Hrana si vitamine pentru pisici

BUCURESTI - 28 octombrie 2014

Comunicat tip Produse / Servicii in Afaceri

Spre deosebire de catei, pisicile au nevoie de un regim alimentar echilibrat bazat exclusiv pe carne.

Hrana si vitamine pentru pisici

Pentru ca pisica sa fie sanatoasa si activa, hrana umeda sau uscata va contine cele 5 grupe esentiale de elemente nutritive: grasimi, proteine, carbohidrati, minerale si vitamine. Cele mai esentiale elemente nutritionale necesare sanatatii pisicii sunt Vitamina A, Omega 6, Omega 3 si Taurina. Acestea sunt resonsabile pentru vederea excelenta pe timp de noapte, pentru o dezvoltare normala a inimii, pentru blana stralucitoare si pentru vindecarea rapida a ranilor pisicii.

Apa potabila trebuie sa faca parte din dieta zilnica a pisicii, cantitatea depinzand de temperatura din mediul ambiental, precum si de tipul de hrana pe care o primeste. Pisica trebuie sa aiba acces permanent la un vas plin cu apa curata si proaspata, lipsa acesteia putand ii sa cauzeze probleme renale grave.

Pentru a primi doza zilnica de proteine, pisica trebuie sa primeasca hrana numai din peste, carne de pui sau de vita. In cazul in care doza de proteine primita va fi mult redusa fata de doza necesara, pisica va putea suferi scaderi ale masei musculare, iar imunitatea sa va fi redusa, existant posibilitatea unor infectii viitoare. Mineralele sunt elemente nutritive importante in cresterea puiului de pisica, favorizand dezvoltarea corecta a sistemului osos al acestuia. Aceste elemente necesare dezvoltarii corecte a pisicii se pot sustrage din alimentatia bazata pe hrana umeda de calitate.

Doctorii veterinari recomanda ca puii de pisica sa aiba o dieta bazata exclusiv pe lapte. Insa, odata cu varsta intarcarii, acest aliment trebuie evitat cu desavarsire deoarece pisica nu mai poate asimila lactoza, iar consumul acestuia poate provoca probleme digestive grave. In cazul in care se opteaza pentru hrana la conserva, aceasta trebuie servita in conditii speciale. Conserva deschisa si tinuta la frigider nu trebuie pastrata mai mult de 24 de ore. La ora mesei, mancarea se va lasa la temperatura camerei inainte de a fi pusa in recipientul de hrana al pisicii.

Daca hrana uscata servita pisicii este completa si de calitate, aceasta va fi bogata in elementele nutritive necesare si care ajuta la mentinerea unei danturi sanatoase oricarei feline de apartament. Doctorii veterinari recomanda un regim alimentar bazat pe un singur tip de mancare. Insa, daca se decide schimbarea tipului de hrana, modificarea se va face treptat.

Chiar daca hrana aleasa are un continut complet de nutrienti, exista situatii in care doza de vitamine trebuie majorata. In cazul in care pisica sufera de o problema de sanatate sau se afla in perioada de gestatie, se recomanda vizita la un doctor veterinar pentru a afla doza optima pentru nevoile speciale ale pisicii.