Divortul – statistici, semnificatii si solutii

BUCURESTI - 31 martie 2016

Comunicat tip General in Monden / Lifestyle, Sanatate, Social

Ce ne spun statisticile oficiale despre divort, care sunt cauzele ce pot fi evidentiate si cum ar putea fi identificate solutii pentru prevenirea divortului sau pentru depasirea acestuia?

Daca analizam datele oferite de Institutul National de Statistica cu privire la divorturile din Romania, in perioada 2005 – 2014, se observa valori maxime relative inregistrate in anii 2007 si 2011 (36,3 mii respectiv 35,8 mii) si o valoare minima de 27,2 mii in 2014. Cresterea de 10% din 2011, comparativ cu 2010 poate fi explicata prin faptul ca anul 2011 a fost cel in care procedura legala de divort a fost simplificata, fiind introdus divortul prin acordul sotilor pe cale administrativa sau procedura notariala. Am putea spune ca la scaderea de cca 18% inregistrata in anul 2014 comparativ cu 2005, a contribuit si faptul ca exista o mai mare deschidere catre psihoterapie . Astfel, in ultimii ani, cuplurile sunt mai dispuse sa apeleze la un psihoterapeut pentru a depasi anumite dificultati sau pentru a-si imbunatati viata de familie.

Avand in vedere problemele pe care le prezinta cuplurile atunci cand vin la terapie, printre posibilele cauze ale divortului pot fi enumerate: lipsa comunicarii, care duce la racirea relatiilor si creeaza blocaje in viata de familie; infidelitatea, care erodeaza masiv un element de baza in cuplu – increderea, si care are un puternic impact emotional; amestecul rudelor – cand comunicarea si interactiunile dintre cei doi parteneri sunt influentate de rude si climatul este unul tensionat; lipsa autonomiei – atunci cand nu exista un echilibru intre comportamentele autonome si cele impartasite, unul dintre parteneri simtindu-se sufocat de celalalt sau, in cealalta extrema, simtindu-se abandonat;  Auzim insa, uneori, si alte motive invocate atunci cand se desfasoara divortul si unul dintre acestea este incompatibilitatea dintre soti, care apare mai mult in cazul partenerilor tineri, care, dupa perioada de indragostire, constata ca nu se potrivesc sau ca ei s-au indragostit de fapt de imaginea idealizata a partenerului. Sunt insa si motive mai dureroase, cum ar fi consumul de alcool si agresivitatea. Astfel, sunt cazuri in care mame cu 1, 2 sau chiar mai multi copii sunt victime ale violentei domestice si apeleaza la asezamintele sociale pentru a iesi dintr-o relatie nociva si pentru a-i scoate pe copii dintr-o situatie traumatizanta. Date statistice din perioada 2008-2009 ne arata ca erau cca 11000 de persoane victime ale violentei domestice anual si acest numar ar putea fi chiar mai mare, pentru ca nu toate cazurile sunt raportate de catre victime.

Ce poate face un psihoterapeut pentru un cuplu? Ii insoteste pe cei doi parteneri intr-un demers in care ei isi (re)descopera si valorifica propriile resurse, privesc lucrurile din mai multe perspective, pentru a face apoi acele alegeri care sa-i conduca la o viata in doi armonioasa. Rolul terapeutului este important in imbunatatirea vietii de cuplu chiar daca la terapie participa numai unul dintre parteneri (de exemplu, daca acesta  parcurge un moment dificil din viata lui, cum ar fi pierderea locului de munca sau moartea unei persoane dragi, moment care-si pune insa amprenta si asupra vietii de cuplu). In acele cazuri in care unul sau ambii parteneri ajung la concluzia ca divortul este singura solutie, psihoterapeutul ii ajuta sa-si foloseasca reursele pentru a trece cu mai multa usurinta si seninatate peste momentele dificile si pentru a avea apoi o viata implinita.

Despre AVENTURA DEZVOLTARII

Aventura Dezvoltarii va ofera suport pentru a va (re)descoperi propriile resurse, va antreneaza pentru a va pune in valoare potentialul si va calauzeste sa acceptati trecutul, sa fiti “aici si acum”, traindu-va frumos prezentul si construindu-va cu indrazneala si incredere viitorul! Prin intermediul programelor de dezvoltare personala, a sedintelor de consiliere psihologica si psihoterapie va insotim si sustinem pentru a pasi cu incredere pe drumul devenirii voastre!

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/aventura-dezvoltarii2/divortul-statistici-semnificatii-si-solutii