Copiii propun autorităţilor acţiuni concrete pentru stoparea violenţei în familie, şcoală, on-line şi centre de protecţie

BUCURESTI - 3 iunie 2008

Comunicat tip General in ONG

70 de copii şi tineri, cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani din 13 judeţe şi municipiul Bucureşti, discută timp de trei zile posibilităţi de reducere a violenţei familiale, instituţionale, din comunitate si on-line, în cadrul Forumului Naţional al Copiilor şi Tinerilor, ce se va desfăşura în perioada 3-5 iunie, la Bucureşti. Recomandările lor vor fi prezentate autorităţilor în data de 5 iunie, orele 14.00-16.00, în Sala de Conferinţe (Sala 1) a Ministerului Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, etajul 2, din B-dul Libertăţii nr. 14, sector 5.

Comunicat de presa

Copiii propun autorităţilor acţiuni concrete pentru stoparea violenţei în familie, şcoală, on-line şi centre de protecţie

Bucureşti 3.iunie 2008

70 de copii şi tineri, cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani din 13 judeţe şi municipiul Bucureşti, discută timp de trei zile posibilităţi de reducere a violenţei familiale, instituţionale, din comunitate si on-line, în cadrul Forumului Naţional al Copiilor şi Tinerilor, ce se va desfăşura în perioada 3-5 iunie, la Bucureşti. Recomandările lor vor fi prezentate autorităţilor în data de 5 iunie, orele 14.00-16.00, în Sala de Conferinţe (Sala 1) a Ministerului Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, etajul 2, din B-dul Libertăţii nr. 14, sector 5.

Ajuns la a opta ediţie, Forumul facilitează dialogul între copii şi autorităţi cu privire la acţiunile acestora de prevenire şi combatere a violenţei. Anul acesta a fost introdusă o nouă temă pe agenda dezbaterilor – utilizarea în siguranţa a internetului. „Acest domeniu reprezină o provocare dacă luăm în calcul beneficiile enorme pe care le poate aduce tenhologia informaţională, dar şi riscurile la care sunt expuşi copiii neavizaţi sau nesupravegheaţi. Astfel, ei pot fi expuşi unor informaţii şi mesaje cu conţinut ilegal - site-uri pornografice sau care îndeamnă la ură rasială, discriminare, violenţă extremă ori la comitere de infracţini. Atât accesul la internet, cât şi conţinutul site-urilor sunt greu de controlat şi reglementat. De aceea, avem nevoie de opiniile copiilor direct afectaţi”, spune Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv al Salvaţi Copiii România.

În România, copiii petrec în medie 3-4 ore în faţa calculatorului. Cele mai preferate site-uri sunt cele de muzică, jocuri, activităţi educaţionale sau de timp liber, dar o mare parte din copii se angajează în dialoguri cu persoane necunoscute pe internet. Aproximativ o treime din părinţi le pun copiilor restricţii tehnice în folosirea calculatorului, dar alte două treimi nu pun deloc restricţii sau nu ştiu ce ar trebui să facă pentru a restricţiona accesul cpiilor la site-uri nocive pentru ei. Pentru a limita accesul copiilor la internet , cei mai mulţi părinţi folosesc metode educaţionale şi de supraveghere.

La Forum participă copii şi tineri ce frecventează învăţământul de masă sau forme alternative de învăţământ, copii rromi, copii refugiaţi, copii din familii defavorizate, copii confruntaţi cu probleme de sănătate. În ultima zi a Forumului, 5 iunie, ei se vor întâlni cu autorităţile ce le pot pune în practică recomandările - Grupul la Nivel Înalt pentru Copiii României, Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului.

Forumul este un mecanism prin care copii şi tinerii se pot manifesta ca cetăţeni activi, încercând să influenţeze politicile publice care îi privesc.






Opiniile copiilor, completate cu cele ale specialiştilor şi partenerilor Salvaţi Copiii, vor fi concretizate într-un raport care va fi înaintat Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului, în vederea elaborării Planului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Violenţei.

Cu aceasta ocazie, Salvaţi Copiii lansează manualul pentru părinţi „Cu părinţii la şcoală” un ghid ce îi pregăteşte pe părinţi să-şi educe copiii prin disciplina pozitivă, eliminând violenţa, broşura „Dacă tu eşti bine si eu sunt bine. Violenţa NU este bună” adresată în principal copiilor până în 12 ani, dar nu numai, care prezintă drepturile copiilor şi posibilităţile lor protecţie împotriva violenţei şi broşura elaborată de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului (ANPDC) – „Bătaia, s-o aplic sau să n-o aplic?”.
Forumul este organizat de Salvaţi Copiii în parteneriat cu Grupul la Nivel Înalt pentru Copiii României, cu susţinerea Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe (o organizaţie umanitară independentă pentru dezvoltarea societăţii civile în Europa centrală şi de est).

Contact: Cristina ADAM, coordonator de proiect
cristina_adam@salvaticopiii.ro

Sorina BUZATU, presă şi comunicare
Sorina.buzatu@salvaticopiii.ro

Tel: 316.61.77







Salvaţi Copiii este o organizaţie neguvernamentală, de utilitate publică, non-profit, care promovează de 18 ani drepturile copilului, în acord cu Convenţia Naţiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului. Este membră a Alianţei Internaţionale Salvaţi Copiii, cea mai mare organizaţie independentă din lume de promovare a drepturilor copiilor, ce cuprinde 27 de membri şi desfăşoară programe în peste 100 de ţări. Salvaţi Copiii România este implicată în diferite proiecte de educaţie, protecţie socială şi advocacy pentru copiii din familii sărace, copiii victimă a violenţei, copiii victime ale exploatarii prin munca, copiii străzii, copiii refugiaţi, copiii din comunităţile dezavantajate, copiii cu dizabilităţi etc., lucrând cu copiii si familiile acestora pentru îmbunătăţirea vieţii lor de zi cu zi şi crearea unor planuri de viitor. În programele derulate în anul 2007 au fost implicaţi peste 30.000 de copii. Salvaţi Copiii îşi utilizează experienţa globală pentru a obţine din partea organismelor guvernamentale decizii şi iniţiative de pe urma cărora să beneficieze toţi copiii.
Pentru mai multe informaţii despre programele Salvati Copiii vizitaţi www.salvaticopiii.ro

Despre Salvati Copiii Romania

Salvati Copiii Romania este o organizatie neguvernamentala, avand statut de utilitate publica, activa in domeniul promovarii drepturilor copilului din 1990. Este membra a International Save the Children Alliance, care este cea mai mare organizatie independenta din lume, de promovare a drepturilor copiilor, are 27 de membri si desfasoara programe in peste 100 de tari. Salvati Copiii este implicata in diferite proiecte de educatie, protectie sociala si advocacy pentru copiii aflati in familii sarace, copiii victima a violentei, copiii strazii, copiii refugiati etc., lucrand cu copiii si familiile acestora pentru imbunatatirea vietii lor de zi cu zi si crearea unor planuri de viitor. Salvati Copiii isi utilizeaza experienta globala pentru a obtine din partea organismelor guvernamentale decizii si initiative de pe urma carora sa beneficieze toti copiii.

Tel 316.61.77

rosc@salvaticopiii.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/salvati-copiii-romania/copiii-propun-autoritatilor-actiuni-concrete-pentru-stoparea-violentei-in-familie-scoala-on-line-si-centre-de-protectie