Filarmonica Arad Concert 7 martie

Locul desfasurarii: Filarmonica de Stat Arad

Organizator: Filarmonica de Stat Arad

Nu vă temeţi de muzica lui Bartok

Daniela Oancea

Nu vă temeţi de muzica lui Bartok, chiar dacă este de secol XX, scrisă în vâltoarea istorică a teribilei disonanţe, consonanţe şi structurilor modale. Imaginaţi-vă o harpă în acorduri de chitară la gura focului, pe backgroundul unui «Grimm inspired storyteller», şi odată ce ne acordăm în această convenţie, totul curge de la sine cu uşurinţa unui basm. Trăim o epopee”, declară dirijorul Cristian Lupeş care pregăteşte concertul de Bartok cu Orchestra Filaromonicii din Arad pentru seara zilei de 7 martie.

Orchestra Filarmonicii din Arad marchează încheierea iernii cu un program în care sunt incluse lucrări de Bartok şi Sibelius . „Ştiinţă, muzică şi emoţie, toate trei la un loc, garnisite cu un solist de excepţie, Antal Zalai , laureat al Concursului Festivalului George Enescu şi vioara sa plină de experienţe live, ce datează de cel puţin 200 de ani”– aceasta este propunerea dirijorului Cristian Lupeş, în concertul de la Arad.

Prima lucrare, Concertul de Bartok, este una dintre cele mei grele piese scrise pentru vioară. Impune un efort de virtuozitate şi precizie atât pentru solist, orchestră cât şi pentru dirijor . De aceea, apare rar în portofoliul de lucrări ale muzicienilor şi mai rar, pe scenă. Un motiv tocmai bun pentru care acest concert este de neratat. Cristian Lupeş este la a treia întâlnire cu faimoasa partitură în concert, în timp ce Antal Zalai a crescut cu ea şi a ajuns s-o îndrăgească „beyound compare”. Antal Zalai cântă pe o vioară  Stradivarius  de la 1773,

Simfonia a doua de Sibelius aka „Simfonia Independenţei” marcheză retragerea iernii ruseşti şi sărbătoreşte eliberarea Finlandei. Se spune că prietenii lui Sibelius i-au făcut cadou acestuia ceea ce azi numim o rezidenţă artistică la Rapallo, în însorita şi caldă Italie. Acolo Sibelius imaginează actul muzical al Independenţei comunităţii finlandeze faţă de friguroasa Mama Rusie. „Lucrarea trebuie ascultată şi interpretată ca o tranziţie, dinspre răceala stâncoasă a peisajului nordic către redarea conştiinţei de sine a finlandezilor”, declară Cristian Lupeş.

„ Mă dezbar de conceptul învechit, acela al arbitrului absolut care se impune dictatorial în faţa orchestrei şi devin colegul care le descrie starea, sentimentul pe care îl simt când mă gândesc la o lucrare şi construiesc un concert. La repetiţii prezint orchestrei formula pe care s-o abordăm împreună în studiul piesei. Prefer o cooperare simbiotică” se confesează Cristian Lupeş

Cristian Lupeş, dirijorul bucureştean aflat în plină ascensiune în spotlightul românesc, îşi aniversează ziua de naştere pe scena Filarmonicii Arad, prezentând publicului arădean cele două poveşti muzicale mai sus amintite.

Confirmare pana la data: 7 martie 2013

Participare: Taxa de participare

Sponsori eveniment:
  • Unicredit Tiriac Bankm Fundatia Voci Stramosi Unicredit Tiriac Bankm Fundatia Voci Stramosi
Parteneri eveniment:
  • Unicredit Tiriac Bank Unicredit Tiriac Bank
  • Fundatia Voci Stramosi Fundatia Voci Stramosi
Parteneri media eveniment:
  • Fundatia Voci Stramosi Fundatia Voci Stramosi
  • Unicredit Tiriac Bank Unicredit Tiriac Bank