Constructia unei case si sfaturile de la Smart Home Concept

BUCURESTI - 24 aprilie 2018

Comunicat tip Produse / Servicii in Retail

Constructia unei case presupune un plan complex ce incepe cu o decizie si continua cu o investitie majora. Avand in vedere implicatiile, atat financiare cat si ceea ce tine de timp, este evident ca se va dori o colaborare cu specialisti, ca o garantie a investitiei care merita.

Smart Home Concept Proiect Casa

Smart Home Concept Proiect Casa

Smart Home Concept, echipa de specialisti ce pot ajuta in vederea constructiei, proiectarii de case, se dedica publicului sau in cel mai complex mod cu putinta. Inginerul proiectant de structuri Anton Nicolae, liderul acestei echipe de specialisti, intervine cu cateva de sfaturi care sa ajute viitorii proprietari de case la luarea unor decizii avantajoase.

Terenul – planul de inceput 

Acesta nu poate fi schimbat ulterior, deci alegerea acestuia este un aspect crucial. Indiferent de cat de mare va fi o casa, cat de complexa, aceasta are nevoie de un teren ce corespunde cu nevoile viitorilor proprietari. Este de analizat vecinatatea, suprafata in sine si ce probleme pot fi trecute cu vederea sau nu.

Printre altele si accesul la utilitati este foarte important, deoarece racordarea acestora presupune atat durata indelungata de astepare de pana la cateva luni cat si costuri mari de bransare direct proportionale cu distanta la care acestea se afla. Cele mai importante utilitati sunt gazele si electricitatea, intrucat apa potabila se poate obtine prin intermediul unui put forat de mare adancime, iar canalizarea poate fi inlocuita fie de fosa septica vidanjabila, fie de o ministatie de epurare. Acestea sunt baza unui trai decent, deci este mai mult decat important a se tine cont de ele.

De o deosebita importanta este efectuarea unui studiu geotehnic care sa evidentieze stratificatia terenului si conditiile de fundare. Prin acesta se indica caracteristici mecanice cum ar fi presiunea conventionala, modulul elasticitate al terenului, modulul edometric, indici de plasticitate si consistenta precum si coeficientul de pat, valori ce ajuta in determinarea capacitatii portante ale terenului si dimensionarea corecta a fundatiilor.

Tot in urma forajului geotehnic se afla si adancimea primei panze freatice. Un teren cu o stratificatie si portanta slaba, cum este cazul terenurilor mlastinoase sau ale celor unde in timp au fost depozitate umpluturi neomogene din moloz amestecate cu pamant, sau cele cu nivelul hidrostatic ridicat, presupune solutii foarte costisitoare de imbunatatire ale terenului de fundare cum ar fi: piloti forati, perne de balast compactate, epuismente, radier general etc.

Pe langa studiul geotehnic recomandam ca inainte de efectuarea tranzactiei de achizitie a terenului sa se solicite primariei de pe raza careia se afla amplasat emiterea unui certificat de urbanism de informare in care se regasesc informatii precum retragerile constructiei fata de limitele de proprietate, inaltimea maxima admisa a zonei, indicii urbanistici POT, CUT etc. In acest mod, viitorii proprietari isi pot forma o imagine de ansamblu asupra ceea ce ar putea sa construiasca pe terenul respectiv si daca s-ar potrivi nevoilor acestora.

Pozitionarea

Casa trebuie pozitionata pe teren in raport cu punctele cardinale pentru o eficienta energetica cat mai ridicata si un confort sporit. 

Camera de zi impreuna cu dormitoare ideal ar fi sa se pozitioneaza cu ferestrele spre sud, acolo unde este lumina perioada cea mai lunga a zilei. Spre nord zona cea mai rece se pozitioneaza de regula incaperile calde cum ar fi zona bailor sau a bucatariilor. Spre est si vest este bine sa se situeze spatiile cu pereti plini si cu goluri de ferestre limitate spre exterior cum ar fi casa scarii, dressingurile sau alte spatii de depozitare etc. Aceste spatii se vor incalzi mai mult decat restul in timpul zilei ca urmare a pozitie soarelui in prima jumatate a zilei la est, urmata de mutarea catre vest.

Firma de constructori si contractul

Sfatul nostrum, in calitate de birou de proiectare constructii, este sa alegeti executantul dintre cel putin trei firme sau ideal ar fi din recomandarile venite din partea apropiatilor care au trecut recent prin acest proces.

