Plumbul din fiecare

BUCURESTI - 15 noiembrie 2004

Comunicat tip General in Social

Modalităţi de pătrundere a plumbului în organism
Plumbul patrunde in organism prin inhalare de suspensii provenite de pe haldele de steril si purtate de vant sau a aerului poluat din mediul urban ca si prin consumul de legume produse pe terenurile agricole contaminate sau contaminate de la gazele de eşapament. Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania va sfatuieste cum sa va feriti de poluarea cu plum.

Plumbul din fiecare

Efectele asupra sănătăţii
Metalele grele îşi exercită acţiunea abia după se acumulează în ţesuturi într-o cantitatea suficientă. Prin urmare, efectele consumului de alimente contaminate cu plumb sau ale inhalării plumbului atmosferic pot apărea la o distanţă de câţiva ani după producerea contaminării.
Efectele plumbului asupra sanatatii sunt din cele mai grave: speranta de viata scade drastic; apar stari de iritabilitate, oboseala, cefalee; apar afectiuni articulare, renale, tulburari nervoase, digestive; la copiii aflati inca in dezvoltare este grav afectat creierul; la copii apar tulburari de comportament, auz, vaz si intarzieri in dezvoltare

În cazul unei intoxicaţii acute există următoarele simptome
- dureri de cap, constipatie, dureri de stomac, apatie, perturbari ale somnului, crampe, apetit scazut, stari de voma
- in cazul intoxicatiei acute, letargie, comportament bizar, pierderea coordonarii musculare, pierderea abilitatilor recet dobandite, pierderea constiintei, coma


Un studiu efectuat de Institutul de Sanatate Publica referitor la “Evaluarea gradului de poluare chimica si microbiologica a alimentelor” prezintă concluzii devastatoare: “Pe probe de alimente de origine animala si vegetala din mai multe zone (judetele Olt, Brasov, Giurgiu, Ialomita, Teleorman, Mehedinti si din pietele si magazinele Municipiului Bucuresti) s-au determinat: metale cu potential toxic (plumb, cupru, zinc)…. Plumbul apare ca unul din poluantii majori deoarece a fost gasit, in cantitati care depasesc limitele maxime admise, in multe probe de alimente, atat de origine animala, cat si vegetala. Se constata o scadere progresiva, in special in ultimii ani, a continutului de pesticide organoclorurate, mai ales in produsele de origine vegetala.”

Ţinând cont de faptul că plumbul este invizibil, nu are gust şi nici miros, recomandăm consumatorilor să spele bine legumele şi fructele indiferent de locul achiziţionării acestora şi să evite cumpărarea de legume şi fructe expuse pe trotuar unei contaminării masive cu poluanţi proveniţi de la gazele de eşapament.


Despre Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania

Pentru orice alte întrebări şi răspunsuri, sau pentru obţinerea studiului, contactaţi departamentul de PR la numerele de telefon: 021.315.71.49 sau e-mail: ccib@apc-romania.ro, www.apc-romania.ro


021.315.71.49
0722.653.210
relatiipublice@apc-romania.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/asociatia-pentru-protectia-consumatorilor-din-romania/plumbul-din-fiecare