Festivalul Internaţional „Zile şi Nopţi de Literatură“ 11-16 Iunie 2009

Locul desfasurarii: Neptun, MangaliaNeptun, Mangalia

Organizator: Uniunea Scriitorilor din Romania

Uniunea Scriitorilor din România organizează, în perioada 11 – 16 iunie 2009, a opta ediţie a Festivalului Internaţional „Zile şi Nopţi de Literatură“, care va avea loc la Neptun şi Mangalia. Evenimentul reuneşte cincizeci şi opt de participanți din țară și de peste hotare, acoperind întreaga arie de manifestare a culturii scrise: scriitori, traducători, editori, critici și redactori de presă literară. Sesiunile de lecturi vor oferi poeților și prozatorilor posibilitatea să citească din creațiile lor. Colocviul invită la o dezbatere privind LITERATURA ŞI POLITICUL – CÂT RESPECTĂM, CÂT CRITICĂM. Opinia cea mai răspîndită este că scriitorul este un opozant prin însăşi natura artei sale, altfel spus, un cenzor moral al societăţii. Acest rol este cu atît mai evident în cazul literaturii politice sau care comportă o temă politică. O întrebare este dacă scriitorul este un opozant cu orice preţ, dacă atitudinea lui constă inevitabil într-un refuz al ordinii consacrate sau al puterii. Întrebarea revine la a şti dacă scriitorul nu trebuie cumva să fie neutru, să acorde respect în măsura în care critică. Şi, mai ales, la a conveni asupra limitelor (există ele, în definitiv?) corectitudinii politice, morale, religioase sau, dacă preferaţi, ale dreptului la blasfemie.
Ultima zi este dedicată Ceremoniei de decernare a premiilor: Marele Premiu OVIDIUS, unei personalităţi literare de notorietate, acordat de Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional (în valoare de 10.000 Euro); Premiul Festivalului, pentru un tânăr scriitor, acordat de Primăria Municipiului Mangalia (în valoare de 5.000 Euro). La ediţia de anul acesta se vor acorda şi următoarele premii: trei premii pentru contribuție deosebită în răspândirea și promovarea literaturii române prin intermediul traducerilor, acordate de Institutul Cultural Român; Premiul pentru o apariție editorială importantă, acordat de ministrul Theodor Paleologu, din partea Ministerului Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Cultural.

Partenerii tradiționali sunt și anul acesta Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, Institutul Cultural Român, Primăria Municipiului Mangalia şi Institutul Polonez. USR a mai încheiat parteneriate și cu Editura Curtea Veche și Editura Paralela 45, bucurându-se de asemenea de sprijinul Directoratului General al Cărții și Bibliotecilor – Ministerul Culturii din Portugalia. Toți partenerii sunt și coorganizatori ai ediției 2009.
Parteneri media: „România literară“, „Ramuri“, „Noua Literatură“, și agenția Cook Communications.
Alături de Uniunea Scriitorilor se regăsesc și anul acesta Hotel President (Mangalia) și Hotel Cocor (Neptun).

Participanţii la a VIII-a ediţie a Festivalului ZILE ŞI NOPŢI DE LITERATURĂ – 2009 sunt următorii:

Kiril Kovaldji, Vladimir Sorokin (Rusia);
Krzysztof Varga, Szymon Wcisło, Janusz Drzewucki (Polonia);
Lucija Stupica, Aleš Debeljak, Marko Sosič (Slovenia);
Aleksandar Sajin (Danemarca);
Yasuhiro Yotsumoto (Japonia);
Rui Zink (Portugalia);
Omar Lara (Chile);
Brigitte Freund (Germania);
Myriam Diocaretz, Philip Meersman (Belgia);
Mariana Dan, Enes Halilovic (Serbia);
Sean Cotter, Joey Goebel, Dumitru Radu Popa, Sharon Mesmer, Eva Hoffman (Statele Unite ale Americii);
Péter Esterházy, Anamaria Pop (Ungaria);
Arnau Pons (Spania);
Dinu Flămând, Ioana Crăciunescu (Franţa);
Leo Butnaru (Republica Moldova);
Nicolae Stoie, Nichita Danilov, Gellu Dorian, Adrian Alui Gheorghe, Andrei Bodiu, Alexandru Vlad, Călin Vlasie, Ion Mureşan, Radu Voinescu, Traian T. Coşovei, Augustin Frăţilă, Florina Ilis, Ioana Ieronim, Filip Florian, Florin Toma, Ion Bogdan Lefter, Simona Popescu, Szilágyi István, Florin Bican, Denisa Comănescu, Nicolae Prelipceanu, Nicolae Manolescu, Angelo-Nicolae Mitchievici, Nicolae Rotund, Varujan Vosganian, Gabriel Chifu, Dan Cristea, Horia Gârbea, Irina Horea, Magda Groza (România).

