Sprijinirea filantropiei in Romania prin donatie individuala

Locul desfasurarii: sediul Sindicatului Liber al Invatamantului Preuniversitar Clujean

Organizator: Gratiela Anghelus

Centrul Ratiu pentru Democratie, in parteneriat cu United Way Romania si Coalitia pentru Sprijinirea Filantropiei, va invita miercuri, 18 iulie, ora 12.30 la sediul Sindicatului Liber al Invatamantului Preuniversitar Clujean, Piata Stefan cel Mare nr. 4/19, sala 20 (parter), la conferinta de presa organizata cu ocazia lansarii proiectului “Sprijinirea filantropiei in Romania prin donatie individuala”.

Initiata de United Way Romania cu finantare CEE Trust si derulata in parteneriat cu Asociatia pentru Relatii Comunitare, Centrul de Resurse pentru Participare Publica, Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile si Fundatia Soros, membrii Coalitiei pentru Sprijinirea Filantropiei, aceasta initiativa publica sustine completarea cadrului legal actual care prevede directionarea a 2% din impozitul datorat si deducerea a 5% din baza impozabila a veniturilor obtinute din activitati independente pentru persoanele fizice si deducerea sponsorizarilor in limita a 0.3% din cifra de afaceri pentru persoanele juridice.

    Prin aceasta initiativa sustinem:
  • Donatorii persoane fizice sa fie scutiti de impozit pentru sumele pe care le daruiesc cauzelor sociale sau civice, in limita a 5% din venitul lor anual.
  • Cei care doneaza mai mult de 100 de salarii minime pe economie (echivalentul a 15.700 EUR) sa fie scutiti de impozit pentru sumele donate, in limita a 10% din venitul lor anual.
  • Companiile sa poata dona 0,6% din cifra de afaceri, fata de 0,3%, cat pot acum.

In cadrul proiectului, Centrul Ratiu pentru Democratie va organiza impreuna cu partenerii 5 mese rotunde in orasele Cluj-Napoca, Gherla, Dej, Turda si Campia Turzii unde sunt invitati sa participe factori de decizie politica si administrativa locali, membri ai organizatiilor neguvernamentale si reprezentanti ai mediului de afaceri. Prima intalnire va avea loc la Turda, luni 23, ora 15.00 la sediul CRD.

Majoritatea tarilor europene incurajeaza sprijinirea cauzelor sociale si civice ale cetatenilor prin oferirea de facilitati fiscale pentru donatori. Comportamentul filantropic, ca actiune personala pentru binele public, este un act gratuit care are ca scop cresterea calitatii vietii. Dezvoltarea acestui comportament poate fi incurajata prin oferirea de facilitati fiscale, prezenta sau absenta acestora avand un efect direct asupra organizatiilor neguvernamentale care isi bazeaza o mare parte din activitatile pe care le implementeza pe sprijinul financiar si material al cetatenilor sau companiilor.

Confirmare pana la data: 18 iulie 2012

Participare: Intrare libera