Paradoxurile romanismului, eveniment cu Dan C. Mihailescu

BUCURESTI - 16 ianuarie 2014

Comunicat tip General in Arta & Entertainment, Educatie / Cultura, Cursuri

Fundatia Calea Victoriei va invita simbata 1 februarie, de la 11:00, la un eveniment cu criticul si istoricul literar Dan C. Mihailescu , care va aborda un subiect extrem de interesant si controversat - Paradoxurile romanismului si valorizarea negativului, in stilul sau inconfundabil, cu intelepciune, eruditie si umor.

Paradoxurile romanismului, eveniment cu Dan C. Mihailescu

Va invitam la o discutie deschisa despre paradoxurile intalnite cand incercam sa ne definim identitatea nationala. Vom analiza trasaturile de caracter care ne sunt atribuite adesea, prin clisee si formule precum „ca la noi, la nimenea” sau „fatalismul (mioritismul) românesc”. Si, nu in ultimul rand, vom descoperi rolul jucat de personalitati ca Brancusi, Mircea Eliade , Eugen Ionescu sau Emil Cioran in aceasta autodefinire.

“Tine faimoasa noastra „ardere a etapelor” de geniul national, sau de circumstantele istoric-geografic-politice? Dar faptul ca, in doar jumatate de veac, am sarit din medievalitate in capitalism si din levantinismul slavofil in francomanie, facind sa convietuiasca reciproc avantajos, in doar trei decenii, romantismul, simbolismul, avangardismul, neoclasicismul, cubismul, xenofobia si xenofilia, cu efecte adeseori stupefiante?

Cum se face ca, din iorghism si gindirism, din samanatorism si legionarism, de la Vlahuta la Victor Brauner si de la Delavrancea la Urmuz, am ajuns sa schimbam, prin „cobilitarul” Brincusi, definitia artei moderne in dictionarele americane, prin Mircea Eliade statutul istoriei religiilor la scara mondiala, sa schimbam fizionomia teatralitatii veacului 20 prin Eugen Ionescu si sa oferim Europei, prin Emil Cioran, perechea seculara a lui Nietzsche?

Cum pot deveni productive in prezent astfel de exemple?

Ce va sa zica „valorizarea negativului” rominesc, de care vorbea Noica, iar astazi Andrei Plesu? Cita perspicacitate si viziune strategica mai avem – si care sunt fortele capabile sa recoalizeze tactic, sa recalibreze si sa reorienteze energiile romanismului?”- Dan C. Mihailescu

Va asteptam la Grand Hotel Continental, una dintre cele mai frumoase cladiri din oras, clasata ca monument istoric, candva centrul high-life-ului bucurestean, sa ne descoperim impreuna elemente ce caracterizeaza romanismul.

 

Lector: Dan C. Mihailescu

Data: 1 Februarie 2014: Ora: 11:00

Cost:30 ron; Cost redus (card fidelitate, studenti, pensionari):25 ron

Loc: Grand Hotel Continental, Calea Victoriei 56, intrare din str. Ion Campineanu (Sala Nicolae Grigorescu, et. 4)

Inscrieri la CONTACT@VICTORIEI.RO

Detalii la www.victoriei.ro

 

Despre Fundatia Calea Victoriei

Ne propunem sa oferim celor din jur “delicatese culturale”, impachetate in forma unor conferinte sau ateliere care coloreaza si invioreaza peisajul cotidian.

La Fundatia Calea Victoriei, discutam despre antropologie, istorie, muzica, pictura, astronomie, filozofie, teatru, mistica si orice alt subiect ne face placere sa abordam.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/fundatia-calea-victoriei/paradoxurile-rominismului-eveniment-cu-dan-c-mihailescu