INVESTESTE IN COMUNICARE ELECTORALA
Alege impactul, alege increderea, alege Comunicatedepresa.ro! Cere o oferta personalizata pentru campanii electorale pe ziare.com, acasa.ro si comunicatedepresa.ro!Contacteaza-ne la info@comunicatedepresa.ro sau la 0374.112.675.
“TE SIMŢI URMĂRIT? AŞA TE SIMŢI ÎN FIECARE ZI CA MIGRANT ILEGAL ÎN MAREA BRITANIE.” *
BUCURESTI - 25 iulie 2005
Comunicat tip General in Social
Fisiere atasate:
7479-press-release-25-july-2005-gouk.doc 7479-shadow01-690x490-ro01.jpg 7479-oim-2005-leaflet-fata-c04.jpg 7479-oim-2005-leaflet-verso-c03.jpgLansarea campaniei despre riscurile migraţiei ilegale
Spoturile TV cu sloganul „Singura cale este cea legală” vor fi difuzate începând de azi. Cele trei variante de spot, care prezintă un personaj uitându-se nervos peste umăr, ilustrează convingător teama pe care o simt românii atunci când încearcă să trăiască şi să muncească ilegal în străinătate.
Spoturile sunt parte a unei campanii naţionale care demolează mitul potrivit căruia migraţia ilegală către Marea Britanie ar aduce o viaţă mai bună. Campania îşi propune să schimbe percepţia falsă conform căreia migraţia ilegală îţi oferă şanse şi nu te expune cu adevărat la riscuri. Broşurile, distribuite prin punctele de control de la trecerea frontierei, prin birourile direcţiei generale de paşapoarte, prin agenţiile judeţene de ocupare a forţei de muncă şi prin birourile de consiliere pentru cetăţeni, precizează riscurile migraţiei ilegale: accidente în timpul călătoriei, umilinţe, posibilitatea de a deveni victima reţelelor criminale, exploatare, posibilitatea de a nu fi plătit pentru munca la negru. Spoturile TV pun accentul pe frica permanentă de a nu fi prins. Iar când migranţii ilegali sunt trimişi înapoi, ei se simt ca nişte infractori. Le sunt luate amprentele de către poliţia de frontieră, iar paşaportul le poate fi reţinut până la cinci ani pentru a preveni alte călătorii în străinătate.
Campania este o iniţiativă comună a autorităţilor britanice şi române, cu asistenţa Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie.
“Mesajul campaniei este foarte percutant; sperăm că va avea impact asupra publicului. OIM este preocupată de suferinţa umană produsă de migraţia ilegală; de asemenea, costurile migraţiei ilegale în termeni de suferinţă individuală sunt un motiv de îngrijorare şi pentru cele două guverne. Dar există şi un mesaj pozitiv şi vital în sloganul „Singura cale este cea legală”. Migranţii legali sunt bineveniţi în Marea Britanie. De aceea materialele din cadrul campaniei oferă linkuri la sursele de informare asupra condiţiilor ce trebuie îndeplinite pentru a migra legal.” – Cristina Gheorghe Trâncă, Şeful Misiunii OIM în România.
Despre Organizatia Internationala pentru Migratie, Misiunea din Romania
Note:
1)* Te simţi urmărit? Aşa te simţi în fiecare zi ca migrant ilegal în Marea Britanie.” este voiceover-ul spoturilor TV
2)Principala pagină de web a campaniei este www.oim.ro/migratie
Alte pagini de web cu informaţii despre migraţia legală către Marea Britanie sunt:
www.britishembassy.gov.uk/romania
www.mai.gov.ro
www.workingintheuk.gov.uk
3)OIM este dedicată principiului conform căruia migraţia umană organizată aduce beneficii atât migranţilor, cât şi societăţii. Ca organism interguvernamental, OIM lucrează în direcţia respectării reale a demnităţii şi bunăstării migranţilor şi acţionează împreună cu partenerii săi din comunitatea internaţională pentru a acorda asistenţă în satisfacerea cerinţelor de ordin operaţional ale migraţiei, pentru a promova înţelegerea problemelor migraţiei şi pentru a încuraja dezvoltarea socială şi economică prin migraţie.
4)Campania, care se va desfăşura pe parcursul verii şi până în toamnă, conţine, în afară de spoturile TV, o pagină de web, afişe, broşuri, o competiţie de afişe pentru elevi, un scurt documentar TV. Trei sesiuni de informare cu profesionişti din domeniile controlul frontierei, imigraţie şi ocuparea forţei de muncă s-au desfăşurat la Iaşi, Timisşoara şi Bucureşti.
5)Efectele pozitive ale migraţiei legale pentru Marea Britanie:
·Migraţia este vitală pentru economia şi societatea Marii Britanii.
·Vizitatorii susţin o industrie a turismului în valoare de 38 de miliarde de lire sterline pe an şi care oferă locuri de muncă pentru 2 milioane de angajaţi.
·Muncitorii migranţi calificaţi sau necalificaţi sunt angajaţi pe poziţii care nu pot fi ocupate de oferta de forţă de muncă internă a Marii Britanii.
·Studenţii străini aduc o contribuţie importantă, la nivel economic şi intelectual, instituţiilor de învăţământ britanice, şi mulţi dintre ei dezvoltă legături de durată cu Marea Britanie.
Pentru informaţii suplimentare, contactaţi Misiunea OIM în România,
Daniel Kozak, Ofiţer de informaţii publice, tel. 021 231-3179, fax 021 230-3614
dani@iom.int