baza meritelor individuale. Accentul este pus pe intensitatea de plăceri gustative. Criteriile de notare sunt: prima impresie, aspectul, aroma, textura și gustul, acestea fiind comentate de către fiecare membru al juriului.

Pentru fiecare produs, ITQI emite un raport confidenţial cu un grafic de evaluare senzorială, detaliind punctajul obținut pe fiecare dintre cele cinci criterii organoleptice. Extrase din comentariile şi sugestiile făcute de maeștrii bucătari şi experţi pot fi puse la dispoziţia producătorului, la cerere, în vederea îmbunătățirii calităților organoleptice ale produsului.

Despre Sonimpex Topoloveni

Compania SONIMPEX TOPOLOVENI este singura producătoare din România pe segmentul prelucrării și conservării fructelor, fără zahăr adăugat și fără agenți de conservare. Pe lângă Magiunul de prune Topoloveni, compania mai are în portofoliu și gama de dulcețuri TOPOLOVEANA fără zahăr (afine ecologice, caise, căpșune, cătină, cireșe negre, coacăze, salcâm, goji ecologice, gutui, mure, nuci verzi, prune cu migdale, topinambur, vișine), dar și o pastă de tomate și zacuștele TOPOLOVEANA din vinete și din ciuperci.
Premii internaționale:
• Magiunul de prune Topoloveni – produs alimentar traditional românesc certificat la nivel european cu Indicatia Geografica Protejata (IGP); Superior Taste Award 2010, 2011, 2013 (ITQI)
• Dulceața de cireșe negre Topoloveana - ”Superior Taste Award 2011” 1 Golden Star ITQI
• Dulceața de afine ecologice ”Topoloveana” - ”Superior Taste Award 2012” 2 Golden Stars ITQI
• Dulceața de catina Topoloveana - ”Superior Taste Award 2011” 1 Golden Star ITQI
• Dulceața de prune cu migdale dulci Topoloveana - ”Superior Taste Award 2012” 1 Golden Star ITQI
• Dulceața de topinambur Topoloveana - Silver Award Monde Selection 2013
• Dulceața de căpșune Topoloveana - Silver Award Monde Selection 2013
• Dulceața de mure Topoloveana - Bronze Award Monde Selection 2013

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/sonimpex-serv-com-srl/magiunul-de-prune-topoloveni-traseaza-trendul-gastronomiei-interna-ionale-doua-stele-de-aur-superior-taste-award-in-2013