Constructorul trebuie sa faca un deviz ferm doar dupa ce a studiat in detaliu proiectul de executie PTH DE pe toate specialitatile – arhitectura, structura instalatii – si doar in baza cantitatilor de materiale calculate de proiectant si asumate de executant prin oferta transmisa. In acest fel, se poate diminua riscul de neintelegeri ce deseori apare in timpul executiei. Intotdeauna intre cele doua parti investitor si constructor trebuie sa existe un contract de prestari servicii cu obligatii stipulate pentru fiecare.

Informatiile importante pe care le va contine un contract, pe langa valoarea si durata contractuala, sunt garantia asupra lucrarilor, esolanarea platilor, materialele ce urmeaza a fi puse in opera in orice moment al executiei, obligativitatea ca executantul sa solicite prezenta proiectantilor pe santier la fazele determinante de executie conform programului de control prevazut in proiect, pentru avizarea lucrarilor executate, remedierea greselilor aparute pe parcurs etc.

Puteti apela la serviciile unui avocat care va poate ajuta in redactarea unui astfel de contract costurile fiind nesemnificative raportate la investitia propriu-zisa si la timpul salvat in discutia cu constructorul legata de aceasta tema. Un constructor serios nu ar trebui sa se fereasca in a-si asuma un astfel de contract care poate fi si in avantajul lui. 

Inainte de a trece la partea contractuala vizionati cateva lucrari finalizate recent ale constructorului si stati de vorba in lipsa acestuia cu proprietarii respectivi afland astfel cat de multumiti au fost de serviciile acestora. 

Detalii care conteaza

Proiectul casei ar trebui sa fie cat mai detaliat. Multi beneficiari gresesc atunci cand aleg doar proiectul de autorizatie DTAC, multumindu-se cu faptul ca achita o valoare mai mica, crezand ca fac o economie in procesul de ridicare al casei,  dar pierd in vedere faptul ca un proiect detaliat pe toate specialitatile arhitectura, structura, instalatii vine la pachet cu mai putin stres, reduce eroarea constructorului, scapa de riscul cheltuielilor neprevazute si ce e cel mai important faptul ca in 90% din situatii constructiile finalizate pot prezenta vicii care dupa cativa ani de exploatare nu vor intarzia sa apara.

Fie ca vorbim de infiltratii la nivelul acoperisului sau la nivelul beciului, igrasie ca urmare a montarii defectuoase a  termosistemului si evitarea formarii puntilor termice, deformatii ale planseelor sau si mai mult tasari diferentiate ale fundatiilor cu implicatii deosebit de grave. Sa nu uitam in ultimul rand de efectul devastator pe care il poate avea actiunea unui cutremur.

Sunt multe detalii cuprinse in proiectul de rezistenta PTH/DE care asigura obligatoriu siguranta structurala si care nu sunt cuprinse in proiectul DTAC. Majoritatea constructorilor fie nu stiu sa le aplice fie nu vor din comoditate sau tocmai bazandu-se pe faptul ca nu au avut la dispozitie detaliile corecte intr-un proiect complet. Pe termen lung investitia intr-un proiect PTH complet detaliat de catre specialisti arhitecti, ingineri inseamna siguranta si confort. 

In concluzie, Smart Home Concept recomanda sa se acorde importanta cuvenita oricarui detaliu. Acestea isi arata influenta, rand pe rand. Alegerea proiectului, alegerea modului in care casa sa arate este un prim pas spre a crea locuinta dorita. Ce implica ea? Nevoia unui arhitect, proiectant, expert in urbanism, inginer si nu numai. 

Migratia fortei de munca calificata peste hotare si lipsa meseriasiilor de pe santier (fierari, dulgheri, mesteri etc.) ar trebui sa incurajeze persoanele doritoare de construirea unei case sa apeleze la serviciile unei echipe de proiectare serioase care sa se puna in sarcina clientului prin oferirea unei documentatii de calitate complete DTAC +PTH+DE fara erori si care sa supravegheze indeaproape desfasurarea executiei avizand din aproape in aproape fiecare faza.

Prin complexitatea serviciilor, Smart Home Concept este o recomandare. Cei interesati vor regasi in cadrul paginii oficiale toate informatiile  necesare in vederea unei colaborari.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/european-advertising-holding/constructia-unei-case-si-sfaturile-de-la-smart-home-concept