Corpul National al Politistilor protesteaza fata de proiectul de lege de modificare a Legii nr. 360,

Organizator: Corpul National al Politistilor

Conducerea organizatiei profesionale Corpul National al Politistilor a luat la cunostinta despre continutul unui proiect de lege depus la Senat, fara consultarea sa si a sindicatelor, nepublicat pe site-ul Ministerului Administratiei si INternelor, conform normelor de tehnica legislativa prevazute de legea nr. 24 din 2000 sau celei privind transparenta decizionala.

Inca din luna iulie 2010 reprezentantii politistilor au divulgat pregatirea de catre guvern a unui asemenea act normativ si a unor criterii de evaluare in vederea concedierii unui numar de 5000 de politisti, au cerut ministrului Blaga sa nu accepte acest lucru, dupa ce in administratia publica fusesera deja concediate cateva mii de functionari publici si angajati contractuali.

Dupa reducerea salariiilor si a altor drepturi cu peste 40% la 1 iunie, posibilele concedieri  si restantele acumulate pana acum, preconizatele concedieri din cauza crizei financiare au scos politistii in strada in luna septembrie si octombrie, in cele mai mari demonstratii publice organizate de politisti. Reprezentantii CNP si ai sindicatelor au avut apoi critici asupra modului netransparent in care a avut loc reorganizarea ministerului pana la nivel judetean, nivel la care s-a blocat pentru ca s-a pus problema reducerii numarului de politisti cu peste 10%, in conditiile unui deficit de personal operativ, restrangerii drastice a combustibilului, cheltuielilor materiale decontarii misiunilor, acumularii de restante in timp ce criza financiara a inceput sa faca ravagii si in randul politistilor. Conducerea CNP a solicitat si a fost primita la Cotroceni de catre presedinte la 28.09.2010, in fata blocarii dialogului sindicatelor cu conducerea ministerului, guvernului si presedentiei.

CNP  a convocat un Consiliu Naţional în sesiune extraordinară care a spus un NU hotărât intenţiei conducerii guvernului de a concedia politisti si a solicitat mai multe intalniri de urgenta cu ministrul de interne Vasile Blaga, care a recunoscut această intenţie  Apoi s-a ajuns să se stabileasca şi niste criterii pe care CNP si sindicatele le-au respins. Atunci am spus ca nu mai continuam dialogul pe motiv ca legea nu permite concedierea politistilor, ministerul a inghitit in sec şi cu toate presiunile guvernului, din luna august pana acum subiectul nu a mai fost reluat.

In cateva randuri si mai ales la intalnirea cu presedintele Romaniei si noul ministru al administratiei si internelor, precum si la sedinţa comisiei de dialog social din octombrie şi din 1.11.2010 pe tema intaririi autoritatii si protectiei politistilor, reprezentantii CNP au adus la cunostinta ca stiu de un proiect legislativ de modificare a legii nr. 360/2002 privind statutul politistului, au intrebat de ce nu mai sunt consultaţi despre modificările propuse in virtutea prevederilor legale, dupa discutii de ani de zile nefinalizate, care sa imbunatateasca statutul politistului.

Fata de acestea, vineri 05.11.2010, după orele pranzului, se transmite la CNP si sindicate proiectul de lege despre care tot intrebam, ca sa se considere consultarea făcuta ... in week-end! si pana marti sa trimitem opinia noastra fata de acest proiect. Trecand peste faptul ca proiectul nu a fost pus in dezbatere timp de 30 de zile pe site-ul MAI, conform legii, ca este pus transmis discret pentru consultare 3 zile, la sfarsit de saptamana, in bataie de joc, după ce deja a fost depus la Senat, motivat si aranjat deja pentru dezbateri in comisia de specialitate! Dacă era de bine sau conţinea prevederile negociate anul trecut, mai era tolerabil si ne faceam sperante ca intervenim pe langă senatori si deputati ca la coduri, dar asa?

Problema fata de care CNP ia o pozitie categorica de respingere, este modificarea art. 78, alineatul (1), care in proiect are următorul cuprins: [b](1)Procedura şi cazurile de modificare şi/sau suspendare a raporturilor de serviciu ale poliţistului se stabilesc prin ordin al ministrului administraţiei şi internelor.[/b]

Adica, la toti acestea sunt in lege, la noi se elimina din lege!  Este asteptata si o reactie dura din partea sindicatelor si multor colegi, CNP nu este de acord cu acest articol si va face toate demersurile la comisiile parlamentare si la alte foruri pentru pastrarea si imbunatatirea actualelor reglementari.

Confirmare pana la data: 8 noiembrie 2010

Participare: Intrare libera