Vor mai fi prezenţi, reprezentându-i pe partenerii Festivalului, următorii: Dan Croitoru (Institutul Cultural Român), Luiza Săvescu (Institutul Cultural Polonez), Grigore Arsene şi Adrian Buz (Editura Curtea Veche), Luminiţa Marcu („Noua Literatură“), Cosmin Ciotloş („România literară“), Teodora Stanciu şi Carmen Săndulescu (Societatea Română de Radiodifuziune), Iolanda Malamen („Ziua“), Ana-Maria Vulpescu („Jurnalul Naţional“), Roxana Dascălu (Cook Communications).



Uniunea Scriitorilor din Romania
Departamentul de Relatii Externe
Calea Victoriei 115, cod postal 010071,
sect. 1, Bucuresti, Romania


tel/fax: +(40) -21-316-79-82

Despre COOK COMMUNICATIONS

Note pentru editori:

Rolls-Royce

1. Rolls-Royce este o companie globală care furnizează şi sprijină sisteme de energie integrate cu utilizare la sol, pe mare şi în aer. Compania şi-a stabilit poziţii puternice pe patru pieţe globale – aerospaţiale civile, aerospaţiale de apărare, sectoarele maritim şi de energie.

2. Rolls-Royce livrează o gamă vastă de capabilităţi, care acoperă întreg ciclul nuclear, de la concept, la suportul pe întreaga viaţă al sistemului şi până la extensia vieţii acestuia. Bazându-se pe expertiza în domeniul nuclear, care include fabricarea componentelor, certificarea, managementul proiectelor, managementul lanţului de aprovizionare şi ingineria de clasă mondială, Rolls-Royce este de asemenea şi numărul unu în furnizarea de instrumente şi sisteme de control digitale pentru centralele nucleare.

3. Rolls-Royce conduce dezvoltarea Centrului de Cercetări Avansate pentru Producţia În Domeniul Nuclear al Marii Britanii, care va reuni un consorţiu industrial format din circa 30 de companii din lanţul de aprovizionare nucleară al Marii Britanii. Vor fi selectate universităţile care vor găzdui acest Centru şi care vor conduce principalele teme de cercetare.

4. În prezent, Rolls-Royce are cea mai vastă bază de expertiză în domeniul nuclear dintre toate companiile din Marea Britanie, cu circa 2.000 de angajaţi în Marea Britanie, SUA şi Franţa.

5. EDF operează cele 58 de centrale nucleare ale Franţei.



EDF Energy

1. Prin combinarea lui EDF Energy cu British Energy, s-a format una dintre cele mai mari firme din domeniul energiei din Marea Britanie. Noua EDF Energy este cel mai mare producător de electricitate din Marea Britanie şi cel mai mare generator de electricitate cu emisii reduse de carbon din Marea Britanie. Prin Angajamentele noastre privind clima şi efectele sociale, am lansat cele mai mari programe de mediu şi sociale ale vreunei companii britanice.

2. Noi producem circa o cincime din electricitatea Marii Britanii prin centralele noastre nucleare, pe cărbuni şi gaz, precum şi prin termo- şi hidro-centralele şi centralele eoliene. Noi furnizăm energie pentru un sfert din populaţia Marii Britanii, prin reţelele noastre de distribuţie a electricităţii, şi furnizăm gaz şi electricitate la peste 5,5 milioane de firme şi clienţi rezidenţiali.

3. Compania noastră este un jucător cheie în proiectele naţionale de infrastructură ale Marii Britanii, inclusiv în managementul reţelelor private de electricitate care deservesc patru dintre aeroporturile Londrei precum şi Linia Ferată din Tunelul Canalului Mânecii, cea mai mare nouă linie ferată a Marii Britanii din ultimii 100 de ani, şi am publicat planuri legate de construirea a patru noi centrale nucleare în Marea Britanie.

4. EDF Energy şi British Energy angajează laolaltă aproape 20.000 de salariaţi în locaţii de pe întreg cuprinsul Marii Britanii. EDF Energy face parte din Grupul EDF, una dintre cele mai mari companii de energie din Europa.

5. EDF este partenerul oficial pentru capacităţile energetice şi partenerul de sustenabilitate al Jocurilor Olimpice de la Londra din 2012 şi al Jocurilor Paralimpice.

Participare: Intrare libera