Preferințele șacalului auriu în spațiul european

BUCURESTI - 6 aprilie 2012

Comunicat tip General in Stiinta / Cercetare

Studiu comparativ între diferite tipuri de habitat

Sacal in Dobrogea, Foto Miha KROFEL

Sacal in Dobrogea, Foto Miha KROFEL

In perioada 12-16 aprilie 2012 o echipă de cercetători din România, Cehia și Spania condusă de zoologul Jaroslav Červinka se va deplasa în județul Călărași, în Dobrogea și în arii naturale din Bulgaria în județele Veliko Tarnovo, Silistra, Dobrich, Burgas, Yambol, Haskovo și Stara Zagora pentru o acțiune de monitoring specific la specia de șacal auriu.

 Studiul  face parte din programul de cercetare al Facultății de Agriculturム- Departamentul de Management Peisagistic, Universitatea  Boemia de Sud din České Budějovice , Cehia.

 Scopul acestui proiect este de a evalua distribuția și utilizarea habitatului de către șacalul auriu (Canis aureus) in arii naturale din arealul european specific, ce diferă prin nivelul de fragmentare a habitatului,  utilizarea terenurilor și intensitatea presiunii antropogene.

 Cercetarea va fi direcționată în special pentru determinarea: (i) principalelor caracteristici de habitat care influentează distribuția și nivelul populațiilor de șacal auriu  și (îi) impactul a două tipuri de habitat diferit: agricultură intensiva versus terenuri abandonate sau pășuni. Rezultatele noastre vor aduce primele informații detaliate despre distribuția scalului auriu în funcție de caracteristicile habitatului , aplicabile pentru planificarea peisajului local și a fragmentării terenurilor naturale, precum și pentru managementul durabil al ecosistemelor specifice șacalului auriu.

 Acțiunea se va desfășura simultan, pe parcursul a două stagii în aprilie și octombrie 2012, în arii naturale din România, Bulgaria,  Serbia, Grecia, Croația, Slovenia, Ungaria și Italia și beneficiază de sprijinul Grupului Informal de Studiu al șacalului auriu în Europa GOJAGE www.goldenjackal.eu, al Asociației de Cercetare Biologică BIOM din Zagreb Croația, Societatea Dinaricum din Slovenia, Facultatea de Biologie - Universitatea din Belgrad Serbia, ONG Wild Bulgaria  Elhovo Bulgaria, Societatea Biosphere  Atena Grecia,  Institutul de Cercetare al Faunei Sălbatice din Godollo Ungaria, Muzeul de Istorie Naturală din Udine Italia, Muzeul Național de Istorie Naturală Grigore Antipa din România și RNP Romsilva.

 Membri din cadrul ONG Crispus Sibiu  participă la culegerea de date din România și Bulgaria si, impreuna cu specialisti ecologi si biologi din organizatiile amintite, va propune un proiect comun pentru ecología populatiilor de sacal auriu, studiul relatiilor interspecifice pe care sacalul le desfasoara si a presiunii antropogene ce poate influenta densitatea sacalului auriu.

 Ovidiu Banea,

 Ecolog-biolog ONG Crispus Sibiu

Despre ORGANIZATIA CRISPUS

Organizatia neguvernamentala de tineret Crispus a fost fondata pe 4 ianuarie 1999 de 24 de tineri cu interese diverse in cultura, educatie, informare, ecologie, sport, turism si activitati sociale.