Sfaturile echipei Veloteca: alegerea anvelopelor pentru biciclete

BUCURESTI - 25 noiembrie 2015

Comunicat tip Produse / Servicii in Sport, Turism, Retail

Anvelopa este principalul element de legatura dintre bicicleta si suprafata de deplasare.
Cata siguranta avem cand ne inclinam pe un viraj, cata tractiune sau aderenta avem pe un plan inclinat, cat de comod rulam si cata incredere capatam in noi, depinde foarte mult de alegerea corecta a anvelopelor.

Alegerea anvelopelor este decizie greu de luat.
Pentru a cumpara si echipa bicicleta cu cauciucuri potrivite trebuie tinut cont de urmatoarele aspecte:

recomandari anvelope roti bicicleta magazin biciclete Veloteca Bucuresti

recomandari anvelope roti bicicleta magazin biciclete Veloteca Bucuresti

 Atunci cand doriti sa achizitionati o anvelopa corecta trebuie sa stiti exact pe unde veti merge, in ce mod/stil veti pedala si cata experienta aveti. Anvelopa din material moale este aderenta la suprafata de rulare dar incetineste deplasarea si se uzeaza repede. Anvelopa din material mai dur este mai rapida, se uzeaza mai greu, dar nu are aderenta buna. Nu uitati de vreme!  

Andrei Tanasoff - specialist vanzari Veloteca

Suprafata pe care pedalam poate fi: asfalt/beton, piatra cubica, pamant batatorit/poteca, pamant afanat/pamant moale, drum forestier, radacini, nisip.

Terenul pe unde rulam este influentat si de conditiile meteo: uscat sau ud.

Pentru conditii de ploaie sau umezeala crescuta anvelopele trebuie sa fie cu crampoane inalte si rare, distantate intre ele pentru a permite noroiului sa iasa usor si astfel cauciucul sa se descarce repede si usor. Pentru a putea inainta eficient, anvelopa trebuie sa fie mai ingusta pentru a taia noroiul si a ajunge la pamantul mai tare unde sa se agate de un teren ferm.

Pedalatul pe radacini si pietre ude ne provoaca la o lupta serioasa pentru a ne pastra trasa si a rula in siguranta. Aici intervine si compozitia anvelopei. Mai pe scurt cu cat mai aderent/lipicios este cauciucul cu atat mai bine vom putea trece peste roci si radacini ude.

In conditii de vreme buna, modelele foarte aderente opun in schimb mai multa rezistenta la inaintare.

 

Toate cele de mai sus sunt in stransa legatura cu presiunea din anvelope. Acelasi model de cauciuc poate sa se comporte diferit pe un drum forestier fata de o poteca.

Daca anvelopa este prea umflata, va rula doar pe coama (banda de rulare) si deci nu va avea aceasi aderenta dar vom pedala usor... cat despre amortizarea socurilor aceasta va fi redusa!

Daca anvelopa  este prea putin umflata va opune rezistenta la inaintare si va absorbi denivelarile; in acelasi timp vom beneficia de amortizare mai accentuata a socurilor!

 

Fiecare disciplina a mersului pe doua roti are anvelopele ei dedicate si specializate, asa cum sunt si bicicletele divizate pe categorii.

In oras si pe sosea, acolo unde drumul este asfaltat, unde rulam cu viteza constanta si unde aderenta este buna, vom avea anvelope ‘slick’ (lise) sau ‘semi-slick’. Nu ai nevoie de crampoane pentru oras sau iesiri pe un drum asfaltat. Ai nevoie de cat mai multa aderenta combinata cu un profil nu foarte lat si o presiune buna.

Modelele ‘semi-slick’ au niste santuri care ajuta pe timp de ploaie sa iasa apa si in acelasi timp cauciucul sa aiba o flexibilitate pentru a se agata mai bine pe drumul asfaltat sau betonat.

Profilele usor cramponate sunt folosite pentru treking/cross. Ele sunt gandite sa faca fata si unor drumuri de tara, pamant batatorit gen poteci.

Cand intram in zona de off road modelele de anvelope cramponate sunt o necesitate. Cum am scris si mai sus ele se impart in doua categorii (pentru uscat si pentru ud).

La categoria de mountainbike modelul crampoanelor, grosimea peretilor, compozitia materioalul si latimea anvelopei face sa avem o gama variata. Atunci cand dorim sa achizitionam o astfel de anvelopa trebuie sa stim exact pe unde vom merge, in ce mod/stil vom pedala si cata experienta avem. Nu uitati de vreme!

Pe siteurile producatorilor dar si in magazinul Veloteca puteti gasi informatii despre fiecare model in parte. Va invitam sa stam de vorba la magazin despre modelul si aranjarea crampoanelor pentru ca sunt multe intrebari si raspunsuri, exemplificarea fizica fiind de mare ajutor.

Detalii teoretice despre roti, jante si anvelope gasiti si in sectiunea InfoCenter de pe site-ul nostru.

 

 

Despre Veloteca

Veloteca este cel mai mare magazin multi-marcă de biciclete din Romania. Numai la noi poţi alege o bicicletă pentru oricare membru al familiei, din cele peste 200 modele expuse in magazin. Un magazin unde poţi găsi biciclete de toate felurile, pentru adulţi sau copii, accesorii, echipamente de oraş, de şosea şi de munte, rastele de biciclete, literatură de specialitate, hărţi sau ghiduri. Aici este disponibil un Centru de Testare biciclete specializat şi un Atelier Service foarte bine dotat.