Adunarea generală a Naţiunilor Unite analizează violenţa asupra copiilor

BUCURESTI - 11 octombrie 2006

Comunicat tip General in Social

Azi, 11 octombrie, rezultatele unui studiu global de patru ani al ONU privind violenţa asupra copiilor vor fi prezentate guvernelor lumii şi Adunării Generale ONU la New York.

Violenţa asupra copiilor reprezintă o criză internaţională, fiecare ţară din lume fiind afectată – 40 de milioane de copii sub 15 ani cad victimă violenţei în fiecare an. Cu toate acestea, 97% dintre copii nu beneficiază de aceeaşi protecţie legală împotriva violenţei ca şi adulţii.

Violenţa poate lua multe forme: abuz sexual, pedeapsa corporală, tratament umilitor, neglijare, tortură, munca forţată, exploatare, practici tradiţionale periculoase (precum mutilarea genitală), căsătorii premature, viol şi chiar crimă.
Studiul, început în 2001 la solicitarea Secretarului General al Naţiunilor Unite, d-l Kofi Annan, şi condus la nivel global de Raportorul special ONU brazilian Paulo Sergio Pinheiro, examinează natura, extinderea şi cauzele acestor forme de violenţă în întreaga lume.

Salvaţi Copiii a jucat un rol cheie în elaborarea studiului, sprijinind copiii din întreaga lume să participe şi realizând rapoarte asupra următoarelor aspecte:

Copiii în conflict cu legea - biciuirea, aruncarea cu pietre şi amputarea încă sunt folosite pentru pedepsirea copiilor în detenţie in 36 de tari. În alte 43 de ţări pedeapsa corporală a copiilor în detenţie este în continuare admisă. Un nou raport Salvaţi Copiii evidenţiază efectele distructive ale închisorii asupra copiilor. Ultimele cifre arată ca un milion de copii se află în detenţie deşi doar o mică parte dintre aceştia au comis crime grave sau violente. În afara expunerii la un potenţial abuz, viaţa în detenţie poate da copiilor sentimentul de izolare şi lipsă de speranţă.
• 90% dintre copiii în conflict cu legea sunt făcut vinovaţi de contravenţii minore
• Patru din cinci copii contravenienţi comit o singură infracţiune în toată viaţa
• In Kenya, 80 – 85% dintre copiii aflaţi în custodia poliţiei sau în instituţii de corecţie sunt copii care au nevoie de îngrijire şi protecţie şi nu au comis nici o infracţiune.

Pedeapsa corporală şi tratamentul umilitor -peste 1.25 miliarde de copii – mai mult de jumătate din copiii lumii – pot fi încă bătuţi în mod legal în şcoli de către profesorii lor.
In 95 de ţări din întreaga lume, violenţa este în continuare acceptată în clasă, în timp ce 153 de ţări încă permit pedeapsa corporală în centrele de zi şi acasă. Doar 15 ţări interzic în mod explicit pedeapsa corporală. Acest lucru înseamnă că peste trei sferturi dintre toţi copiii – peste 1.5 miliarde – trăiesc în ţări în care o asemenea formă de violenţă este legală.
În afară de consecinţele fizice, pedeapsa corporală poate submina încrederea şi stima de sine a copilului, poate afecta capacitatea de învăţare şi îi descurajează pe copii să mai meargă la şcoală.

Abuzul sexual -un nou raport Salvaţi Copii relevă nivele înfricoşătoare ale abuzului şi exploatării sexuale a copiilor în întreaga lume. Studiul reuneşte vocile a mii de copii din 13 ţări.
• Între 13 şi 27% din toţi copiii au suferit abuz sexual sau exploatare.
• In Canada, copii constituie 61% din numărul victimelor abuzului sexual
• In Nigeria, 16% din pacienţii spitalizaţi trataţi pentru boli cu transmitere sexuală au până în 5 ani
• In Brazilia se estimează că 500,000 de băieţi şi fete sunt implicaţi în exploatarea sexuală.

Salvaţi Copiii România a fost desemnată în martie 2003 în cadrul Forumului CEE al Alianţei Internaţionale a Salvaţi Copiii ca punct de coordonare regională în Europa Centrală şi de Est pentru realizarea studiului ONU privind violenţa asupra copiilor.

În perioada martie-aprilie 2005 au avut loc 9 consultări regionale centrate pe identificarea celor mai importante aspecte privind violenţa asupra copilului iar în 5-7 iulie 2005, în Ljubljana, Slovenia, sub deviza „Stop violenţa asupra copiilor – Acţionaţi acum!” a avut loc consultarea din regiunea Europei şi Asia Centrale. România a fost reprezentantă de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi de către Organizaţia Salvaţi Copiii iar vocea copiilor români a fost promovată de tineri voluntari ai Salvaţi Copiii.

Lansarea raportului final al studiului va fi însoţită şi de publicarea altor materiale precum:
• carte referitoare la Studiul ONU, care va detalia informaţiile cuprinse in raport, va prezenta studii de caz, exemple de bune practici şi recomandări
• serie de documente specifice, care sintetizează rezultatele fiecărei consultări regionale.

De asemenea, materialele „child friendly” referitoare la Studiul ONU privind violenţa asupra copilului vor fi lansate într-o sesiune specială, ce va avea loc la data de 12 octombrie 2006.

Despre Salvati Copiii Romania

Salvaţi Copiii România, un membru activ al Alianţei Internaţionale Salvaţi Copiii este o organizaţie neguvernamentala, non-profit, bazată pe activitatea voluntară a membrilor săi, ce desfăşoară activităţi in beneficiul copiilor, in special celor aflaţi in dificultate. Înfiinţata în anul 1990, organizaţia are în prezent filiale în 15 judeţe, peste 6 000 de membri şi beneficiază de activitatea voluntara a peste 3500 de persoane. Salvaţi Copiii este recunoscută pentru participarea sa activă şi capacitatea de coordonare în dezvoltarea studiilor şi strategiilor naţionale care au un impact direct în sistemul de protecţie a copilului în România.


Informatii suplimentare pot fi obţinute în cadrul conferinţei de presă din 16 octombrie 2006 organizate de Salvaţi Copiii si Body Shop România în cadrul campaniei STOP violenţei în familie.
rosc@salvaticopiii.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/salvati-copiii-romania/adunarea-generala-a-natiunilor-unite-analizeaza-violenta-asupra-copiilor