Fundatia Vodafone Romania si ALIAT lanseaza programul “Stiu ca pot!”

BUCURESTI - 6 noiembrie 2009

Comunicat tip General in Media / Publicitate

Stiati ca 4% din elevii romani au consumat cannabis? Stiati ca 3% dintre elevi au consumat alte droguri, in afara de cannabis? Stiati ca exista peste 15.000 de consumatori de heroina in Bucuresti, in majoritate tineri si foarte tineri?
Programul de prevenire a consumului de droguri „Stiu ca pot!”,adresat adolescentilor, se deruleaza in patru licee bucurestene: “Emil Racovita”, ‘George Cosbuc”, “Mihail Sadoveanu” si Liceul international de Informatica.
Peste 100 de elevi din clasele a IX-a vor participa la cele douazeci de intalniri cu psihologii ALIAT, derulate in cadrul programului.
www.stiucapot.ro este platforma online care ofera informatii privind prevenirea consumului de droguri atat elevilor, cat si parintilor si profesorilor.

Fundatia Vodafone Romania lanseaza, impreuna cu ALIAT, programul “Stiu ca pot!” dedicat elevilor de clasa a IX – a din liceele bucurestene. „Stiu ca pot!” este primul program de prevenire a consumului de droguri bazat pe formarea de deprinderi, derulat in Romania. Acest tip de abordare, inovator in Romania, este o metoda dovedita stiintific ca fiind eficienta pe termen lung, atat pentru prevenirea consumului de droguri, cat si pentru dezvoltarea ulterioara a tinerilor.

In perioada noiembrie – decembrie 2009 vor avea loc douazeci de intalniri organizate in patru clase a IX- a din liceele bucurestene “Emil Racovita”, ‘George Cosbuc”, “Mihail Sadoveanu” si Liceul international de Informatica, sustinute de o echipa formata din consilierul psihologic al ALIAT si consilierul scolar/dirigintele clasei din liceul aflat in program.

In cadrul acestor sesiuni, adolescentii vor primi informatii corecte despre consecintele consumului de droguri si vor invata sa faca fata presiunii grupului, sa comunice mai bine cu cei din jur - parinti, profesori si prieteni - sa isi rezolve mai usor problemele si sa ia decizii.

„Una dintre directiile majore catre care Fundatia Vodafone Romania si-a indreptat sustinerea in ultimii trei ani este sanatatea si, alaturi de aceasta, dezvoltarea de programe dedicate copiilor si tinerilor cu nevoi speciale. Din aceasta perspectiva, am lansat impreuna cu ALIAT, primul program de prevenire a consumului de droguri bazat pe dezvoltarea de deprinderi practice, prin care ne propunem sa oferim adolescentilor sansa de a avea informatii corecte si complete privind consecintele consumului de droguri si sa invete sa faca fata presiunii grupului, una dintre cauzele majore ale actiunilor lor la aceasta varsta”, a spus Elena Serban, Director al Fundatiei Vodafone Romania.

“Particularitatea proiectului 'Stiu ca pot' consta in faptul ca elevii nu primesc mesaje imperative privind refuzul consumului de droguri (interventie dovedita ca ineficienta), ci li se ofera informatii reale despre droguri si efectele lor, precum si abilitati noi cum ar fi asertivitatea, luarea deciziilor, rezolvarea problemelor, abilitati de comunicare si relationare. Acestea le vor fi de folos si in alte domenii ale vietii lor. Speram ca proiectul nostru sa poata fi replicat la nivel national, astfel incat impactul sau sa devina cu atat mai semnificativ pentru comunitate”, a declarat medicul psihiatru Eugen Hriscu, director executiv ALIAT.

Elevii, parintii si profesorii sunt invitati pe www.stiucapot.ro, un website interactiv unde pot gasi informatii utile privind efectele consumului de droguri, metode de prevenire a acestuia, dar si detalii practice pentru cei care necesita asistenta in lupta impotriva consumului acestor substante. In plus, toti utilizatorii site-ului vor putea intra in dialog pentru a-si impartasi opiniile si experientele in legatura cu aceasta tema, in sectiunea Forum.

De asemenea, adolescentii vor putea participa la concursul de filme realizate cu telefonul mobil, 'Despre droguri, intr-un minut sau mai putin”, lansat pe www.stiucapot.ro. Premiile puse in joc sunt un telefon HTC Magic pentru premiul I si noua seturi formate dintr-o geanta realizata din bannere reciclate Vodafone, o haina pentru ploaie si o sapca pentru urmatorii castigatori. Concursul se desfasoara in perioada 6 – 30 noiembrie si se adreseaza tuturor tinerilor cu varsta cuprinsa intre 14 si 18 ani.

Despre Vodafone România

Fundaţia Vodafone Romania este o organizatie non-guvernamentala romaneasca cu statut caritabil, distincta de operatiunile comerciale ale companiei. De la infiintarea sa, in urma cu 11 ani, Fundatia Vodafone Romania a investit 7,5 milioane de Euro, in sute de programe in beneficiul copiilor, batranilor, persoanelor defavorizate, cu dizabilitati si al victimelor calamitatilor naturale. Prin proiectele in care se implica, Fundatia Vodafone Romania se straduieste sa raspunda cat mai bine nevoilor comunitatii si sa imbunatateasca viata oamenilor din Romania. Aceasta reprezinta misiunea asumata si urmarita cu consecventa in cei 11 ani de existenta.

ALIAT (Alianta pentru Lupta Impotriva Alcoolismului si Toxicomaniilor) este o organizatie non-guvernamentala, o asociatie de profesionisti in sanatate mintala, una din primele organizatii in domeniul adictiilor din Romania, derulând diverse proiecte din 1999. ALIAT desfasoara activitati in domeniul prevenirii si tratamentului problemelor legate de consumul de alcool şi droguri. De-a lungul timpului, ALIAT a dezvoltat programe şi servicii unice în România la acea dată şi continuă să implementeze concepte moderne şi eficiente de prevenire şi tratament în domeniul abuzului de substanţe psihoactive. În prezent, programele ALIAT acoperă întreaga plajă de servicii în domeniul abuzului de alcool şi droguri – prevenirea iniţierii consumului, tratamentul abuzului şi dependenţei, îngrijiri paleative.
Gabriela Stanciu
publicrelations_ro@vodafone.com

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/vodafone-romania/fundatia-vodafone-romania-si-aliat-lanseaza-programul-stiu-ca-pot