Anul International al Astronomiei a adus României locul 1. Urmează Luna Mondială a Astronomiei!

Targoviste - 1 aprilie 2010

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

După succesul Anului Internațional al Astronomiei 2009 (care a adus romaniei recunoasteri fara precedent), forurile internaționale au hotarat ca vom avea Luna Mondiala a Astronomiei

Anul International al Astronomiei a adus României locul 1. Urmează Luna Mondială a Astronomiei!

La 400 de ani de când Galileo Galilei a privit pentru prima dată cerul prin telescop, întreaga planetă a sărbătorit Anul Internațional al Astronomiei (AIA2009), program hotărât de ONU și implementat de UNESCO și Uniunea Astronomică Internațională. Dintre proiectele organizate pe plan mondial cu această ocazie, două s-au constituit ca cele mai ample manifestări de promovare a astronomiei din istorie: 100 de Ore de Astronomie, între 2 și 5 aprilie, și Nopți Galileene, între 22-24 octombrie.
La primul dintre ele au participat 100 de țări, peste 1 milion de oameni având șansa de a vedea pentru prima dată în viața lor cum arată de aproape Soarele, Luna, planeta Saturn și alte obiecte cosmice. Dintre cele 2370 de evenimente organizate cu această ocazie în cele 100 de țări, Festivalul 100 de ore de Astronomie organizat de Societatea Astronomică Română de Meteori (SARM) la Târgoviște s-a clasat pe locul doi în lume, obținând distincția „Highly Commended” (Eveniment Foarte Apreciat) la categoria „Cel mai amplu eveniment 100 de Ore de Astronomie”.
www.100hoursofastronomy.org/
www.cosmopoetry.ro/astropoetrytoiya/100ha.html
La cel de-al doilea mare proiect public al Anului Internațional al Astronomiei, Nopți Galileene, au participat 88 de țări, fiind organizate peste 1300 de evenimente la care au participat mai mult de 600.000 de persoane. Societatea Astronomică Română de Meteori a ocupat locul I în lume cu festivalul de 3 zile Nopți Galileene la Târgoviște, fiind desemnată câștigătoare a categoriei „Cel mai remarcabil eveniment Nopți Galileene”. Tot în cadrul acestui proiect, Astroclubul București și Observatorul Amiral Vasile Urseanu au câștigat categoria „ Cel mai bun Planul B” printr-o acțiune de 6 ore organizată în cadrul observatorului pe data de 23 octombrie.
http://www.astronomy2009.org/news/updates/829
Aceste reușite se constituie ca cele mai importante recunoașteri internaționale obținute vreodată de România în domeniul promovării astronomiei.
Ce urmează?
Moștenirea lăsată de Anul Internațional al Astronomiei 2009 se va regăsi anul acesta într-o inițiativă globală a organizației internaționale Astronomi Fără Frontiere (Astronomers Witout Borders-AWB): aprilie va fi Luna Mondială a Astronomiei (Global Astronomy Month-GAM). Cu această ocazie, vor fi organizate pe plan mondial sute de manifestări menite a aduce astronomia mai aproape de oameni prin deviza „O lume, un cer”. România se înscrie în rândul țărilor care vor organiza evenimente destinate publicului larg. Dintre proiectele globale care vor fi organizate în Luna Mondială a Astronomiei se numără: Săptămâna Soarelui (12-16 aprilie), Săptămâna Lunii (17-23 aprilie), Frumuseți fără frontiere – Saturn pentru toți (16 aprilie), observarea curentului de meteori Lyride (21-22 aprilie), Sărbătoarea Globală a Stelelor (24 aprilie), acțiuni dedicate combaterii poluării luminoase și protecției cerului nocturn, 30 de Nopți de Pace a Stelelor, observații online la distanță, întâlniri online cu personalități din domeniul astronomiei mondiale, expoziții, concursuri, sesiuni de astrofotografie și multe alte activități.
Pentru informații la zi, vă invităm să vizitați siteul evenimentului la adresa www.gam-awb.org, iar după data de 8 aprilie și secțiune specială pe siteul SARM la adresa www.sarm.ro/gam.

Despre Societatea Astronomica Romana de Meteori

Vă așteptăm să petrecem împreună cu stelele în Luna Mondială a Astronomiei 2010!
Valentin Grigore
Președinte SARM
Persoane de contact:
Valentin Grigore,
Coordonator pentru România a GAM 2010
E-mail: valentin.grigore@gam-awb.org, vali.grigore@gmail.com
Tel. 0722829034

Oana Sandu
GAM2010 Coordonator Relații Publice
E-mail: oana@gam-awb.org
Tel. 0724 024 625
vali_sarm@yahoo.com

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/societatea-astronomica-romana-de-meteori/anul-international-al-astronomiei-a-adus-romaniei-locul-1-urmeaza-luna-mondiala-a-astronomiei