Scoala mea - pastratoare de traditii

Locul desfasurarii: UNATC

Organizator: Asociatia Ecosophia

Pe 29 noiembrie 2009, Asociaţia Ecosophia vă invită la lansarea proiectului “Şcoala mea, păstrătoare de tradiţii”, la ora 19, la Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L.Caragiale, sala Ileana Berlogea, din Bucureşti. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Universitatea Teatrală şi Cinematografică I.L. Caragiale Bucureşti, Asociaţia Environ, Clubul Rotary Bucureşti şi Lafarge.

Vă invităm să vă alăturaţi celor 4000 de copii voluntari în cluburile noastre, pentru ca împreună, să redăm şcolii rolul social pe care ea, pe drept, îl are şi în acest fel să ne aducem cu toţii aminte, că suntem o comunitate.
Şcoala, mai ales la sate, e unul dintre reperele vieţii culturale, spirituale şi sociale...Sau cel puţin aşa ar trebui să fie. Din păcate, şcolile noastre arată cum arată, iar în ele, an după an se succed generaţii de copii, pentru care şcoala e uneori singura speranţă către un viitor posibil; sau cel puţin aşa ar trebui să fie, nu?
Altădată şcoala era inima comunităţii. Era un motiv de laudă pentru localitate, iar dascălii erau respectaţi şi aveau un cuvânt de spus. Şcoala păstra tradiţiile, morala, obiceiurile şi meşteşugurile. Acum au rămas prea mulţi pereţi trişti şi goi, iar noi aşteptăm ca ei să inspire generaţiile viitorului?
Proiectul iniţiat de noi: ”Şcoala mea, păstrătoare de tradiţii” vrea să dea comunităţii şcoala înapoi. Ne-am propus, ca începând de anul acesta, să reconstruim, nu numai pereţii şcolilor, ci şi tradiţia dascălilor, a dascălilor adevăraţi, cei care ajută copiii să devină oameni.

Să ne aducem aminte că avem o datorie faţă de tradiţiile şi poveştile noastre, faţă de adevărata cultură românescă, care a legat acest popor vorbitor de o singură limbă, prin atâtea încercări câte au adus veacurile trecute. Să fii dascăl, pe vremuri era o mândrie. De ce azi, nu mai e? Poate că lucrurile pe care copiii le învaţă la şcoală, mai ales în şcoala primară, sunt academic corecte şi importante. Dar, lipsesc orele de educaţie pentru viaţă, pentru şi despre viaţa reală. Prea puţin învaţăm despre satul, zona sau istoria comunităţii din care facem parte. Multe informaţii se presupune că trebuie să le aflăm din familie, dar astăzi familiile sunt diferite de cele de altă dată. Copiii de multe ori cresc singuri pentru că părinţii sunt prea ocupaţi şi uneori departe, chiar în străinătate. Cum să se mai transmită învăţăturile orale, poveştile, legendele, zicătorile şi vorbele înţelepte? Dacă părinţii nu mai pot, iar şcoala nu ştie cum să facă, cine va proteja şi duce mai departe această parte a identităţii noastre? De aceea, “Şcoala mea, păstrătoare de tradiţii” are ca principal obiectiv realizarea unui laborator al satului. Adică, într-o sală de clasă, copiii, ajutaţi de voluntari şi specialişti, vor amenaja un muzeul al satului lor, cu obiecte păstrate de bunici, fotografii ale altor vremuri, costume tradiţionale,etc. În acest laborator se vor organiza întâlniri cu membrii comunităţii cu rolul de a pune cap la cap, amintirile oamenilor, documentele păstrate de localnici, poveştile păstrate din bătrâni, cu scopul de a afla şi conserva istoria autentică a satului. În acest fel, şcoala va deveni un loc de întâlnire pentru membrii comunităţii, un obiectiv turistic pentru vizitatori şi un centru de conservare a culturii şi istoriei locului.

Cea mai importantă sărbătoare a lunii noiembrie este Sf. Andrei . Din păcate astăzi ştim mai multe despre Halloween, decât despre noaptea Sf. Andrei, care este una dintre cele mai interesante şi provocatoare sărbători tradiţionale româneşti. Şi asta nu e tot, Sfântul Andrei este ocrotitorul României. Aşa că ni se pare corect, ca lansarea proiectului nostru să se facă chiar de Sf.Andrei, simultan în toate şcolile din ţară care ni se vor alătura şi într-una dintre şcolile noastre cu tradiţie, Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L.Caragiale, sala Ileana Berlogea, din Bucureşti.




Diana Dimian

Despre ASOCIATIA ECOSOPHIA

Vă aşteptăm la Grădina Zoologică Bucureşti, Strada Vadul Moldovei nr.4, sector 1.

Participare: Intrare libera