Prestigiosul catalog internaţional Michel a ales timbrele lunii februarie 2012

BUCURESTI - 17 februarie 2012

Comunicat tip General in Arta & Entertainment, Educatie / Cultura, Media / Publicitate

În fiecare lună, prestigiosul catalog internaţional Michel alege timbrele lunii. În luna februarie 2012 a fost desemnată emisiunea comună de mărci poştale România-Hong Kong, R.P.Chineză „Artă populară tradiţională”, introdusă în circulaţie la 24 noiembrie 2011 de ambele autorităţi emitente, motiv de recunoaştere a frumuseţii graficii şi tematicii timbrelor acestora.

Prestigiosul catalog internaţional Michel a ales timbrele lunii februarie 2012

În acest sens, în Suplimentul nr. 2/2012 al catalogului german Michel, a publicat sub titlul Meşteşugurile în România şi în China” un frumos articol dedicat timbrelor lunii februarie 2012, în care sunt reliefate meşteşugurile tradiţionale din cele două ţări şi pe care îl redăm în continuare tradus în limba română:

Meşteşugurile în România şi China

Meşteşugurile tradiţionale sunt în sine ceva minunat. Sunt originale şi totuşi de un individualism aparte, oglindesc spiritul unei ţări şi al locuitorilor săi.

Acestea sunt probabil şi motivele pentru care meşteşugurile tradiţionale creează o impresie atât de deosebită pe mărcile poştale. Frumuseţea obiectelor transpuse vorbeşte de multe de ori de la sine şi pentru ţara emitentă. O ediţie deosebit de atrăgătoare din punct de vedere cultural şi istoric, realizată în ultimul timp, este emisiunea comună de mărci poştale România - Hong Kong (China) din 24 noiembrie 2011, care aduce la un loc pe un bloc  două tradiţii artizanale milenare : încondeiatul ouălor de Paşti în România şi lucratul figurinelor în făină de orez în China.

În afară de mănăstiri, există şi astăzi în România foarte mulţi oameni, mai ales în Bucovina, o regiune istorică din nord-estul ţării, care sunt animaţi de o religiozitate puternică, ce se manifestă mai ales în ceremoniile ocazionate de Sărbătoarea Paştelui. Seara, bunicii, părinţii şi copiii se adună în bucătărie sau în odaie şi încondeiază ouăle cu cele mai fine modele şi cu simboluri creştine, pe care la final le colorează cu ceară colorată. În acest fel, iau naştere adevărate opere artistice în miniatură, de o frumuseţe incredibilă, care pot fi un cadou minunat pentru prieteni şi familie.

Tradiţia chinezească a figurinelor din făină de orez acompaniază mai ales sărbătorile în temple şi în pieţe. Cu această ocazie, artiştii se aşează pe marginea străzii şi îşi vând comorile sau realizează anumite figurine pe loc şi la cererea specială a clientului. Din apă şi orez copt, nelipicios , ei realizează un aluat, care, atunci când este rece, se lasă uşor modelat în diferite figurine. Uneori, culorile dorite sunt adăugate încă de la prepararea aluatului, doar auriul este aplicat ulterior. Cu ajutorul unui pieptene, a câtorva aşchii de bambus şi un ac din os sunt realizate statuete în miniatură cu o mare putere de expresie. Mărcile poştale în bloc prezintă un dragon chinezesc sau un leu, pe marginea emisiunii româneşti pot fi, în plus, recunoscute patru personaje din romanul lui Wu Cheng, "Hsi Yu Chi", "Călătoria spre vest".

Acest clasament, vine la scurt timp după ce în anul 2011, în cadrul Târgului Internaţional Filatelic de la Essen din luna mai, timbrul românesc a fost din nou premiat tot de către o prestigioasă revistă germană de specialitate - Deutsche Briefmarken-Revue- care a acordat coliţei ce ilustrează Primul tramvai electric la Berlin în 1881, locul 4 în Europa pentru cea mai frumoasă marcă poştală editată în anul 2009. Coliţa face parte din emisiunea de mărci poştale “Tramvaie electrice”.

Aceste recunoaşteri la nivel internaţional sunt o dovadă permanentă că marca poştală românească este apreciată şi cotată la adevărata sa valoare şi reprezintă, în acelaşi timp, obligaţia permanentă a societăţii Romfilatelia de a menţine timbrul românesc la cel mai înalt nivel.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/romfilatelia2/prestigiosul-catalog-internaional-michel-a-ales-timbrele-lunii-februarie-2012