Brâul Maicii Domnului la Biserica Sf. Gheorghe Nou din Capitală

BUCURESTI - 5 decembrie 2022

Comunicat tip General in Religie

“Brâul Maicii Domnului” a fos pus spre închinare, alături de racla cu mâna făcătoare de minuni a Sfântului Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, Mare, începând de duminică, în Biserica Sf. Gheorghe Nou din Capitală. Anunțul a fost făcut de preotul paroh prof. Emil-Nedelea Cărămizaru

Racla

Racla

Duminică, de la ora 9.00, a avut loc primirea delegaţiei de la Mănăstirea Kato Xenia – Grecia, ce a adus în pelerinaj Cinstitul Brâu al Născătoarei de Dumnezeu şi aşezarea sfântului odor, alături de mâna Sfântului Ierarh Nicolae, în biserică, spre a fi cinstite de către credincioşi.

Sfintele odoare vor fi expuse spre închinare în sfântul locaş, după cum urmează:

Duminică – între orele 9.00-22.00;

Luni – 7.00-22.00;

Marţi – 6.00-22.00;

Miercuri – 8.00-22.00, după care este prevăzută plecarea delegaţiei din Grecia.

Programul liturgic este adecvat acestor zile dedicate hramului de iarnă al Bisericii Voievodale Sf. Gheorghe-Nou din Bucureşti, Sfânta Liturghie urmând a începe de la ora 10.00, fiind precedată de Slujba Utreniei. Excepţie face ziua de marţi, la Sărbătoarea Sfântului Nicolae, când Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie Arhierească va avea loc de la ora 9.30, urmând a fi oficiată de Episcopul Vicar Patriarhal Varlaam Ploieşteanul, delegatul Patriarhului Daniel, la ziua hramului bisericii.

Se spune că ar fi fost țesut chiar de Maica Domnului

Potrivit tradiţiei, Cinstitul Brâu a fost ţesut de însăşi Maica Domnului din fire de cămilă, şi după adormire, în momentul înălţării ei la ceruri, l-a dăruit Sfântului Apostol Toma.

Cinstitul Brâu a fost mutat din Ierusalim în Cetatea Constantinopolului în timpul anilor de domnie ai împăratului Arcadie (395-408), fiul lui Teodosie cel Mare. Cu gândul de a proteja capitala imperiului şi pe locuitorii acesteia, împăratul l-a aşezat într-un sipet pe care l-a numit “racla sfântă”.

De atunci, racla n-a mai fost deschisă decât pe vremea împăratului bizantin Leon cel Înţelept (886-912), cu scopul de a o vindeca pe împărăteasa Zoe, care era chinuită de un duh necurat. În semn de recunoştinţă, împărăteasa Zoe a brodat Brâul cu fir de aur. În a doua jumătate a sec. al XII-lea, Brâul a fost împărţit în fragmente, care au fost dăruite mai multor biserici.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/happy-lotus/braul-maicii-domnului-la-biserica-sf-gheorghe-nou-din-capitala