MRU: Ministerul Sanatatii mai inventeaza o agentie de control pentru privati

BUCURESTI - 4 decembrie 2013

Comunicat tip General in Politic, Sanatate, Social

Fisiere atasate:

ScrisoareMinSanatatii.docx

Mihai-Razvan Ungureanu: „Ministerul Sanatatii pregateste o Hotarare privind infiintarea Agentiei Nationale de Achizitii Dispozitive Medicale si Investitii in Sanatate, care va permite controlul periodic si inopinat al unitatilor medicale private. Se incearca astfel impunerea unor noi costuri. Asistam la o discriminare directa a privatului, iar in aceste conditii, competitia din sectorul de sanatate este serios afectata.”

Pe site-ul Ministerului Sanatatii a fost publicata in noiembrie o Hotarare privind infiintarea Agentiei Nationale de Achizitii Dispozitive Medicale si Investitii in Sanatate, precum si modificarea unor acte normative din sistemul sanitar. In calitate de Senator in Parlamentul Romaniei, Mihai-Razvan Ungureanu a trimis Ministrului Sanatatii observatii asupra acestui nou proiect de hotarare.

Presedintele FORTA CIVICA (FC) a precizat ca prin aceasta hotarare se incalca practic dreptul la munca stabilit prin Art. 41 alineatul (1) din Constitutia Romaniei, dreptul la concurenta potrivit Art. 135 alineatul (1) din Constitutia Romaniei, si articolul 9, alineatul (1) din Legea Concurentei Nr. 21 din 10 aprilie 1996 prin care sunt interzise orice actiuni ale organelor administratiei publice centrale sau locale de stabilire a unor conditii discriminatorii pentru activitatea agentilor economici.

“Deducem din aceasta Hotarare ca vor face obiectul controlului doar unitatile sanitare private. De ce aceasta discriminare si care sunt argumentele Ministerului pentru sustinerea acestei decizii? Indiferent de categoria careia ii apartin, furnizorii medicali ofera aceleasi servicii si au aceleasi responsabilitati. Mai mult, in sistemul public a fost introdusa coplata, pe langa taxele deja impuse, astfel toate serviciile spitalicesti se ofera de fapt contra cost”, a transmis Mihai-Razvan Ungureanu.

“Testarea si verificarea inopinata a unitatilor medicale, cu atat mai mult a celor private, poate reprezenta o forma de ingerinta a statului in activitatile acestor unitati medicale, ceea ce poate duce inclusiv la nerespectarea confidentialitatii tratamentului oferit de medic pacientului sau, obligatie impusa de Legea 46/2003, art. 37. Nu in ultimul rand, verificarea aparatelor medicale de catre aceasta agentie nu este justificata, deoarece intretinerea si repararea se va face tot de firma specializata de la care s-a achizitionat aparatura. Firma detine deja avizele Ministerului Sanatatii, care certifica performanta, siguranta si buna functionare a acestora”, a declarat Presedintele FC.

BIROUL DE PRESA FORTA CIVICA