Alianţa Internaţională Salvaţi Copiii cere stoparea violenţei asupra copiilor

BUCURESTI - 18 octombrie 2006

Comunicat tip General in Social

Violenţa împotriva copiilor afectează fetele şi băieţii din toată lumea şi trebuie stopată. Mai mult de 100 de ţări nu au eliminat pedeapsa fizică din şcoli, 147 nu interzic aplicarea acesteia în instituţiile de protecţie şi peste 30 încă permit biciuirea ca pedeapsă stabilită în justiţie.
Peste 1 milion de copii sunt în detenţie pentru fapte mărunte, neînsemnate (sărăcie, lipsa locuinţei, etc). Numai 2.4% dintre copii au asigurată aceeaşi protecţie legală ca şi adulţii.

Mâine, 19 octombrie, Alianţa Internaţională Salvaţi Copiii lansează Ziua Mondială de Acţiune pentru stoparea violenţei împotriva copiilor. Activităţile vor sprijini şi promova concluziile studiului global ONU care a fost prezentat Adunării Generale a Naţiunilor Unite în 11 octombrie 2006. Salvaţi Copiii crede că acest studiu va obliga guvernele lumii să ia măsuri concrete pentru a stopa violenţa împotriva copiilor.

Raportul Naţiunilor Unite relevă fenomenul şocant al violenţei asupra copiilor:
• 53.000 de copii au murit în 2002 ca urmare a omuciderilor
• Între 20% şi 65% dintre copiii de vârste şcolare sunt agresaţi verbal sau fizic;
• 150 milioane de fete şi 73 milioane de băieţi sub 18 ani au fost forţaţi să întreţină raporturi sexuale sau au trecut prin alte forme de violenţă sexuală;
• Între 100 şi 140 de milioane de fete din lume au fost victimele unei forme de mutilare genitală. Estimările UNICEF, publicate în 2005, sugerează că în Africa Sahariană, Egipt şi Sudan, 3 milioane de fete şi femei sunt supuse mutilării genitale în fiecare an.
• 218 milioane de copii erau implicaţi în muncă în anul 2004, dintre care 126 de milioane erau implicaţi în munci periculoase;
• 82 milioane de fete se căsătoresc înainte de vârsta de 18 ani;
• Între 133 şi 275 de milioane de copii din lume sunt în fiecare an martori ai violenţei domestice.

În Ziua Mondială de Acţiune, Salvaţi Copiii va dezvolta activităţi în peste 80 de ţări, inclusiv în România. Peste 3200 de copii vor fi implicaţi în ţara noastră. Se vor desfăşura acţiuni în 97 de şcoli, care vor avea ca obiectiv conştientizarea consecinţelor violenţei şi promovarea recomandărilor studiului ONU pentru stoparea acestui fenomen.

Cu prilejul acestei zile, Alianţa Internaţională Salvaţi Copiii cere guvernelor să-şi ia angajamentul de a stopa toate formele de violenţă asupra copiilor prin:
• Interzicerea prin lege a tuturor formelor de violenţă asupra copiilor;
• Stabilirea unor sisteme naţionale eficiente de protecţie a copiilor;
• Stabilirea mecanismelor pentru a implica copiii şi tinerii în elaborarea politicilor referitoare la violenţă;
• Sprijinirea iniţiativei de numire a unui Reprezentant Special al Secretariatului General al Naţiunilor Unite pentru Eliminarea Violenţei împotriva Copiilor.

Despre Salvati Copiii Romania

Salvaţi Copiii România, un membru activ al Alianţei Internaţionale Salvaţi Copiii este o organizaţie neguvernamentala, non-profit, bazată pe activitatea voluntară a membrilor săi, ce desfăşoară activităţi in beneficiul copiilor, in special celor aflaţi in dificultate. Înfiinţata în anul 1990, organizaţia are în prezent filiale în 15 judeţe, peste 6 000 de membri şi beneficiază de activitatea voluntara a peste 3500 de persoane. Salvaţi Copiii este recunoscută pentru participarea sa activă şi capacitatea de coordonare în dezvoltarea studiilor şi strategiilor naţionale care au un impact direct în sistemul de protecţie a copilului în România.

Informaţii suplimentare pot fi oferite de Georgeta Păunescu - Coordonator Program Salvaţi Copiii, telefon: 316 61 76, 0726 72 43 90

rosc@salvaticopiii.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/salvati-copiii-romania/alianta-internationala-salvati-copiii-cere-stoparea-violentei-asupra-copiilor