Arta populară tradițională reunește cultura românească și cea azeră într-un proiect filatelic comun de succes

BUCURESTI - 18 decembrie 2014

Comunicat tip General in Arta & Entertainment, Educatie / Cultura, Media / Publicitate

Romfilatelia încheie anul filatelic 2014 cu un proiect de timbre ce aduce tribut artei populare tradiționale, valorificând tradiții și meșteșuguri păstrate de secole atât la nivel național, cât și internațional.

Arta populară tradițională reunește cultura românească și cea azeră într-un proiect filatelic comun de succes

Proiectul filatelic Artă popular ă tradițională este unul comun , România – Azerbaidjan , și este dedicat meșteșugurilor de valoare ale obiectelor de ceramică și ale covoarelor tradiționale caracteristice celor două țări, încorporând astfel numeroase elemente artistice, transmise din generație în generație.

Cele două timbre ale emisiunii ilustrează meșteșugul țesăturilor de interior și al vaselor tradiționale, prin reproducerea unui vas de ceramică de Horezu împreună cu un covor specific oltenesc, respectiv a unui vas de aramă azer din Lahic , alături de un covor cu motive reprezentative.

Ceramica de Horezu face parte din elementele naționale înscrise pe lista Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității UNESCO, purtând peste timp amprenta inconfundabilă a culturilor și civilizațiilor arhaice din spațiul românesc dintre Dunăre și Carpați.

Vasul reprezentat pe timbrul emisiunii cu valoarea nominală de 9,10 lei este specific zonei Horezu, fiind confecționat din lut, cu toartă, smălțuit, prezentând ca motive decorative valul, flori multicolore și ornamente simple. Alături de acesta, pe timbru este reprezentat și covorul oltenesc, considerat unul dintre cele mai valoroase tipuri de scoarță românească.

Timbrul cu valoarea nominală de 1,00 leu reproduce un vas de aramă din localitatea Lahic din Azerbaidjan, o zonă cunoscută pentru tradițiile meșteșugărești, precum și un covor azer cu motive reprezentative, unice prin valoarea și măiestria temelor reproduse.

Cele două mărci poștale ale emisiunii sunt însoțite de un plic prima zi, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 32 timbre și minicoala de 6 timbre cu manșetă ilustrată.

Începând cu ziua de vineri, 19 decembrie 2014, emisiunea comună de mărci poștale România – Azerbaidjan: Artă populară tradițională va putea fi achiziţionată de la toate magazinele Romfilatelia din Bucureşti şi din ţară.

Romfilatelia mulţumeşte Muzeului Județean Aurelian Sacerdoțeanu, Vâlcea, pentru sprijinul acordat în realizarea acestei emisiuni de mărci poştale.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/romfilatelia2/arta-populara-tradi-ionala-reune-te-cultura-romaneasca-i-cea-azera-intr-un-proiect-filatelic-comun-de-succes