Digitalizarea nu trebuie sa lase pe nimeni in urma! Primul program Digital Citizen de educatie digitala a varstinicilor

BUCURESTI - 8 aprilie 2021

Comunicat tip General in IT&C, Social, CSR

Primele grupe de alfabetizare digitala pentru seniori incep in aceasta luna.
Programul Digital Citizen ofera acces la lumea online inclusiv persoanelor varstnice, cele mai expuse riscului de izolare digitala.

seniori, ECDL, ECDL Romania, alfabetizare digitala, varstnici, educatie digitala, Internet

seniori, ECDL, ECDL Romania, alfabetizare digitala, varstnici, educatie digitala, Internet

ECDL Romania impreuna cu Primaria Sectorului 2 lanseaza in luna aprilie programul pilot de educatie digitala pentru seniorii din comunitate. Acestia sunt invitati sa participe la grupele Digital Citizen, ce vor avea loc la spatiul educational ECDL EduHub din Veranda Mall Bucuresti.

Timp de o luna, fiecare dintre varstnici va invata elementele de baza ale folosirii computerului si Internetului, fiind sprijiniti sa devina utilizatori independenti ai acestor instrumente. Intre altele, vor afla la ce le poate folosi computerul si Internetul, cum sa scrie documente, cum sa caute si sa selecteze informatiile online corecte, cum sa comunice prin email sau sa socializeze prin alte mijloace de comunicare online, cum sa acceseze diverse servicii online (comerciale, administrative sau medicale spre ex.). Vor reusi astfel cu totii sa devina mai activi, sa comunice mai mult si mai usor cu cei dragi si sa capete incredere in folosirea serviciilor din spatiul virtual, ce le vor imbunatati semnificativ viata de zi cu zi. In plus, vor putea apoi sa navigheze in lumea digitala in siguranta, fara a cadea cu usurinta victime pericolelor cibernetice sau informatiilor si stirilor false.

La primele grupe, care vor incepe pe 19 aprilie, vor participa seniori din centrele de zi din cadrul Directiei de Asistenta Sociala - DGASPC Sector 2.

 

Este limpede ca digitalizare fara competente digitale nu exista. Orice investitie in tehnologie poate fi eficienta doar daca este dublata de programe relevante de competente digitale. Serviciile de e-guvernare, e-commerce, e-banking, e-health etc. reclama aptitudini digitale elementare pentru intreaga populatie. Numai asa societatea chiar se va bucura de avantajele tehnologiei, calitatea vietii va creste si  ne vom raporta la un proces real de tranzitie digitala.

 

Desi Romania inregistreaza rezultate bune la capitolul conectivitate, digitalizarea economiei a ramas in urma, in conditiile in care aproape o cincime dintre romani nu au utilizat niciodata internetul (Raport DESI 2020).

Exista multi oameni, mai ales persoane varstnice, care nu au folosit niciodata un computer , dar care au auzit de Internet si de posibilele sale utilizari. Multi dintre acestia ar dori sa afle mai multe despre tehnologia digitala, dar pot simti ca este prea complicat sau ca este prea tarziu pentru ca ei sa invete. Digital Citizen este programul ideal pentru ca acestia sa-si depaseasca temerile si sa inceapa sa utilizeze corect si activ tehnologia, integrandu-se astfel in lumea digitala.

 

Despre ECDL ROMANIA

ECDL ROMANIA
ECDL este cel mai raspandit program de certificare a competentelor digitale recunoscut la nivel international in peste 100 de tari si numara pana in prezent mai mult de 15 milioane de persoane inregistrate in program.