Consumul în perioada de Crăciun în 15 ţări ale Europei de Est şi de Vest

BUCURESTI - 17 decembrie 2014

Comunicat tip General in Finante / Contabilitate, Media / Publicitate, Stiinta / Cercetare, Tehnologie, Retail

Live site

Ce categorii de cadouri se cumpara cel mai mult în acest an?
În ce țară europeană se cheltuie cei mai mulți bani de Crăciun?
Își fac europenii cumpărăturile de Crăciun on-line sau în magazinele tradiționale?

Consumul în perioada de Crăciun în 15 ţări ale Europei de Est şi de Vest

Ferratum Group, reprezentat la nivel local de Ferratum Romania, furnizor de imprumuturi rapide pe termen scurt,  a cerut sprijinul clienților săi din diferite țări pentru a evalua comportamentul lor de consum de Sărbători. Clienții au răspuns la un sondaj cu privire la câți bani vor cheltui pe cumpărături de Crăciun și cât ar dura pentru a reveni la echilibru financiar după efortul de Crăciun.

Potrivit Barometrului de Crăciun, în Europa consumul de Sărbători din acest an nu va considerabil mai redus față cel din perioada Crăciunului 2013. În majoritatea țărilor europene, oamenii vor cheltui aceeasi suma de bani ca anul trecut. Suedia este o excepție, reieșind că suedezii intenționeaza sa cheltuie de Crăciun mai puțin decat decât au făcut-o în 2013.

Olanda, Danemarca și Finlanda cheltuie cel mai puțin de Crăciun

Foarte interesant este ca, luând în considerare nivelul veniturilor din Europa Centrală și de Est, în aceste țări se cheltuiesc semnificativ mai mulți bani pentru cumpărăturile de Crăciun decât în alte părți ale Europei; polonezii, de exemplu, cheltuie cel mai mult, aproape o treime din venitul lor lunar. 

Națiunile cunoscute a fi mai putin entuziaste, cum ar fi Finlanda, Danemarca și Olanda, figurează la celălaltă extremă a Barometrului de Crăciun al Ferratum, cheltuind cel mai puțin de Crăciun în comparație cu alții. Pe de altă parte, suedezii cheltuie ceva mai mult decât media din cele 15 țări participante la studiu. In medie, o familie din Suedia cheltuiește aproximativ 25% din venitul net pentru cumpărăturile de Crăciun.

În Finlanda, familiile vor cheltui în jur de 18%din venitul lor net pentru Crăciun, ceea ce înseamnă aproximativ 470 € pe baza datelor participanților la studiu. În Suedia, numărul respectiv este semnificativ mai mare, cu cheltuieli medii pe familie situate în jurul a € 590, adică 25% din venitul net lunar al participantilor.

Cumpărăturile de Crăciun realizate, în principal, prin canale tradiționale 

Consumatorii europeni fac mult mai mult de jumătate (65%) din achizițiile lor de Crăciun în magazine tradiționale. În țările în care se cheltuiesc cei mai puțini bani de Crăciun decât în restul Europei, grosul cumpărăturilor se face on-line: Olanda (29%), Germania (19%) și Finlanda (17%).

 

Consumul în toate țările europene este, în principal orientat către cadouri, mai degrabă decât catre servicii sau călătorii de vacanță. Europenii cheltuie ceva mai mult de o cincime din bugetul lor de cumpărături de Crăciun pe haine, iar jucăriile sunt următorul cel mai important segment din buget. Mai puțin de 10%este cheltuit pe cosmetice, produse de patiserie și dispozitive electronice.

Făcând o comparație a consumului între diferite țări, reiese ca Estonia are o preferință clară (22%) pentru cărți. În Suedia, cardurile de cadouri sunt cumpărate mult mai mult (15%) decât în Finlanda (2%). Consumatorii polonezi cheltuie bani pe produse cosmetice (27%), în timp ce letonii (18%) și lituanienii (16%) cheltui pe produse de patiserie și alte bunătăți de Crăciun; olandezii cumpara cel mai mult alcool pentru Crăciun (10%).

Mai mult de jumătate din clienții chestionați se așteaptă să-și recapete echilibrul financiar în maxim două luni dupa Crăciun.

Cum a fost realizat Barometrul de Crăciun al Ferratum™?

  Barometrul de Crăciun a fost realizat ca un studiu online anonim si  standardizat, trimis prin e-mail consumatorilor din țările unde Ferratum este prezent: Finlanda, Suedia, Danemarca, Olanda, Marea Britanie, Spania, Germania, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Cehia, Slovacia, România și Bulgaria.
  Aproximativ 1.900 de clienți au participat la sondaj (reprezentânt tot atâtea familii/gospodării);
  Venitul net mediu disponibil al familiilor participante din cele 15 de țări se situează între € 700- € 3.600.
  Respondenții au varste cuprinse intre 21 si 65 de ani, iar 57% sunt femei.
   În plus față de factorii demografici, respondenții au fost întrebați despre venitul disponibil lunar net, cat de mult cheltuie pentru Crăciun, ce fel de cadouri cumpără, cât din cumpărături le fac online și cât de repede se așteaptă să treacă peste efortul financiar ocazionat de Crăciun.
  Chestionarele au folosit moneda respectivă a fiecărei țări. Răspunsurile au fost transformate in EUR, prim metoda parității puterii de cumpărare. Toate răspunsurile sondajului au fost anonimizate, iar participanților nu li s-au oferit nici o recompensă sau plată pentru participarea la acest studiu.

 

Ferratum va publica următorul barometru european de observare a comportamentului financiar si de consum în martie 2015.

www.ferratumgroup.com

www.ferratum.ro

 

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/ferratum-romania-ifn-sa/consumul-in-perioada-de-craciun-in-15-tari-ale-europei-de-est-si-de-vest