Expert contabil

Definitie Expert contabil

Persoana care a dobandit aceasta calitate potrivit legii si care are competenta profesionala de a verifica si de a aprecia modul de organizare si de conducere a activitatii economico-financiare si de contabilitate, de a supraveghea gestiunea societatior comerciale si de a verifica legalitatea bilantului contabil si a contului de profit si pierdere. Asupra constatarilor, concluziilor, opiniilor si si recomandarilor sale, expertul contabil intocmeste raport. Expertul contabil poate, de asemenea, sa organizeze si sa conduca contabilitatea societatilor comerciale si sa analizeze, prin procedee specifice contabilitatii, situatia economica, financiara si fiscala a acestora. Calitatea de expert contabil (ca si de contabil autorizat) se dobandeste pe baza de examen. Conform art. 4 din Ordonanta 65/1994, poate dobandi calitatea de expert contabil persoana care indeplineste urmatoarele conditii: a) are capacitatea de exercitiu deplina b) are studii economice superioare in specialitatea contabilitate-finante, cu diploma recunoscuta de Ministerul Invatamantului, si practica in specialitate de cel putin 3 ani c) nu a suferit nici o condamnare care, potrivit legislatiei in vigoare, interzice dreptul de gestiune si de administrare a societatilor comerciale d) a reusit la examenul de expert contabil. La cerere, persoanele care au titlul de academician, profesorii si conferentiarii universitari, doctorii in economie, doctorii-docenti, cu specialitatea finante contabilitate, sunt scutiti de sustinerea examenului pentru dobandirea calitatii de expert contabil, cu indeplinirea conditiilor de la lit. a) si c). Expertul contabil poate executa pentru persoanele fizice si juridice urmatoarele lucrari: a) tine sau supravegheaza contabilitatea si intocmeste sau verifica si certifica bilantul contabil b) acorda asistenta privind organizarea si tinerea contabilitatii c) efectueaza analize economico-financiare, audit financiar-contabil si evaluari patrimoniale d) efectueaza expertize contabile dispuse de organele judiciare sau solicitate de persoane fizice ori juridice in conditiile prevazute de lege e) executa alte lucrari cu caracter financiar-contabil, fiscal, de organizare administrativa si informatica f) indeplineste, potrivit dispozitiilor legale, atributiile prevazute in mandatul de cenzori la societatile comerciale. Expertii contabili pot sa-si exercite profesia individual ori se pot constitui in societati comerciale potrivit legii. Vezi Ordonanta Guvernului nr. 65 din 19 august 1994 privind organizarea activitatii de expertiza contabila si a contabililor autorizati.

Doresti sa adaugi un termen in dictionar ? Propune termen
Stii o definitie mai buna pentru Expert contabil? Propune definitie

Comunicatedepresa.ro cuprinde informatii relevante pentru domenii diversificate precum: politica, afaceri, sport, lifestyle, informatii si stiri despre personalitatile sau institutiile cele mai mediatizate din Romania. Sectiunea de fata este dedicata definitiilor care se refera la subiectul Expert contabil.

Aceasta zona va concentra cele mai noi definitii referitoare la Expert contabil. Definitiile termenilor despre Expert contabil cuprinse in aceasta sectiune sunt adaugate de catre utilizatorii site-ului, prin urmare responsabilitatea continutului acestora revine acestora. In cazul in care doriti sa luati legatura cu reprezentantii companiilor care au emis evenimentele si comunicate referitoare la Expert contabil, va invitam sa accesati paginile de comunicate si evenimente create referitor la Expert contabil.