Adela Edu -- exercitiu de deconstructie

Locul desfasurarii: Galeria Orizont, Bd. Nicolae Balcescu 23A, Bucuresti

Organizator: BT Public Relations

Adela Edu -- exercitiu de deconstructie

Bucuresti, 14 decembrie 2007. Luni 17 decembrie 2007 -- cu numai o saptamana inainte de Ajunul Craciunului -- de la ora 11 a.m. tanara artista plastica Adela Edu va invita la galeria Orizont din Bucuresti sa participati la un exercitiu de deconstructie fara precendent, ce vizeaza demontarea expozitiei sale.

Nascuta in 1985 si absolventa a liceului de Arte din Brasov, Adela Edu este in prezent studenta in anul IV la Universitatea de Arte din capitala, facultatea de Arte Plastice, sectia Pictura, la clasa conf. univ. dr. Alexandru Chira.

Temele şi proiectele plastice ale tinerei artiste Adela Edu dovedesc, pe lângă o surprinzătoare maturitate şi o însuşire creativă a unei gramatici vizuale dezvoltată din exerciţiile anilor de studii, prin filtrarea unor elemente pe care le asimilează din perspectiva propriei personalităţi, din ce în ce mai puternic definită.

Unele lucrari ale ei aduc cu tablouri ale lui Chagall in timp ce majoritatea par excelente pentru transpunerea imediata in tapiserii elaborate si foarte placute privirii.

Se simte in acelasi timp o forta latenta ca inca nu a erupt inca, dar anticiparea momentului este aproape perceptibila.

“Compoziţiile sale complexe vehiculează o imagerie de o savoare particulară, în care se amalgamează amintiri, „pattern-uri” vizuale şi cromatice, artista găsind în acelaşi timp, un ton veridic şi just pentru ansamblul de o percutantă expresivitate.” considera criticul Gheorghe Vida, invitat sa vorbeasca luni inaintea exercitiului de deconstructie.

În devenirea unui artist-pictor se pot identifica trei niveluri (pe care etimologic le putem substitui şi cu trei “nivele”) manifeste în sintagmă didactică prin expresia experienţă - experiment - experimentalism.

Chiar dacă ultimul termen poate implica şi o conotaţie peiorativă - ca dealtfel toate ...ismele modernităţii, consacrate drept curente artistice, de la impresionism la postimpresionism, de la abstracţionism la dadaism şi, ca un corolar, de la modernism la postmodernism - triada pusă în discuţie este nu numai revelatoare în procesul de creaţie, ci şi necesară.

Ea exprimă parcursul reiterant de la studiul teoretico-aplicativ din atelierul de specialitate, până la riscurile asumate prin suspensia provizorie, dar programatică, la nivelul “experimentalismului” extra-artistic.

Grila acestei evoluţii poate fi aplicată generic şi în cazul Adelei Edu, cu atât mai mult cu cât, fiind încă studentă, ea se află în perioada elaborării temei sale de licenţă, în specialitatea picturii.

Lucrările selectate, din multele sale “încercări”, să o reprezinte anticipat, ca stadiu, ca stop-cadru provizoriu devin o demonstraţie în acest sens.

Deşi nu se regăsesc în totalitate pe simezele acestei expoziţii, ele se constituie ca reflexe-reflectări, ca răspunsuri personalizate la temele din atelierul de la facultate.

Profesorul Adelei Edu, clujeanul Alexandru Chira crede ca “Dincolo de registrul tematic -- eliptic prezent aici -- trebuie să luăm în consideraţie performanţele expresive, conceptual-texturale, proprii acestor “teme şi proiecte”, de la semnele grafice, consemnate ca vehicule de expresie, până la angrenarea lor compoziţională, ca simboluri colorate, în spaţiul pictural generic, devenit implicit partitura unei mitologii personale - care însă nu doar se rememorează, ci, mai mult decât atât, se preconizează.”

În acest context mai trebuie menţionat faptul că recurenţa unor motive picturale, ca dealtfel şi fetişizarea lor nu contrazic complementaritatea tematică, ci dimpotrivă o susţin dincolo de enunţ, dobândind uneori conotaţii profunde în registrul amintitei mitologii personale, devenind un liant de asemenea personalizator.

“Autoarea acestor “eseuri plastice” promite - şi îşi promite implicit sieşi - o metamorfoză ascendentă, tehnic şi conceptual-calitativă, care nu se bazează doar pe ceea ce a dobândit de-a lungul anilor de studiu, ci şi pe ceea ce se întrevede dincolo de panourile sale actuale, disjuncte formal ca teme pictorice şi în special ca proiecte abordabile, adică realizabile ca virtualitate a stării de fapt, a în-făptuirilor cu rază lungă de acţiune.” adauga profesorul Chira, de la Universitatea Nationala de Arte din Bucuresti, care va participa si el la originalul exercitiu de deconstructie.

Această concluzie este imanentă structural, indiferent de segmentele de vârstă, pentru devenirea continuă a oricărui artist autentic şi implicit pentru orice operă.

Dincolo de finalitatea structurală a ideilor şi a operei de sine stătătoare, acestea împreună trebuie să se constituie, dincolo de cadrul lor, ca promisiuni şi deschideri continue, ca mesaje autoregeneratoare.

Programul evenimentului de luni este urmatorul:

11:00-11:15 Cuvant al criticului Gheorghe Vida
11:15-11:25 Cuvant al prof. Alexandru Chira
11:25-11:30 Cuvantul artistei
11:30-12:00 Sesiune de intrebari si raspunsuri

12:00-13:00 Petrecere si invitatie la exercitiu practic de deconstructie
(presa este invitata la un cocktail si la demontarea expozitiei)

Geo Scripcariu
Event Consultant
BT Public Relations
Mobil: 0745-09.61.91

Despre BT PUBLIC RELATIONS

Our mission is to help any company, or organisation, communicate to best effect with all its different audiences, providing high-level strategic media, social and investor relations consultancy. Based in Bucharest, we have a global reach, working with our partner agencies across Central-Eastern Europe’s and Balkans’ major business centres to provide clients with best practice communications solutions.

Participare: Intrare libera