EUSTORY, reţeaua europeană de cercetare istorică pentru tineret, a primit Premiul Fundaţiei Naţionale Germane pe anul 2007. Preşedintele Germaniei a înmânat premiul profesorului universitar dr. Bogdan Murgescu

BUCURESTI - 20 iunie 2007

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

EUSTORY, reţeaua europeană de cercetare istorică pentru tineret, a primit Premiul Fundaţiei Naţionale Germane pe anul 2007. Preşedintele Germaniei a înmânat premiul profesorului universitar dr. Bogdan Murgescu

Deutsche Nationalstiftung - Fundaţia Naţională Germană - a decernat Premiul Naţional German pe anul 2007 reţelei europene de cercetare istorică pentru tineret EUSTORY. Începând din 1997, acest premiu este conferit unor personalităţi şi/sau organizaţii care au avut un rol important în procesul de unificare a Germaniei, în integrarea europeană şi în promovarea apropierii culturale în Europa. Premiul a fost înmânat de către preşedintele Republicii Federale Germania, dl. dr. Horst Köhler, în cadrul unei ceremonii publice organizate la Französicher Dom din Berlin, marţi 19 iunie 2007. În numele reţelei EUSTORY, premiul a fost primit de prof. dr. Bogdan Murgescu, membru al Comitetului Executiv al reţelei EUSTORY şi coordonator naţional al concursului ISTORIA MEA – EUSTORY (România), şi de Andrea Buchschacher, premiantă EUSTORY (Elveţia).

În cadrul ceremoniei, profesorul Bogdan Murgescu a subliniat: „Proiectul nostru este în multe privinţe o parte componentă a democratizării scrierii şi conceperii istoriei. Temele concursurilor noastre sunt dedicate rareori stăpânitorilor şi mai mult vieţii şi faptelor majorităţii populaţiei. Aceşti oameni, care înainte erau alungaţi de istorie pe motiv că sunt „mici” şi „tăcuţi”, sunt readuşi la viaţă prin cercetarea EUSTORY-enilor. Este ferma noastră convingere că această reînviere este nu numai o reparaţie îndreptăţită, ci şi contribuie la conştiinţa istorică a generaţiilor noaste şi la consolidarea coerenţei sociale a societăţilor noastre.”

Premiul primit de reţeaua EUSTORY va servi la organizarea Summit-ului EUSTORY care va avea loc la Varşovia între 6-9 decembrie 2007 şi la care vor participa premianţi ai concursurilor EUSTORY, organizatori, reprezentanţi ai societăţii civile. Tema summit-ului va fi Dealing with History in Europe: Understanding Differences, Overcoming Divisions (A aborda istoria în Europa: a înţelege diferenţele, a depăşi ceea ce ne separă).

În România, concursul ISTORIA MEA – EUSTORY se desfăşoară din anul 2000, fiind actualmente la a V-a ediţie, organizată de către Asociaţia DRIFI.


Informaţii despre Fundaţia Naţională Germană: www.nationalstiftung.de
Informaţii generale despre concurs: http://www.eustory.org/ şi despre ediţiile româneşti: http://www.eustory-romania.home.ro/
Carta EUSTORY: http://www.eustory-romania.home.ro/concurs_carta.htm


Despre Asociatia DRIFI

EUSTORY încurajează tinerii să se preocupe cu istoria propriei ţări, organizând totodată dialoguri transfrontaliere privind elementele comune din trecutul şi viitorul european. Tinerii trebuie să înţeleagă deosebirile dintre popoarele Europei, lucrurile care îi despart de vecinii lor, învăţând totodată cum să depăşească aceste inconveniente, astfel încât istoria să nu se transforme într-o unealtă politică cu consecinţe nefaste. De la înfiinţarea reţelei EUSTORY, în anul 2001, au participat circa 90.000 de tineri din 19 ţări, cu aproximativ 40.000 de lucrări.
Rădăcinile EUSTORY sunt însă mai adânci, ele întinzându-se până în anul 1973, când, la iniţiativa comună a preşedintelui federal de la acea vreme, Gustav Heinemann, şi a industriaşului şi filantropului Kurt A. Körber, a fost lansat un concurs de istorie pentru elevii germani. Ideea de a-i face pe tineri să se intereseze de propria istorie a fost continuată mai apoi de toţi preşedinţii care au urmat. În anul 1995, ideea a fost adoptată şi de Polonia, extinzându-se mai apoi şi în alte 17 ţări. În România, concursul ISTORIA MEA – EUSTORY se desfăşoară din anul 2000, fiind actualmente la a V-a ediţie, organizată de către Asociaţia DRIFI.

Drd. Adelina Stefan, asistent proiect ISTORIA MEA-EUSTORY
Informaţii suplimentare la tel. 0726351061 sau 0723870205.
http://www.eustory-romania.home.ro/


eustoryromania@gmail.com

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/asociatia-drifi/eustory-reteaua-europeana-de-cercetare-istorica-pentru-tineret-a-primit-premiul-fundatiei-nationale-germane-pe-anul-2007-presedintele-germaniei-a-inmanat-premiul-profesorului-universitar-dr-bogdan-murgescu