Statutul social al studentului din Romania-2010

BUCURESTI - 28 septembrie 2010

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

Accesul si echitatea in invatamantul superior implica imbunatatirea mediului de studiu pentru studenti, eliminarea tuturor barierelor si crearea conditiilor economice potrivite pentru ca toti studentii sa aiba posibilitatea de a beneficia de oportunitatile de studiu la toate nivelurile.
Astfel, la inceputul anului universitar, ANOSR a realizat prin intermediul organizatiilor membre, un studiu in 16 centre universitare, care prezinta un status al serviciilor sociale din universitatile romanesti. Concluziile sunt o ofensa la adresa studentilor romani!

1. Taxele ‘ascunse’ ale educatiei saracesc studentii
In majoritatea universitatilor din Romania s-a observat faptul ca se percep studentilor o serie de taxe ‘ascunse’ , in plus fata de taxa de studiu sau subventia de la buget. Este inadmisibil ca, intr-o societate in care educatia este considerata un serviciu gratuit si se promoveaza accesul la educatie fara obstacole financiare, studentii sa fie nevoiti sa achite taxe pentru: înmatriculare, transferuri, mariri de note, eliberare de diplome, supliment la diplome, adeverințe, programe analitice, permis bibliotecă, acces la baze sportive, consiliere in cariera etc.

2. Studentul cu probleme sociale, trebuie sa traiasca cu 6lei/zi.
Conform legii, bursa sociala trebuie sa acopere cel putin masa si cazarea unui student. In acest context, este de neacceptat faptul ca bursa sociala medie in Romania are valoarea de 200 lei, aceasta fiind de multe ori sub nivelul taxei pentru camin.

3. Caminele si cantinele - nevoi de baza pentru studenti
Desi cazarea si masa sunt esentiale in viata unui student, si aici intalnim o serie de nereguli precum: perceperea fondului de rulment in camine, utilizarea cantinelor pe post de sali de nunti si botezuri, taxele care nu reflecta costurile implicate de administrarea caminelor, lipsa de transparenta in gestionarea veniturilor provenite din taxele de camine, studenti caministi obligati sa ia masa la cantina universitatii.

4. Orientarea in cariera doar pe hartie
Consideram ca educatia nu isi indeplineste rolul de a sprijini studentii in alegerea traseului curricular si de cariera, centrele de consiliere academică și orientare in cariera fiind nefunctionale in multe din universitati. Acestea exista, conform legii, insa doar in acte si cu scopul de a indeplini unele standarde de asigurare a calitatii.

In contextul dat, ANOSR propune un set de solutii, pe care le va prezenta si la intalnirea oficiala de astazi, ora 13:30, cu reprezentantii MECTS.
Asadar, propunem urmatoarele:
1. Incurajarea universitatilor de a-si mari veniturile proprii prin contracte și proiecte de cercetare, parteneriate cu mediul privat, proiecte europene, donatii si alte metode care nu afecteaza integritatea academica si adevaratele obiective ale universitatii
2. Legiferarea faptului ca documentele oficiale si cele care atesta statutul de student se elibereaza in mod gratuit de catre universitati
3. Reformarea sistemului de burse sociale astfel incat sa genereze efectele reale dorite (impreuna cu excluderea criteriilor academice) si posibilitatea de cumulare a burselor sociale cu celelalte tipuri de burse (studiu, merit, excelenta etc.)
4. Legiferarea ca veniturile provenite din taxele pentru camine - cantine studențesti sa fie utilizate numai in imbunatatirea serviciilor acestora precum si obligatia universitatilor de a afisa periodic, la intrarea in camin, balanta de venituri/cheltuieli
5. Imbunatatirea de catre universitati a serviciilor de orientare si consiliere in cariera
6. Crearea unui mecanism la nivel national care sa sesizeze abuzurile si incalcarile legii si care sa genereze sanctiuni

Pentru mai multe detalii, consultati studiul cu privire la “Statutul social al studentului din Romania 2010 ”.

Despre Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) s-a format în urma mișcărilor studențești din toamna anului 1999. Astăzi ANOSR reunește 72 de organizații studențești cu tradiție din Romania, reprezentând peste 500.000 de studenți la nivel național. ANOSR este unica federație studențească din tara noastră recunoscută și reprezentată la nivel european, fiind membră în cadrul European Student Union (ESU). In 2007, ANOSR a primit premiul Galei Societății Civile la Secțiunea Educație, iar în 2008, Ligia Deca, fost președinte ANOSR, a preluat coordonarea Coaliției pentru Universități Curate, unde ANOSR este și unicul reprezentant al studenților. Din mai 2008 Ligia Deca este președintele Uniunii Europene a Studenților, fiind primul student din Europa de Est care deține aceasta funcție, realeasă în aprilie 2009 pentru un nou mandat în fruntea a peste 11.000.000 de studenți din Europa.

Reprezentăm viitorul!
Cristina FIŢ – Vicepresedinte PR
Telefon:0734.994.837/ 0742.898.974
Email: cristina@anosr.ro
office@anosr.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/alianta-nationala-a-organizatiilor-studentesti-din-romania/statutul-social-al-studentului-din-romania-2010