1500 de persoane au ieșit în stradă

Locul desfasurarii: 11 locatii din 3 tari, http://www.notforsale.ro

Organizator: Initiator - Fundatia Ratiu pentru Democratie

1500 de persoane au ieșit în stradă

Mesaj: Traficul de persoane privează victimele de alegeri personale  și pedepsele trebuie să fie conform gravității infracțiunii (încălcarea drepturilor fundamentale). 

 Marți, 18 Octombrie 2011 – Ziua Europeană de Luptă Împotriva Traficului de Persoane, 1500 persoane din 13 localități, 3 țări au manifestat public simultan împotriva traficului de persoane sub forma unor actiuni de tip flash mob iar România a fost punctul de referință.

Participanții au manifestat prin tăcere și prin afișarea de pancarte confecționate manual. Mulțimile îmbrăcate în alb și negru au “înghețat” pentru 4 minute în semn de protest față de încălcarea drepturilor fundamentale ale omului prin traficul de persoane.

 Din anul 2008, Fundația Rațiu pentru Democrație (România) a mobilizat membrii comunitații în organizarea  de acțiuni în spațiul public cu ocazia Zilei Europene de Luptă Împotriva Traficului de Persoane. Inițiativa a început la Turda și s-a extins la nivelul județului Cluj. Următorul pas a fost extinderea participării la nivelul comunității înternaționale în 2010 (8 locații din toată lumea).

Anul acesta o menţiune specială este adresată coordonatorilor din Zalău, care au mobilizat o mie de oameni, printre care elevi de la 13 şcoli din oraş.

Pentru anul 2011 studenții Universității Rutgers care au participat la Programul de Educație Practică - Summer  Service Learning au acceptat provocarea de a concepe planul pentru acțiunea internațională în spațiul public (International Flash Mob) și împreună cu reprezentanții Fundației Rațiu pentru Democrație au creat scopul, mesajul, sloganul  și scenariul acțiunii.

Scopul Flash Mob-ului internațional pentru anul 2011 a fost creșterea nivelului de  conștientizare a populației generale în ceea ce privește drepturile omului încălcate prin traficul de persoane,  în toate formele sale. 

În fiecare locație acțiunea a fost organizată și coordonată de instituții publice și organizații neguvernamentale active și dedicate cauzei de prevenie a traficului de persoane:

- Turda : Centrul de Voluntariat Ion Rațiu,

- Zalău: Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Sălaj,

- Baia Mare: Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Maramureș, 

- Cluj Napoca: World Vision Romania, Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane - Centrul Regional Cluj Napoca, Uniunea Soroptimist Internațional; Inspectoratul Școlar Județean Cluj; Inspectoratul de Poliție al Județului Cluj, Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj, Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog al Județului Cluj  - Craiova, Iași: World Vision România și Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane – Centrele Regionale Iași și Craiova

- Bucuresti: World Vision

- Petroșani și Drobeta Turnu Severin: Fundația Noi Orizonturi, 

- New Jersey : Universitatea Rutgers  - Budapesta : MONA Foundation

Confirmare pana la data: 20 octombrie 2011

Participare: Intrare libera