Congresul al VIII-lea al Uniunii Centrelor de Mediere din Romania va discuta propuneri de modificare a legii medierii

BUCURESTI - 20 mai 2014

Comunicat tip General in Banci / Asigurari, Politic, Social

Uniunea Centrelor de Mediere din Romania (U.C.M.R.) doreste sa se implice activ in societatea civila si considera ca, in acest moment, este necesar sa devina un jucator important in mecanismul legislativ din Romania.

Congresul U. C. M. R.

Congresul U. C. M. R.

Federatia isi propune sa demareze campania de strangere de semnaturi pentru trimiterea catre Parlamentul Romaniei a unei propuneri de modificare legislativa a legii nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator. U.C.M.R. doreste sa introduca in legea medierii modul de organizare a corpului profesional al mediatorilor prin prevederea expresa privind infiintarea, la nivelul fiecarui judet, a Consiliilor de Mediere Judetene, pentru organizarea si apararea drepturilor mediatorilor in mod eficient; precum si reglementarea dreptului de acces al fiecarui cetatean la o solutie mai facila, mai rapida si mai convenabila de solutionare a oricaror dispute sau litigii.

Astfel, la Congresul federatiei care va avea loc in 24 mai 2014 in Bucuresti, U.C.M.R. va adopta rezolutia prin care toti mediatorii sunt chemati sa semneze propunerea legislativa.

U.C.M.R. isi propune, de asemenea, si lansarea campaniei de strangere de semnaturi pentru introducerea in Parlament a legii anti-monopol, lege care va oferi posibilitatea deschiderii domeniilor exclusiviste pentru societatea civila; in acest fel, mediatorii vor avea posibilitatea sa concureze in mod loial cu celelalte profesii consacrate unde, pana la acest moment, exista un monopol al profesiilor juridice.

Pana acum, corpul nostru profesional a incercat sa intre in "gratiile" sistemului judiciar, complacandu-se sa urmeze regulile acestuia; rezultatul: ZERO.

De ce am avut acest rezultat?

Fundamental, atat noi, cat si sistemul judiciar, operam cu un singur concept si anume: modalitati de solutionare a disputelor. Folosind o analogie, putem interpreta ca atat noi, cat si sistemul judiciar, "vindem" modalitati de rezolvare a conflictelor.

La acest moment, se pare ca singurul "vanzator" de solutii de pe piata este sistemul judiciar pentru ca, folosind toate parghiile legislative, a reusit sa detina un control total asupra domeniului "vanzarii" de modalitati de solutionare a conflictului.

Sistemul judiciar poate fi asimilat cu un "trust/corporatie", formata din judecatori, avocati, notari, executori si celelalte profesii din sistem, iar aceasta corporatie detine monopolul asupra "vanzari de solutii".

Evident ca toate eforturile noastre de a intra in gratiile "corporatiei" au fost si sunt sortite esecului pentru ca pericolul pierderii monopolului genereaza astfel de reactii. Nu putem sa ne luptam cu un astfel de sistem organizat, pentru ca lupta este pierduta din start; dar ne propunem sa incercam sa deschidem sistemul prin ricoseu.

Cum?

Sa propunem o lege anti-trust sau anti-monopol, prin care sa se reglementeze deschiderea domeniilor exclusiviste pentru societatea civila, in temeiul dreptului la concurenta loiala.

Ne propunem sa strangem numarul necesar de semnaturi ca sa putem propune direct Parlamentului legea anti - trust.

Colegii mediatori care doresc implicarea in campania U.C.M.R. sunt asteptati la lucrarile Congresului al VIII-lea "Medierea, brand de tara", care va avea loc in Bucuresti in data de 24 Mai 2014.

Mugur Mitroi

Presedinte U.C.M.R.

Despre Medierea tehnica si Arta

Revista profesionala de mediere "Medierea Tehnica si Arta"
Fondata de FMMM in octombrie 2010, singura revista profesionala de mediere din Europa. Tiparita lunar, se distribuie gratuit in peste 100 de locatii in Romania (organizatii profesionale ale mediatorilor, instante de judecata, primarii, universitati, Biblioteca Centrala Universitara, Institutul National de Magistratura, Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Justitiei s.a.m.d.), precum si catre organizatii internationale de ADR