Monica Macovei - membru al Academiei Europene Yuste

BUCURESTI - 16 iunie 2008

Comunicat tip General in Politic

Monica Macovei – noul membru al Academiei Europene Yuste

Monica Macovei, consultant UK pe probleme de anticoruptie in Macedonia si fost Ministru roman al Justitiei, a devenit membru al Academiei Europene Yuste , Catedra (Chair) Eugene Ionesco. Ceremonia de decernare a titlului de Academician al Academiei Europene Yuste va fi prezidata de Majestatile Lor Juan Carlos I, Regele Spaniei, si Regina Sophia in data de 18 iunie 2008 la Manastirea Regala Yuste si Palatul lui Carol I, in provincia Caceres (Spania).

Alaturi de Monica Macovei, alte 8 personalitati europene, printre care Vaclav Havel, scriitor si disident ceh, semnatar al Cartei 77 si fost presedinte ale Cehoslovaciei / Cehiei, si Martti Ahtisaari, fost presedinte al Finlandei, diplomat si mediator ONU, vor primi titlu de membru al Academiei Europene Yuste. Hans-Gert Poettering, presedinte al Parlamentului European, va fi prezent la ceremonie.

Prin acordarea statutului de membru, Academia doreste sa ofere recunoastere acelor intelectuali, artisti si reformatori europeni care au contribuit in mod semnificativ la mostenirea culturala comuna, la dezvoltarea stiintelor si la reforma sociala si politica a Europei.

Monica Macovei a fost nominalizata si aleasa de Membrii Academiei Europene Yuste, printre care José Saramago (Catedra Rembrandt) din Portugalia, Umberto Eco (Catedra Platon) din Italia sau Bronislaw Geremek (Catedra Ludwig van Beethoven) din Polonia. Statutul de membru al Academiei a fost aprobat de Consiliul de Coordonare al Fundatiei Academiei Europene Yuste, format din importante personalitati politice ale Europei, cum ar fi Ministrii de Externe ai Spaniei, Germaniei, Italiei, Luxemburgului, Belgiei si Portugaliei sau Ministrul Culturii din Olanda.

Academia Europeana Yuste este constituita din catedre (chairs) simbolice, numite dupa personalitati remarcabile ale istoriei europene. Prin numirea de noi membri, corespunzator acestor catedre, Fundatia Academiei Europene Yuste doreste sa onoreze, conform meritelor si circumstantelor personale, acei oameni care, prin activitatea lor, au stimulat dezvoltarea unei mosteniri culturale comune, progresul si dezvoltarea stiintelor in general si reforma europeana.

Monica Macovei a fost Ministru al Justitiei in perioada 2005-2007. A initiat reforme in justitie si anticoruptie care au permis Romaniei sa adere la Uniunea Europeana pe 1 ianuarie 2007. Monica Macovei a fost recunoscuta si apreciata la nivel international, atat de politicieni cat si media, pentru reformele implementate. A fost nominalizata pentru premiul Campaigner of the Year 2006, in cadrul premiilor Europeans of the Year organizate de European Voice, pentru 'implementarea unor legi dure privind coruptia si reforma justitiei, asigurand pregatirea tarii ei pentru aderarea la Uniunea Europeana.'

Despre Freedom House
Mihai Politeanu
Coordonator de programe
Freedom House Romania
mihai@freedomhouse.ro
0722783907
freedomhouse@freedomhouse.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/freedom-house/monica-macovei-membru-al-academiei-europene-yuste