Importanta auditului financiar – Prest Expert

Craiova - 16 decembrie 2013

Comunicat tip General in Finante / Contabilitate

Pentru aflarea de informatii concrete si obiective privind situatia financiara a unei firme, se apeleaza la efectuarea activitatii cunoscute sub denumirea de audit financiar.

Cu alte cuvinte, auditul financiar reprezinta operatiunea de examinare a societatii in cauza in vederea obtinerii unei opinii externe asupra situatiei financiare a acesteia. O astfel de activitate este realizata de un auditor financiar , persoana special instruita in domeniu, autorizata de catre Camera Auditorilor Financiari din Romania.

Asadar, principala atributie a unui auditor financiar este aceea de a intocmi, pe baza unor informatii din contabilitate si a altor date cu caracter financiar, un raport care reflecta situatia unei firme din acest punct de vedere. Pe baza unui astfel de raport se realizeaza o analiza financiara a companiei in cauza.

Care sunt beneficiile unui audit financiar?

In primul rand, datorita faptului ca aceasta operatiune este realizata de catre o persoana ce nu are nicio legatura cu compania, beneficiati in acest fel de o perspectiva din exterior, o parere obiectiva asupra situatiei financiare a firmei pe care o conduceti. Astfel, va puteti da seama asupra directiei in care se indreapta societatea, si daca aceasta din urma este si cea dorita.

Auditul financiar implica verificarea datelor inscrise in contabilitatea firmei, a balantei de verificare lunara si altor documente asemanatoare in vedere obtinerii de informatii necesare intocmirii situatiei financiare. Asadar, prin studierea acestora pot fi depistate si eventuale erori, date introduse gresit si alte nereguli de acest gen.

Este mai bine ca asemenea erori sa fie descoperite chiar de catre dumneavoastra si corectate din timp, decat sa fie identificate de Garda Financiara sau alte organe de control fiscal, care aplica amenzi usturatoare pentru nereguli de acest gen. Cu alte cuvinte, auditul financiar permite o evaluare eficienta a sistemului contabil si implicit o mai buna organizare a acestuia.

Auditul financiar ofera o perspectiva clara cu privire la situatia financiara de moment a unei firme, informatii care ulterior pot fi prezentate potentialilor investitori. Acestia din urma intotdeauna sunt interesati de astfel de date pe care le folosesc pentru a decide daca exista sau nu posibilitatea unei investitii in societatea respectiva.

De asemenea, efectuarea unui audit financiar faciliteaza procesul de obtinere a fondurilor nerambursabile sau a imprumuturilor bancare, in ultima vreme acest lucru devenind o conditie esentiala pentru a intra in posesia banilor proveniti din cele 2 surse mentionate.

Prest Expert si auditorul financiar Elena Bojan

Cu sediul in Craiova, Prest Expert este o societate de contabilitate care isi desfasoara activitatea in acest domeniu inca din anul 2004 de la infiintare. Printre serviciile puse la dispozitie clientilor sai se numara: expertiza contabila, evaluare economica, consultanta de specialitate in domeniul financiar si managerial, intocmirea planurilor de afaceri, dar si audit financiar, executat in conformitate cu prevederile legale prin intermediul doamnei Elena Bojan.

Expert contabil si mediator, doamna Elena Bojan este membra a Camerei Auditorilor Financiari si implicit auditor acreditat , statut ce ii confera posibilitatea de a intreprinde in mod legal diverse procedee si operatiuni ce tin de aceasta sfera de activitate.