Programul de certificare ECDL pentru Administraţia Publică – Faza a II-a

BUCURESTI - 7 aprilie 2005

Comunicat tip General in Administratie Publica

Astăzi, 7 aprilie 2005, la sediul MCTI, a avut loc conferinţa de presă cu prilejul lansării Fazei a II-a a Programului de certificare ECDL pentru administraţia publică din România. La conferinţă au luat parte dl. Zsolt Nagy, Ministru MCTI, dl. Jim Friars, Preşedintele Fundaţiei ECDL Irlanda, dl. Onno Simons, Adjunct al Şefului Delegaţiei Comisiei Europene în România, Dl. Viorel Coifan, Director general INA, dl. Florin Pogonaru, Preşedinte al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din Romania, dl. Matei Dimitriu, Director general ECDL Romania

Prin protocolul semnat astăzi între INA şi ECDL ROMANIA se completează portofoliul de certificări ECDL disponibil pentru administraţia publică din România cu o serie de alte certificări: e-Citizen, equalskills, ECDL Avansat şi ECDL CTP – Certified Training Professional.

„Soluţiile de eGuvernare vor fi în viitorul apropiat instrumente zilnice de lucru pentru o administraţie eficientă. Peste doi ani, România se va număra printre statele membre ale Uniunii Europene, iar administraţia românească trebuie să aibă aceleaşi standarde cu cele europene şi să ofere servicii calitativ comparabile. Este necesar ca funcţionarii să beneficieze de instruire consistentă pentru a utiliza din plin noile tehnologii, iar MCTI recomandă certificările în domeniu. Astfel, atât calitatea actului de administraţie, cât şi performanţa acestuia se vor îmbunătăţi vizibil.” a declarat Zsolt Nagy, în deschiderea conferinţei de presă.

Onno Simons, Adjunct al Şefului Delegaţiei CE în România, a subliniat importanţa procesului de reformă a administraţiei publice, în perspectiva apropiatei aderări a României la UE, pentru a dispune de o administraţie eficientă.

Referindu-se la alfabetizarea informatică (IT literacy), Dl Friars, Preşedinte al Fundaţiei ECDL, a evidenţiat faptul că aceasta este imperativă în acest moment, subliniind că aproximativ 1% din întreaga populaţie a Europei este înscrisă în programul ECDL.

În continuare, Dl Friars a subliniat faptul că sectorul public trebuie să fie cel care deschide calea pentru creşterea nivelului de cunoştinţe şi abilităţi de utilizare a calculatorului. În acest fel, şi sectorul privat va deveni conştient de acest aspect şi necesitatea pregătirii pentru utilizarea eficientă a calculatorului şi va prelua această iniţiativă: se ştie că într-o companie funcţionează regula celui mai mic numitor comun – dacă angajaţii unui departament au un nivel scăzut de cunoştinţe IT, acest lucru va afecta toate celelalte departamente şi compania în ansamblu, la acest nivel urmând să se realizeze comunicarea.
ECDL este prezent în 138 ţări din toată lumea; România este printre cele mai active ţări în ce priveşte programele ECDL şi introducerea noilor programe de certificare IT, a precizat dl. Friars.

Programul e-Citizen, lansat cu prilejul semnării acestui protocol, vine să sprijine programele de e-guvernare. Facilităţile de comunicare cu ajutorul Internetului au devenit un imperativ democratic, iar ele trebuie susţinute de o metodă prin care cetăţenii, cei care vor beneficia de această comunicare directă cu autorităţile, să obţină abilităţile necesare pentru a putea utiliza aceste servicii.

De asemenea, Dl. Viorel Coifan, Director general al INA, a subliniat importanţa folosirii standardelor internaţionale de tipul ECDL în procesul de reformă a administraţiei publice. Dl. Coifan a subliniat că există nevoia de aprofundare a cunoştinţelor de utilizare a Internetului în vederea implementării programului de e-guvernare atât în administraţia publică locală, cît şi centrală. Implementarea programului ECDL a demarat încă din 2003, dar ritmul de implementare nu a fost cel dorit, strategia pentru perioada următoare fiind de creştere a numărului de ore alocate certificării ECDL în totalul de ore alocate instruirii funcţionarilor publici. Obiectivul pentru acest an este ca 40% din funcţionarii publici să aibă un nivel de bază de cunoştinţe, urmând ca în cel mai scurt timp toţi să obţină Permisul ECDL.

Dl. Matei Dimitriu, Director general ECDL ROMANIA, a apreciat că prin introducerea noilor certificări s-a făcut un nou pas spre informatizarea administraţiei publice la standarde europene. Având în vedere apropierea momentului aderării României la Uniunea Europeană, devine imperativă certificarea funcţionarilor publici la în vederea asigurării unei administraţii publice eficiente, europene.
Dl Dimitriu a făcut o prezentare succintă a noilor programe acoperite de acest nou protocol: e-Citizen – ca răspuns la eEurope 2005 Action Plan, equalskills – program de iniţiere accesibil tuturor cetăţenilor, ECDL Avansat – pentru cei care doresc aprofundarea cunoştinţelor pe o anumită aplicaţie din pachetele de tip Office şi ECDL Certified Training Partner – pentru certificarea trainerilor, o cuantificare a calităţii procesului de instruire.

Despre ECDL ROMANIA

Mai multe informaţii privind programele ECDL în România şi în lume la www.ecdl.org.ro, www.ecdl.com.
Matei Dimitriu
office@ecdl.org.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/ecdl-romania/programul-de-certificare-ecdlpentru-administratia-publica-faza-a-ii-a3