5% din PIB pentru EDUCATIE!

BUCURESTI - 11 noiembrie 2005

Comunicat tip General in Social

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (A.N.O.S.R.) va informeaza ca in urma negocierilor purtate astazi, 11 noiembrie 2005, cu reprezentantii Guvernului Romaniei s-au obtinut urmatoarele:


COMUNICAT DE PRESA

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (A.N.O.S.R.) va informeaza ca in urma negocierilor purtate astazi, 11 noiembrie 2005, cu reprezentantii Guvernului Romaniei s-au obtinut urmatoarele:
1.Alocarea pentru educatie a unui procent de 5% din PIB, acesta urmand a fi directionat strict pentru modernizarea si infrastructura institutiilor de invatamant si nu pentru cresteri salariale.
2.S-a stabilit modificarea Legii Invatamantului in conformitate cu prevederile Procesului Bologna si cu realitatile impuse de catre dinamica pietei fortei de munca, precum si clarificarea statutului masteranzilor si doctoranzilor, in conditiile modificarii structurii procesului educational. In acest sens se va constitui o Comisie din care vor face parte si reprezentanti ai studentilor, delegati A.N.O.S.R. Totodata se vor acorda in acest scop 620 de miliarde de lei de la bugetul de stat pentru anul 2006.
3.Propunerea de reducere efectiva cu 50% a costurilor de transport in reteaua CFR ( indiferent de categoria trenului ) a fost inaintata Ministrului Transporturilor urmand sa se inceapa negocierile cu acesta. Ministerul Educatiei si Cercetarii va sustine propunerea studentilor A.N.O.S.R.
4.Cresterea cuantumului burselor in procent de 8% (procentul de crestere a salariului mediu pe economie) si identificarea unor solutii alternative in mediul privat (burse private).
5.Adaptarea criteriilor de alocare a finantarii de baza: introducere indicilor calitativi in acordarea acesteia.
-numarul si procentul de burse private acordate studentilor
-numarul si procentul de locuri de practica la agenti economici
-ponderea din costurile de transport urban suportate de universitati sau autoritati locale
-procentul de investitii din autofinantare
-criteriile de asigurare a calitatii.
6.Includerea in structura ARACIS a unui reprezentant desemnat de catre A.N.O.S.R., precum si participarea reprezentantilor A.N.O.S.R. in cadrul comisiilor de evaluare externa a universitatilor.
7.Se va lua in discutie introducerea finantarii centrate pe student :
-subventia camine-cantine alocata direct studentului, in baza unui contract de chirie (in cadrul caminelor universitare sau incheiat cu persoane fizice sau juridice private), in functie de optiunea acestuia
8. Pentru anul 2006 au fost asigurate fondurile pentru finalizarea constructiei a 10 camine studentesti. In plus, sunt prevazute 140 de miliarde de lei pentru inceperea de reparatii capitale ale caminelor studentesti. De asemenea toate proiectele vizand constructia sau reabilitarea caminelor studentesti vor fi finantate pana la limita de 5% din PIB.

Astfel putem spune ca revendicarile campaniei nationale „GIVE ME 5”, demarata de A.N.O.S.R. la inceputul saptamanii, au fost indeplinite in proportie de 80% (pentru detalii vizitati site-ul www.anosr.ro). Multumim pe aceasta cale tuturor celor care au sprijinit acest demers prin care se urmarea cresterea investitiei in educatia nationala si cresterea responsabilitatii actorilor implicati in acest domeniu.
In contextul solutionarii revendicarilor A.N.O.S.R., federatia noastra a decis incetarea grevei studentilor. Totodata, A.N.O.S.R. sustine in continuare protestele profesorilor si isi exprima speranta ca se va gasi o solutionare si pentru revendicarile acestora.
Reprezentantul A.N.O.S.R. la negocieri, Secretarul General A.N.O.S.R., domnisoara Ligia Deca considera ca: „Guvernul Romaniei are deschiderea necesara finantarii reformei in invatamant, plecand de la dezvoltarea structurala. Vom monitoriza lunar prin intalniri cu MEdC si trimestrial prin intalniri cu Vicepremierul Gheorghe Pogea, indeplinirea angajamentelor asumate.”

Despre Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania

Fondata in 1999 este prima federatie de asociatii studentesti din Romania putand fi considerata in prezent drept cea mai mare si reprezentativa structura sindicala de acest gen, neguvernamentala, apartidica si non-profit.

SCOP
Ne orientam spre reprezentarea si promovarea intereselor studentilor din Romania sub aspect educational, social, economic si cultural, atat la nivel national cat si international.
ANOSR este in primul rand o platforma de comunicare intre organizatiile membre, urmarind in acest sens sa faciliteze parteneriatele si schimbul de resurse intre organizatiile studentesti.
Totodata, are ca obiectiv reprezentarea intereselor comune ale membrilor sai, formarea de lideri la nivel national si promovarea acestora in societatea romaneasca, exceptand latura politica.
Vizam organizarea de activitati axate pe mobilitate si networking intre organizatiile membre, stimuland schimbul de experienta, comunicarea si informarea pe plan intern si extern.

COMPONENTA
Asociatiile membre ANOSR implementeaza proiecte generice pentru miscarea studenteasca din Romania, inca din anul 1990.
In componenta ANOSR se regasesc peste 40 de organizatii studentesti din cele mai importante universitati din Romania, reprezentand peste 200.000 de studenti din: Alba Iulia, Arad, Brasov, Bucuresti, Cluj Napoca, Constanta, Craiova, Galati, Hunedoara, Iasi, Sibiu, Targu Mures, Timisoara.
In relatia cu organizatiile membre ne bazam pe principiile transparentei si non-partizanatului, facilitand accesul oricarei structuri studentesti reprezentative si apolitice, la initiativele noastre. Sprijinim implicarea lor in procesul decizional la toate nivelele.

IN PLAN NATIONAL
ANOSR se implica in dezvoltarea politicilor educationale si de tineret la nivel national, formuland si sustinand pozitia studentilor, oferind organizatiilor membre sprijin in implementarea eficienta a acestor politici la nivel local.
Ne bucuram de recunoasterea ca partener de dialog al Ministerului Educatiei si Cercetarii, avand totodata calitatea de membru in Consiliul National pentru Reforma Invatatmantului Superior.
ANOSR se afla intr-o permanenta colaborare cu structurile din mediul privat, sindicate, mass-media cat si cu autoritatile locale. Totodata sustine si se implica in proiectele organizatiilor membre, fiind o resursa semnificativa in implemetarea acestora.

IN PLAN INTERNATIONAL
ANOSR este afliata la ESIB - The National Unions of Students in Europe (Federatia Organizatiilor Studentesti Nationale din Europa), fiind, inca din 2002, unica organizatie nationala studenteasca din Romania membra cu drepturi depline.


Ligia Deca 0727 309 320
Irina Tudor 0722 622 221
office@anosr.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/alianta-nationala-a-organizatiilor-studentesti-din-romania/5-din-pib-pentru-educatie