Fonduri Structurale în România - Oltenia pe calea europeana, de la aderare la integrare

Locul desfasurarii: Sala de sedinţe a Consiuliului Judeţean Olt

Organizator: Finmedia

Joi, 23 octombrie 2008. Sala de Şedinţe a Consiliului Judeţean Olt a găzduit evenimentul “Fonduri Structurale în România - Oltenia pe calea europeană, de la aderare la integrare”, organizat de echipa Finmedia cu sprijinul Ministerului pentru IMM, Comerţ, Turism şi Profesii Liberale, Consiliului Judeţean Olt, Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia, Primăria Slatina, CEC Bank, Euga, BRD, Fondul de Garantare a Creditului Rural şi Fondul Local de Garantare Craiova Filiala FNGCIMM IFN SA.

Iniţiativa organizării acestui eveniment în Oltenia a venit ca urmare a percepţiei generale formate asupra acestei zone, conform căreia este cea mai săracă regiune a ţării iar standardul de viaţă al populaţiei se află sub media naţională.
Aşadar, evenimentul si-a dorit demontarea aceastei percepţii, atât pentru faptul că în ultimii ani am asistat la o creştere economică a regiunii, pentru faptul că în anul 2008 se află în fruntea clasamentului privind numărul cererilor de finanţare europeană depuse prin Programul Operaţional Regional, dar în special pentru hotărârea şi pasiunea caracteristică oltenilor atunci când îşi stabilesc un obiectiv.

Reprezentanţi ai Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuintelor, Ministerului pentru IMM, Comerţ, Turism şi Profesii Liberale, Ministerului Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse, Direcţiei pentru Dezvoltare Regionala Sud-Vest Oltenia Consiliilor Judeţene, Primăriilor, consultanţi în domeniu, manageri ai companiilor locale şi reprezentanti ai instituţiilor financiare s-au reunit pentru a încerca realizarea unei diagnoze reale a gradului de absorbţie a fondurilor în Oltenia.

Regiunii Sud-Vest Oltenia ii revine un procent de 14.01% (reprezentând 621,60 milioane euro) dintr-un buget total de aproximativ 4,4 miliarde euro, alocat României prin Programul Operaţional Regional.

Reabilitarea şi modernizarea reţelor de transport a fost unul dintre domeniile cele mai solicitate de olteni, până la data de 22 octombrie, fiind depuse 42 de cereri de finanţare, în valoare de 386.718.067,82 milioane euro, conform datelor furnizate de Agenţia pentru Dezvoltare Regională. Pâna în prezent fiind contractate 5 proiecte în valoare totală de aproximativ 74 milioane euro.
Întreprinzătorii mici şi mijlocii din cele cinci judeţe ale regiunii sunt şi ei campioni la nivel naţional, fiind înaintate 61 de cereri de finanţare, suma totală solicitată fiind de 7.237.019,53 euro.

Deşi aparent situaţia se prezintă bine în acest sector, la nivel regional au fost identificate şi dificultăţi în implementarea programului, dificultăţi ce le regăsim din păcate şi la celelalte regiuni. Aşadar, completările sau modificările cadrului legislativ după lansarea cererilor de proiecte au afectat atât conţinutul documentelor de pregătire a cereilor de finanţare cât şi procesul de evaluare şi selectie şi aici amintim avizul Natura 2000, avizul Ministerului Sănătăţii Publice, HG 28/2008, Ordinul MSP 39/2008.

O altă problemă constatată este durata relativ mare a procesului de evaluare, selecţie şi contractare, cauzată pe de o parte de slaba calitate a cererilor de finanţare depuse, iar pe de altă parte de termenele de evaluare stabilite de Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice şi Locuinţelor. Neclarităţi se găsesc, de asemenea, şi în documentele conexe implementării programului.

Dacă procesul de absorbţie a fondurilor europene pentru dezvoltare regională se derulează în condiţii mai bune, nu accelaşi lucru îl putem spune despre finanţarea rurală unde au fost semnalate grave carenţe la toate cele cinci judeţe ale regiunii, incepând cu structura ghidurilor de aplicare, modificări legislative după lansarea cererilor de proiecte dar şi slaba capacitate administrativă

Discuţiile au reliefat faptul ca accesarea şi absorbţia fondurilor europene constituie încă o mare provocare atât pentru administraţia publică cât şi pentru mediul de afaceri, însă ”este foarte important ca toate judeţele să coopereze pentru a face din Regiunea Sud-Vest Oltenia una atractivă” a concluzionat Daniela Lungu reprezentanta Consiliului Judetean Olt, gazda evenimentului. Ideea a fost susţinută şi de administratorul public al Primăriei Slatina, Minel Prina ”este foarte bine că reprezentanţii autorităţilor locale, ai guvernului în teritoriu au înţeles că suntem o echipă şi că trebuie să ne ocupăm foarte serios de accesarea fondurilor”.


Viorela Rădoi - Manager Proiect

Despre FINMEDIA S.R.L.

Despre e-Finance
e-Finance are un tiraj mediu auditat de BRAT de 10.000 de exemplare. Revista mizează pe informaţia de actualitate prelevată corect şi transmisă cu discernământ, pe monitorizarea ofertei şi cererii în mişcare, pe comentarii avizate şi comprehensibile, pe lămurirea controverselor, pe detalierea evoluţiei domeniilor emergente ale economiei, pe dialoguri constructive, precum şi pe descoperirea căilor eficiente de atingere a performanţei.

Despre Finmedia
Finmedia este un trust de presă economico-financiară, cu o experienţă de 11 ani pe piaţa de profil, specializat în editarea publicaţiilor economice lunare Piaţa Financiară,
e-Finance, Ghidul de Bani, precum şi a seriilor de anuare de specialitate România Top 100 Companii, Romanian Financial Directory, IT&C Directory, Anuarul Juridic.
Firma are, de asemenea, o vastă experienţă în organizarea de evenimente de anvergură – forumuri, conferinţe şi târguri de profil. „Conferinţele Piaţa Financiară“, „e-Finance events“, „FinFair – Târgul de bani“, „Real Bucharest“ sunt mărci proprietare ale Finmedia.

Participare: Intrare libera