Farmexim a implementat, cu succes, soluția AlgoPlanner, pentru managementul și controlul distribuției, împreună cu partenerul local, GLYKON

Constanta - 18 martie 2019

Comunicat tip Produse / Servicii in IT&C, Logistica/Transport, Farmaceutic

Live site

Provocările:
Pentru a ne gestiona livrările, în Farmexim foloseam, anterior implementării AlgoPlanner, un proces manual, bazat pe hârtie. Operarea, la nivel național, a unui număr de 10 depozite, cu o politică strictă „First Expired First Out”, în timp ce a trebuit să ne conformăm unei legislații tot mai complexe, referitoare la industria farmaceutică, au fost provocări ce au condus la cerințe foarte cuprinzătoare, atunci când am căutat, în piață, soluții pentru automatizarea acestor procese.


Warning: Illegal string offset 'html' in /var/www/html/comunicate/tmp/templates_c/5cace39557f6621ec4af4fbcc1eeba6d00118cff.file.index.html.php on line 341

Warning: Illegal string offset 'html' in /var/www/html/comunicate/tmp/templates_c/5cace39557f6621ec4af4fbcc1eeba6d00118cff.file.index.html.php on line 343
F
Farmexim - depozit central

Farmexim - depozit central

 Soluția permite șoferilor noștri să lucreze mult mai eficient și mai sigur. Terminalele Zebra sunt robuste și de încredere,cu funcții similare propriilor smartphone-uri, iar aplicația este intuitivă. Soluția permite șoferilor noștri să lucreze mult mai eficient. Am eliminat riscul de a uita un pachet sau un document, folosind scanarea integrală, la încărcăre, din AlgoPlanner. Dispecerii și șoferii pot lua decizii rapide, cum ar fi modificările rutei, știind că acestea vor fi documentate automat. 

Robert loniță, IT Manager, Farmexim

Fondată în 1990, Farmexim este prima companie de import și distribuție de medicamente și produse farmaceutice din România.

Farmexim este unul dintre cei mai importanți distribuitori de produse farmaceutice din România, cu o cifră de afaceri de peste de 1,96 miliarde de lei, înregistrată în 2017. Compania asigură furnizarea de produse farmaceutice la nivel național unui număr de peste 4.100 de clienți - farmacii cu circuit deschis și de spital, drogherii, plafare și depozite de medicamente.

Procesul de selecție a soluției de automatizare a proceselor de calculare și optimizare a rutelor și de urmărire de distribuției a fost unul laborios, cu cerințe foarte complexe și stricte și care a durat cca. un an. În final am ales o soluție daneză, nou apărută în piață, AlgoPlanner, prin partenerul local al acesteia, GLYKON.

Pe măsură ce procesul de implementare progresa, am am realizat că procesele logistice existente pot fi îmbunătățite și dezvoltate pe mai multe planuri. Am lucrat, împreună cu partenerii noștri de proiect, de la GLYKON și AlgoPlan Technologies (creatoarea suitei AlgoPlanner) nu numai pentru a implementa o soluție software și hardware optimă, ci și pentru a revizui și a îmbunătăți multe dintre procesele de distribuție, ale Farmexim.

Soluția:

Fiecare șofer, de la distribuție, are în dotare un computer mobil Zebra TC75, cu ecran tactil, prin intermediul căruia primește programul de livrare („ruta”), prin intermediul aplicației AlgoPlanner, ce rulează pe terminalul mobil. Ruta este deja optimizată, folosind algoritmi avansați de calcul, dezvoltați și implementați în AlgoPlanner, ce țin cont de ferestrele de timp, agreate cu clienții Farmexim, dar și de punctele de oprire, de pe traseu, sau de tipul mărfii (cu sau fără temperatură controlată), în funcție de care este ales vehiculul potrivit, aflat în baza de date a aplicației, precum și de mulți alți parametri.

Utilizând aplicația, șoferii (cu sau fără asistența dispecerului) pot reprograma livrările - în cazul în care un client a închis un magazin mai devreme, de exemplu - pot consolida comenzile, pot primi instrucțiuni de livrare actualizate, asista alți șoferi care au întârziat cu livrările și confirmă ce documentație a fost procesată. Și toate acestea, în timp ce se află pe traseu, în timp real. Toate informațiile pot fi încărcate și descărcate în sistemele back-office ale Farmexim prin intermediul aplicației AlgoPlanner. Informațiile privind traseul sunt, de asemenea, recalculate constant în cursul zilei, ținând cont de factori precum traficul, drumurile și timpul zilei. În acest fel șoferii pot alege cea mai rapidă rută disponibilă, la acel moment, iar dispecerii pot vedea imediat modificările traseului și pot adapta rutele viitoare, în consecință.

