Ziua Internationala a Marii Negre

Locul desfasurarii: Constanta

Organizator: ONG Mare Nostrum


In perioada 29 octombrie – 4 noiembrie 2007, ONG Mare Nostrum va desfasura o serie de activitati dedicate Zilei Internationale a Marii Negre. Avand ca scop cresterea nivelului de constientizare a populatiei locale privind problemele de mediu de la litoralul romanesc al Marii Negre si implicarea in gasirea de solutii pentru rezolvarea acestora, activitatile se adreseaza profesorilor si studentilor din scoli din localitati de pe litoral, comunitatilor locale, jurnalistilor si fotografilor de mediu etc.
Principalele activitati vor fi:

I. “Plaje curate”. Elevii din localitatile litorale, cu sprijinul voluntarilor Mare Nostrum, vor strange deseurile de pe de plaje, apoi vor completa un chestionar despre tipurile de deseuri adunate. Directia Apelor “Dobrogea Litoral” si societati de reciclare a deseurilor vor fi invitate sa sprijine aceasta activitate.

II. Concursul National pentru Presa Scrisa de Mediu (editia a V-a). Jurnalistii din presa locala si centrala vor trimite articole despre cele mai noi probleme ale Marii Negre, sau care promoveaza frumusetile Marii Negre, peisajele si biodiversitatea ei, actiuni pentru conservarea acestora, etc.

III. Concursul National de Fotografie “Marea Neagra” ( editia a VI-a). Anul acesta, concursul va celebra in acelasi timp si personalitatea marelui poet antic Publius Ovidius Naso, de la a carei nastere se implinesc 2050 de ani. De aceea, concursul se va intitula Scrisori de la Marea Neagră, parafrazand titlul ultimei sale mari lucrari Epistulae ex Ponto.
Cele mai reuşite fotografii vor fi prezentate publicului în cadrul unei expoziţii al carei vernisaj va avea loc in data de 31 octombrie 2007, în incinta Bibliotecii Judeţene Constanţa.

IV. Carnavalul “Vietuitoarelor Marii Negre” si Marsul “Armatei Romane”. Activitatea consta intr-o parada a copiilor de gradinita din Municipiul Constanta, care vor purta masti reprezentand vietati din Marea Neagra. Participantii vor efectua un mars al Marii Negre, pornind de la Teatrul National OVIDIUS pana la Biblioteca Judeteana. Voluntari Mare Nostrum, echipati cu sabii si scuturi, inscriptionate cu diferite sloganuri, vor insoti parada “vietuitoarelor” marine, sugerand ideea de aparatori ai vietii si frumusetilor Marii Negre.

V. Seminarul “ Educatia ecologica in zona costiera romaneasca – exemple de bune practici” are urmatoarele obiective:
-Imbunatatirea cunostintelor profesorilor despre bunele practici in educatia de mediu; educatia privind dezvoltarea durabila in municipiul Constanta;
-Dezvoltarea unei retele pentru transmiterea/diseminarea celor mai relevante informatii privind educatia de mediu si educatia pentru dezvoltare durabila in municipiul Constanta.

VI. Concursuri radio pe teme privind mediul marin prin care populatia locala va fi invitata sa participle la activitati de curatire a plajelor. Va fi organizat cate un concurs in fiecare zi, timp de zece zile, cu scopul de a constientiza populatia locala cu privire la problemele de mediu ale Marii Negre, impactul poluarii, biodiversitate, resursele marine vii, factorii responsabili, etc.



Andreea Burnescu

Despre MARE NOSTRUM

Mare Nostrum este o organizaţie deschisă tuturor cetăţenilor preocupaţi de degradarea mediului litoralului românesc, a cărei misiune este de a determina schimbarea practicilor şi atitudinilor actuale ale comunităţilor locale, factorilor de decizie şi altor grupuri de interese, cu cele care asigură conservarea şi utilizarea raţională a resurselor naturale din zona costieră românească. Punând accentul pe parteneriat şi respectul faţă de mediul înconjurător, Mare Nostrum activează în direcţia conştientizării publice, a educaţiei pentru mediu şi a presiunii faţă de factorii decizionali, pentru protecţia efectivă a mediului Mării Negre şi zonei costiere româneşti.

Participare: Intrare libera