50.000 DE PERSOANE DIAGNOSTICATE ANUAL CU DIABET ZAHARAT

Locul desfasurarii: Bucuresti

Organizator: Departamentul Evenimente- Ella Traveland

Diabetul zaharat reprezintă o problemă majoră de sănătate publică la nivel mondial. În România în fiecare an sunt nou diagnosticate cu diabet peste 50.000 de persoane, iar 5% dintre români au diabet zaharat confirmat.

Diagnosticul de diabet zaharat este pus atunci când glucoza din sânge (zaharurile) creşte peste valorile normale.

Diabetul zaharat, odată apărut, durează toată viaţa şi necesită schimbarea stilului de viaţă şi monitorizarea periodică a valorilor glicemie. Speranţa de viaţă a unui bolnav de diabet este cu 5-10 ani mai mică decât a populaţiei generale, datorită complicaţiilor severe ce apar atunci când glucoza din sânge nu este ţinută sub control.

Diabetul zaharat de tip II, cunoscut ca forma de diabet a adultului, apare datorită imposibilităţii insulinei (hormonul care reglează glucoza din sânge) de a acţiona la nivelul celulelor.
Odată cu avansarea în vârstă riscul de apariţie a diabetului zaharat de tip II creşte, dar el poate să apară la orice vârstă. Sedentarismul, obezitatea, supraalimentaţia, stresul adăugate moştenirii genetice sunt principalii factori de risc pentru apariţia diabetului. 90% dintre persoanele diagnosticate cu diabet zaharat de tip II sunt obeze.

Diabetul zaharat de tip II este o boală ”parşivă” care, iniţial, nu determină manifestări care să te conducă la doctor, dar afectează inima, rinichii, ochii, nervii şi vasele de sânge. Atunci când apar semnele de boală, toate aceste organe sunt deja în suferinţă.
Setea excesivă, oboseala, creşterea apetitului, urinări frecvente, scăderea acuitaţii vizuale, infecţiile frecvente şi disfuncţia erectilă pot fi semnele că boala s-a instalat.

Pacienţii cu diabet zaharat de tip II îşi pot regla glicemia prin modificarea dietei şi a stilului de viaţă (50 % dintre ei), prin medicamente antidiabetice (40 %) sau prin administrarea de insulina injectabilă (10 %). Atunci când prin dietă nu se poate realiza controlul glicemiei, medicul va recomanda antidiabetice orale.

Pe 6 iunie la San Francisco au fost comunicate rezultatele celui mai mare studiu de diabet (ADVANCE), care a înrolat 11.140 bolnavi de diabet din 20 de ţări, a căror evoluţie a fost urmărită timp de 5 ani. Studiul a fost iniţiat, condus, monitorizat, analizat şi prezentat de către George Institute for International Health din Australia, independent de orice companie farmaceutică.

Studiul a avut răsunet în întreaga lume medicală, datorită rezultatelor excelente prezentate – controlul intensiv al glicemiei prin administrarea glicazidului cu eliberare modificata (un antidiabetic oral, prezent şi pe piaţa românească ca produs original Servier Pharma), reducerea semnificativă a riscul de afectare renală la pacienţii cu diabet zaharat tip II.

”Clinicieni, specialişti diabetologi şi chiar pacienţii care se găsesc sub îngrijirea lor au nevoie urgentă de îndrumare pentru obţinerea controlului glicemic pentru care noi pledăm”, spune Simon Heller, MB BChir, DM, FRCP, co-autor al studiului şi membru al comitetului de management al studiului ADVANCE, în cadrul întâlnirii media a Asociaţiei Americane de Diabet (ADA). ”Consider că acest studiu explică mult mai clar pentru clinicieni şi pentru pacienţii lor scopurile pe care dorim să le atingem”, Dr. Heller este profersor de diabet la Universitatea Sheffield şi director de cercetare şi dezvoltare la Sheffield Teaching Hospitals NHS Foundation Trust, Marea Britanie.

***

Diabetul zaharat de tip II reprezintă la ora actuală o problemă globală datorită numărului mare de persoane afectate şi prevalenţei din ce în ce mai crescute. La nivel mondial…
 aproximativ 7.000.000 de noi pacienţi sunt înregistraţi anual
 circa 246 de milioane de pacienţi diabetici sunt diagnosticaţi în acest moment, marea lor majoritate suferind de diabet zaharat de tip II.
 numărul de decese atribuite anual diabetului zaharat se estimează la aproximativ 800.000 (fiind a cincea cauză de mortalitate).
 sumele alocate îngrijirii bolnavilor de diabet reprezintă între 2.5 şi 15% din bugetele anuale de sănătate, în funcţie de prevalenţa acestei afecţiuni în ţara respectivă şi de complexitatea tratamentului.

Ana Ivanov

Despre ELITE ART CLUB UNESCO

ELITE ART Club UNESCO este o asociație culturală fără scop patrimonial, implicată în organizarea şi promovarea unor ample proiecte, al căror scop principal este de a aduce în prin plan adevăratele valori ale artei contemporane românești şi de a educa publicul în spiritul recunoaşterii şi aprecierii lor. Printre proiectele reprezentative menţionăm concertele PROMS of Delight, care îmbină după un concept inovator muzica simfonică şi stilurile pop, jazz, cross-over, fiecare ediţie bucurându-se de

Participare: Intrare libera