În același timp, echipele, de la sediul central, au informații în timp real, referitoare la fiecare șofer și despre fiecare livrare; pot vedea rapid, pe hartă, unde sunt camioanele și au referințe, în timp real, referitoare la care livrări sau colectări au fost deja făcute și care au riscul de depăși fereastra de timp agreată, permițând să abordeze, proactiv, orice problemă potențială, înainte de a se produce. Dispecerii pot vedea, de asemenea, imediat, dacă, de exemplu, o dovadă a livrării („Proof of Delivery” - PoD) lipsește, de la un punct de predare și motivele pentru care s-a întâmplat acest lucru (marfă refuzată sau deteriorată, comandă anulată, farmacie închisă etc.). Mai mult decât atât, personalul din back-office nu trebuie să mai aștepte revenirea, la depozit, pentru a primi documentele relevante, de la șoferi.

Rezultate, după implementare:

AlgoPlanner, care rulează pe Zebra TC75, abordează multe dintre problemele cu care se confruntă companiile sofisticate de logistică, într-o industrie care poate fi afectată de nenumărați factori, aflați în continuă schimbare. AlgoPlanner este un calculator funcționând neîncetat, care evaluează și recalculează în mod constant rutele și orarele de livrare, pentru a ajuta clienții să facă cât mai multe livrări corecte și la timp.

AlgoPlan Technologies a oferit o soluție adaptată pentru automatizarea proceselor de livrare ale companiei Farmexim și, deși unele proceduri legislative trebuie încă documentate, pe suport de hârtie, aplicația a dus la îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește eficiența și trasabilitatea șoferului și o scădere semnificativă a activității de back-office. Costurile și timpul au fost economisite datorită unui flux de informații mai rapid, a proceselor de livrare și ciclurilor de facturare mai scurte și a procedurilor legislative rezultatând din acestea. Și, cel mai important, deoarece se efectuează mai multe livrări la timp, iar personalul din back-office este mai bine informat să semnaleze eventualele probleme în avans, nivelul satisfacției clienților a crescut semnificativ.

Pe scurt:

Implementarea suitei AlgoPlanner, la nivelul tuturor depozitelor Farmexim, a dus la:

• Creșterea livrărilor la timp

• Reducerea, în majoritatea depozitelor, a numărului de livrări („valuri”) cu câte una, pe zi

• Îmbunătățirea eficienței și autonomiei șoferului, ceea ce duce la economii semnificative de timp;

• Procese de livrare și trasabilitate, documentate complet automat

• Informații și trasabilitate în timp real în cadrul afacerii, cu PoD-uri electronice

• Reducerea activității back-office

• Reducerea substanțială a costurilor și rentabilitatea mare a investiției (ROI) datorită facturilor reduse la combustibil și ciclurilor de facturare mai rapide

• Economii suplimentare datorită îmbunătățirii planificării traseului, care permite reeșalonarea livrărilor neefectuate

• Creșterea satisfacției clienților

• Implementarea reușită datorită unei abordări consultative personalizate și aprofundate a proiectului și profesionalismului echipelor combinate ale Farmexim, AlgoPlan Technologies și a partenerului lor local, GLYKON.

Despre GLYKON S.R.L.

Suntem GLYKON, o firmă privată, cu capital integral românesc, înființată în Constanța, la data de 23 martie 1990. În cei 29 ani, de la fondare, noi, cei de la GLYKON, am devenit unul dintre principalii jucători pe piața de tehnologia informației, din Constanța, iar, din 1997, de când am devenit primul IBM Business Partner și pentru POS-uri (business preluat de către TGCS), oferim soluții retail la nivelul întregii țări, prin intermediul unei rețele proprii, de parteneri de vânzări și service.
Alte soluții, pe care le oferim, în prezent, sunt:
• suita de pentru firmele de distribuție, transport și logistică AlgoPlanner și Van Sales - am lansat, în 2015, propria soluție, Expert® Van Sales
• continuăm să fim un jucător important în oferirea de soluții complete, pentru magazine, prin suita TGCS, VisualStore 5.3 sau propriul modul fiscal, Expert® POS DFP, pentru Odoo Apps
• soluții pentru stații de distribuție carburanți: sistemul de gestiune PetroSol, prin recentul parteneriat cu firmele Petrol Solutions și Danubius Exim, distribuitorul echipamentelor fiscale Datecs, în România, sau echipamentele și soluții DOMS, pentru integrarea echipamentelor, din stațiile de carburanți, cu sistemele IT, ale firmei;
• SCAM - Sistem de Management al Alimentării cu Carburanți, destinat să integreze, într-un sistem unitar și automatizat, elementele ce concură la alimentarea, cu carburanți, pentru operatorii de flote de autovehicule, ce gestionează stații proprii de alimentare.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/glykon-s-r-l-/farmexim-a-implementat-cu-succes-solutia-algoplanner-pentru-managementul-si-controlul-distributiei-impreuna-cu-partenerul-local-glykon